Winkelwagen

Vijver schoonmaken in het voorjaar

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat je lekker de tuin weer in kan. De planten in je vijver gaan groeien en bloeien en de vissen worden actiever: het vijverseizoen gaat van start! Maar waar begin je met het voorjaarsklaar maken van je vijver? In deze blog vertellen we je hoe je je vijver na een lange en koude winter weer helder en gezond krijgt en hoe je je vijver optimaal kunt schoonmaken en onderhouden.

Wanneer vijver schoonmaken?

Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen. De stress die dit oplevert kan zelfs leiden tot vissterfte. Ga dus zorgvuldig om met het schoonmaken van je vijver en pak het in het voorjaar grondig aan. Dan kun je vervolgens een heel vijverseizoen weer genieten van een prachtige, schone en heldere vijver. Aan het einde van het vijverseizoen kun je vervolgens je vijver opnieuw schoonmaken als je de vijver winterklaar gaat maken.

Hoe bodem vijver schoonmaken?

Met een vijverstofzuiger verwijder je het vuil op de vijverbodem. De vijverstofzuiger richt je heel precies op het vuil en je verstoort er de rust van de vissen nauwelijks mee. Het is daarnaast raadzaam om gebruik te maken van vijverbacteriën om vervolgens het vuil op de bodem constant af te blijven breken. Deze bacteriën zorgen voor de natuurlijke afbraak van vuil. Ook handig om te gebruiken als er vijversubstraat op de bodem van de vijver ligt. Het is dan niet altijd eenvoudig om al het vuil met de vijverstofzuiger van de bodem te verwijderen. Deze goede bacteriën maken de klus vervolgens voor je af.

Hoe filter vijver schoonmaken?

Het mechanische deel van het filter maak je regelmatig schoon. Hier verzamelen zich de vuildeeltjes. Het biologische deel laat je zoveel mogelijk in tact. Spoel aan het einde van het seizoen hier het vuil weg. Veel vijverfilters beschikken voor de schoonmaak over een handige backwashfunctie. Deze functie maakt het schoonmaken van het vijverfilter tot een eenvoudige klus waarbij je met een hendel of een draaibeweging het filter door kunt spoelen. Het vervuilde water voer je daarna weg.

Hoe een vijver schoonmaken?

Een vijver maak je schoon door deze belangrijke stappen uit te voeren. Om te beginnen verwijder je uitgegroeide planten en verwijder je het vuil van de bodem. Daarna kun je aan de slag met het schoonmaken van je vijverfilter en vijverpomp. Neem je vervolgens de juiste maatregelen dan blijft je vijver lang helder en schoon. Lees hieronder het uitgebreide stappenplan voor het schoonmaken van de vijver en ga meteen aan de slag!

Stappenplan vijver schoonmaken in het voorjaar

Het schoonmaken van je vijver klinkt als een ingrijpende klus. Het kost je in het voorjaar even wat tijd, maar weet je een biologisch evenwicht te creëren, dan hoef je er de rest van het jaar nauwelijks nog onderhoud aan uit te voeren.

Stap 1: Dode/uitgegroeide planten verwijderen en substraat toevoegen

Tijdens de winter nemen de voedingsstoffen voor je planten af en sterven veel planten af. In het voorjaar zullen de overgebleven planten in je vijver gaan uitlopen en jonge, nieuwe planten gaan groeien. Ze noemen de lente niet voor niets het groeiseizoen! Tijdens dit proces nemen zij voedingsstoffen uit het water weg die anders als voeding dienen voor algen. Als je een heldere vijver wil is het dus erg belangrijk dat je planten de ruimte hebben om te groeien en het water een gezonde omgeving is voor de planten. Zorg altijd dat je de volgende punten uitvoert bij voorjaarsonderhoud van je waterplanten:

 • Geef de jonge planten de ruimte door dode planten/bladeren/stengels te verwijderen.
 • Zorg dat je planten die te groot zijn geworden wat extra ruimte geeft door ze in een nieuwe of grotere bak te zetten.
 • Voorzie je vijvermandjes van nieuw substraat.

