Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Hey kersverse kamadofan! Hoe enthousiast ben jij om jouw nieuwe Kamado barbecue te gebruiken? Misschien is het ook wel een beetje spannend en dát snappen wij. Om jouw kamado ervaring tot in de puntjes te laten verlopen is het belangrijk om goed voorbereid de kolen aan te steken. Want zo’n kamado is je nieuwe beste vriend, maar hij vraagt ook wat extra aandacht.
Voordat je een kamado voor ‘t echie gaat gebruiken is het belangrijk om hem eerst even in te branden. Niet aanbranden dus, maar inbranden. Met het inbranden van de Kamado barbecue laat je het keramiek en andere onderdelen aan elkaar wennen én laat je het vocht verdwijnen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Stook voordat je gaat bakken en braden op de kamado drie tot vijf keer op, tot een temperatuur van maximaal 200-250 °C.
Of jouw kamado nieuw is, of je ‘m na een natte periode gebruikt, het laten ontsnappen van vocht is de eerste stap. Zo voorkom je barsten in de keramische wand. Dat inbranden is dus een must! Hoe je dit stap voor stap doet, lees je uitgebreid in onze blog over het aansteken van een kamado. Neem de stappen serieus en zorg goed voor jouw nieuwe keramische vriend. Want op zo’n scheur in het keramiek zit je niet te wachten.
gratis Kamado Joe Cover voor Joe Junior
t.w.v. 44,95
Het is zover, we gaan de kamado voor de eerste keer rustig aansteken. Maar welke kolen gebruik je voor zo’n houtskool barbecue? Om het rustige tempo erin te houden maak je geen gebruik van een houtskoolstarter. Hiermee vul je jouw kamado namelijk in één keer met gloeiend hete houtskool. We hadden net geleerd dat rustig inbranden een belangrijke stap is, dus skip de houtskoolstarter en gebruik de juiste houtskool. In een kamado barbecue stop je houtskool van hardhout zonder toevoegingen (dus ook geen briketten). Gebruik ook liever geen goedkope houtskool, uit bijvoorbeeld de supermarkt. Deze houtskool heeft vaak een kleiner formaat waardoor stukken onderin vallen en ze de luchtstroom (en dus de temperatuur) in de weg zitten. Een goedkopere zak met houtskool is dus duurkoop. Goed onthouden!
Het aansteken van jouw keramische kamado gaat, net zoals het inbranden, volgens een duidelijk stappenplan. Waar je die vindt? Ook in onze blog over het aansteken van een Kamado. Gebruik voor het aansteken van jouw kamado wokkels. Dus geen aanmaakblokjes! Deze manier van aansteken voegen slechte stoffen toe aan de barbecue, waardoor er een vieze verbranding plaats vindt. Het gebruik van één wokkel zou al voldoende moeten zijn, maar onze ervaren barbecue-expert gebruikt er liever twee of drie. Tip van de chef!
gratis Kamado Joe grill hoes voor Classic Joe
t.w.v. 66,95
We komen weer terug bij het inbranden: voordat je naar een hogere temperatuur gaat brand je de kamado eerst een aantal keren tot een temperatuur van maximaal 200-250 °C. Tijdens dit inbranden oefen je ook gelijk met het regelen van de temperatuur. Stook de kamado rustig op. Hoe rustig? Doe ongeveer 60 minuten over het opstoken naar 200 °C. Nadat je de kamado hebt ingebrand en aangestoken stook je ‘m verder op.
Het regelen van de temperatuur en beheersing is voor een beginnende barbecueliefhebber vaak een uitdaging. Hoe je met de luchtschuiven de luchtstroom regelt en daarmee de temperatuur naar 400 °C krijgt, lees je allemaal terug in onze blog over de temperatuurregeling van een kamado. Met een barbecue thermometer heb je altijd de complete controle over de rook, hitte en temperatuur. Handig zo’n steuntje in de rug!
Heb je het vlees gebraden, met saus bedekt en opgegeten? Na een gezellig avondje tafelen is het tijd om jouw Kamado weer wat aandacht te geven. Je wilt de volgende keer natuurlijk geen vers stuk vlees op jouw vieze barbecue leggen. Ook gaat jouw barbecue langer mee door ‘m goed te verzorgen met barbecue accessoires. Hieronder helpen we jou een handje op weg.
Als jouw kamado erg vies is, is het een idee om ‘m schoon te branden. Wij horen je denken: aanbranden, inbranden en eeh… schoonbranden? Juist! Weer een nieuwe manier van branden en we leggen je het hieronder even uit.
Voordat je jouw kamado opbergt en ‘ie wegkruipt zijn hoes, is het belangrijk om ‘m af te laten koelen. Maar hoe laat je jouw kamado afkoelen? Om de temperatuur van de barbecue te verlagen sluit je de luchtschuif volledig en zet je de schoorsteen half open. Op deze manier koelt ‘ie het snelste af.
Net zoals je jouw fornuis of oven schoonmaakt, doe je dat ook netjes met jouw kamado. Je verwijdert dus etenresten van het rooster, de heat deflector en andere plekken. Zo voorkom je het ontstaan van schimmel. Hoe je etensresten verwijderd? Heel gemakkelijk met een staalborstel!
Onze barbecue-expert ziet het liefst dat je na elk bak- en braadmoment het as uit jouw kamado verwijderd. Je leegt heel eenvoudig de aslade of gebruikt een aspook om het as uit de onderkant van de kamado te schuiven. Simpel klusje met veel waarde!
Jouw kamado mag gewoon buiten blijven, het hele jaar door. Door het keramiek is ‘ie klaar voor elk seizoen en allerlei weersomstandigheden. Hij mag dus gewoon in de regen, sneeuw of een hagelbui staan. De metalen onderdelen zijn natuurlijk niet zo sterk als het keramiek, daarom raden wij altijd aan om de kamado af te dekken met een barbecue beschermhoes. Laat jouw kamado wel af en toe ventileren door de hoes eraf te halen. Vocht onder de hoes is namelijk een ideaal plekje voor schimmels en dát willen we niet!
Klaar om jouw kamado in te branden, aan te steken en schoon te branden? Met zo’n toffe barbecue moet dat zeker goed komen, hij staat zelfs hoog in onze top 10 met beste barbecues! Heb je nog wat vragen over een manier van branden of brand er juist teveel aan? Schakel dan gewoon onze barbecue-expert in. Die heeft daar genoeg kaas eeh… hamburgers van gegeten.