Tip! Zorg dat je het snoeien zo veel mogelijk boven water doet om overtollig afval in je vijver te voorkomen, zorg dat je vooral de afgestorven stengels en bladeren verwijdert uit de planten en dat je niet alle planten in één keer snoeit. Dit verstoort de natuurlijke balans in je vijver.

Stap 2: Verwijder het vuil met een vijverstofzuiger

In de winterperiode heb je de vijver langere tijd met rust gelaten. Je vissen hebben in deze periode ook behoefte aan rust. Dit betekent ook dat belangrijke processen minder goed plaats konden vinden en er een grote kans is dat er meer vuil is achtergebleven in de vijver. Dit kun je heel effectief aanpakken met een vijverstofzuiger. Wanneer het water weer is opgewarmd en de rustperiode van je vissen erop zit, kun je deze gebruiken. Met een Heissner Perfect of een Oase Pondovac 4 wordt dit een hele eenvoudige klus.

Stap 3: Algen verwijderen

Algen groeien beter in koud water met lage voedingswaarden dan je gewone vijverplanten. Hierdoor zullen ze ook eerder gaan groeien en voedingsstoffen wegnemen van je andere zuurstof- en vijverplanten. Het is dus belangrijk dat je aanwezige algen verwijdert uit je vijver. Dat kan door middel van een anti-alg middel welke de algen uit je vijver doodt. Daarnaast zijn er ook verschillende middelen die preventief werken, zoals een Pond Zinger. Dit tablet hang je voor een vrije uitloop van water in je vijver zoals een waterval of filterloop. De Pond Zinger is gemaakt van een anti-fosfaat middel dat voeding voor algen uit het water wegneemt. Door het tablet voor een continue stroom water te hangen, blijft het tablet over een langere periode het anti-fosfaat middel afgeven en voorkomen dat er overmatige algengroei in je vijver ontstaat.

Stap 4: Onderhoud aan Filter en Pomp

Als het water in je vijver weer rond de 5 graden is, dan kun je de pomp en de filter weer gaan aansluiten en laten draaien. Let daarbij op de volgende stappen:

 • Leg de korf (en waar mogelijk het pomphuis en de rotor) in een bak met schoonmaakazijn om de aanwezige kalk, smurrie en andere aanslag los te weken. Spoel deze vervolgens wel goed schoon met water.
 • Spoel je filtermatten goed schoon wanneer je dit niet hebt gedaan bij het opbergen in het najaar. Gebruik hierbij geen chemicaliën.
 • Geef de bacteriële huishouding een boost door nieuwe bacteriën toe te voegen aan je vijver. In de winter sterven veel goede bacteriën in je vijver door een gebrek aan voedsel. Door het toedienen van bijvoorbeeld Microbe-Lift Clean & Clear kun je het bacterie niveau in je vijver weer netjes op peil brengen. Doe dit wel altijd pas nadat je je filtermatten hebt gereinigd.

Stap 5: Controleer je UV-C filter

Heb je in de winterperiode je UV-C filter uitgeschakeld? Dan kun je deze nu weer gaan opstarten. Een UV-C lamp gaat gemiddeld een vijverseizoen mee. Door het begin van het vijverseizoen aan te houden om je UV-C lamp te vervangen, ben je altijd verzekerd van een goed werkend UV-C filter en weet je zweefalgen goed te bestrijden. Het is raadzaam om het kwartsglas even schoon te maken. Is het kwartsglas vies, dan wordt de UV-C straling minder effectief afgegeven.

Stap 6: Waterkwaliteit op orde brengen

Na een lange, koude en vooral donkere winter zijn de waardes van je vijver waarschijnlijk helemaal van slag. De belangrijkste waardes die je op orde moet brengen zijn:

 • De totale hardheid (GH). Ideale waarde tussen 7 en 13
 • De karbonaat hardheid (KH). Ideale waarde hoger dan 7
 • De zuurgraad (pH). Ideale waarde tussen 7,0 en 8,5 (voor koivijvers tussen de 8,0 en 8,5!)

Deze waardes zorgen dat je water gezond blijft en het biologische evenwicht van je vijver intact blijft. Met verschillende testsets is het mogelijk om zeer nauwkeurig de waardes in je vijver te meten. Op basis van de uitslagen van die test kun je de waardes gaan bijsturen. Hier zijn verschillende methodes en middelen voor.


Bijstellen van de GH en KH waarde

Het GH en KH kun je makkelijk verhogen door GH of KH plus te gebruiken of Mineral Clay. Het KH, maar vooral het GH zal naar verloop van tijd weer afnemen. Het is dus verstandig om je GH en KH waardes in de gaten te blijven houden.


De pH waarde op orde brengen

De pH waarde is wat lastiger. Deze kun je niet enkel verhogen, maar moet in balans gehouden worden en gecorrigeerd worden door middel van pH plus of pH min middelen.

Stap 7: Vang het oppervlaktevuil op

In de lente staan planten en bomen in bloei. Heel mooi natuurlijk, maar ook de veroorzaker van meer vuil in je vijver. Zo komt er bijvoorbeeld stuifmeel in terecht. Door een vijverskimmer in de vijver te plaatsen zoals de SwimSkim van Oase kun je dit vuil effectief opvangen.

Stap 8: Verwijder organisch vuil van de bodem

Tijdens het najaar en de winter komt er veel afval van omliggende planten en bomen af. Ook sterven er veel planten in je vijver af om plaats te maken voor nieuwe planten in het voorjaar! Al dit afval kan echter in je vijver terecht komen en zakt uiteindelijk naar de bodem. Daar gaat het rotten en bij dit proces komt vaak ammonium vrij wat door andere bacteriën weer wordt omgezet in ammoniak. Ammoniak is zeer giftig voor planten, maar zeker ook voor dieren. In gezonde vijvers met een goed evenwicht in je filter en je water omgezet tot nitriet. Dit is nog steeds een tikkeltje slecht voor je vijver (zeker wanneer je gevoelige vissen als Koi’s hebt), maar wordt door planten ook als voeding gebruikt. Heb je echter een overschot van afval dan komt er meer ammoniak vrij dan dat je vijver kan verwerken en dat is natuurlijk funest voor je vijver. Zorg daarom dat bij een overschot aan afval je dit verwijdert uit je vijver. De Microbe-Lift Sludge-Away kan hierbij werken en het proces van organisch afval afbreken versnellen.

Stap 9: Begin weer met voeren

Als de watertemperatuur in je vijver boven de 7 graden uitkomt kun je ook weer beginnen met voeren. Belangrijk is dat je kiest voor een makkelijk verteerbaar type voer. Het aantal voerbeurten en de hoeveelheid voer per voerbeurt pas je aan de watertemperatuur aan. Kijk als je weer gaat voeren goed naar de activiteit van je vissen en de hoeveelheid voer die ze eten en pas de hoeveelheid daar op aan. Voor de normale siervis adviseren we Velda zinkend wintervoer. Heb je koi's? Dan adviseren we om naast je basis wintervoer, zoals Takazumi Gold Plus, te kiezen voor Takazumi Yugen. Takazumi Yugen is ideaal om tijdelijk te voeren na de winterperiode. De toegevoegde bacteriele immunomodulator heeft een zeer sterk effect op het immuunsysteem van de koi.

Op naar een prachtig voorjaar met een mooie en schone vijver

Als je deze stappen voor het onderhouden en schoonmaken van je vijver volgt en de juiste hulpmiddelen gebruikt, dan kun je met een gerust hart van het voorjaar en je vijver gaan genieten!

Lees hier hoe je het schoonmaken van je vijver in het najaar uit kunt voeren
Onafhankelijk gekeurd op basis van 12425 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Niels, Naaldwijk

08-04-2020 |

Goede service!

“Snelle reactie op vragen en de producten zijn goed geleverd.”

10