Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Hoe kies ik de juiste zwembadpomp voor mijn zwembad?

Hoe kies ik de juiste zwembadpomp voor mijn zwembad?

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Zwembadpompen zijn er in alle soorten en maten. We kunnen het ons goed voorstellen dat je het lastig vindt om de juiste zwembadpomp te vinden. Is groter of duurder altijd beter? Zeker niet. We leggen je graag uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een zwembadpomp. In vijf stappen heb je de juiste zwembadpomp gekozen.

Stap 1: Kies voor vaste of variabele snelheid

In de basis kunnen we zwembadpomppen indelen in 2 categorieën: pompen die draaien met een vaste snelheid en pompen die kunnen draaien met een variabele snelheid. Het grote voordeel van een variabele zwembadpomp is het lagere energieverbuik. Je kunt de pompsnelheid namelijk altijd naar wens aanpassen of programmeren. In de praktijk zou je een variabele zwembadpomp dus langzamer kunnen laten draaien wanneer het zwembad is afgedekt. De aanschafwaarde ligt hoger bij een variabele zwembadpomp, maar deze pomp zal naar verloop van tijd het verschil makkelijk terugverdienen.

Zwembadpomp vaste snelheid

Zwembadpompen met een vaste snelheid

Nog steeds de meest verkochte zwembadpompen. Draaien altijd met een vaste snelheid. Belangrijk bij het kiezen van een zwembadpomp met vaste snelheid is te kijken naar de opvoerhoogte. Dit is een aanduiding die de pompcapaciteit laat zien bij hoge en lage weerstand. Je vindt deze informatie op de productpagina. Bekijk deze zwembadpompen.

Zwembadpomp variabele snelheid

Zwembadpompen met een variabele snelheid

De energiezuinige zwembadpomp is een pomp waarbij je de hoeveelheid water die de pomp moet verpompen, kunt regelen. De beste keuze wanneer je kiest voor ultiem gebruiksgemak en minder energiekosten (gemiddeld 80% minder). Vaak te herkennen aan het display bovenop de pomp. Omdat de pomp vaak minder hard hoeft te draaien, gaan variabele zwembadpompen langer mee. Bekijk deze zwembadpompen.

Stap 2: Bepaal de inhoud van het zwembad

De inhoud van het zwembad is voor ons het uitgangspunt voor het kiezen van de juiste zwembadpomp. Bereken de inhoud van het bad aan de hand van de volgende formule:

Rechthoekig zwembad: Lengte x Breedte x Waterdiepte
Rond zwembad: 3,14 x (Radius x Radius) x Waterdiepte
Ovaal zwembad: ((Lengte – Breedte) x Breedte) x waterdiepte) + (3,14 x (Radius x Radius) Waterdiepte)

Nu we de inhoud van het zwembad hebben kunnen we het minimale debiet* van de pomp berekenen. Wij delen de inhoud van het bad minimaal door 4, om het juiste debiet te vinden. Liever adviseren we om de inhoud te delen door 3. We zien liever overcapaciteit dan ondercapaciteit.

Voorbeeld: Een zwembad van 40 m3 heeft een zwembadpomp nodig met een debiet van 10m3 (40m3 / 4) of 13m3 (40m3 / 3) per uur.

*Debiet = doorstroomsnelheid van de zwembadpomp / pompcapaciteit

Stap 3: Bepaal de weerstand in de leidingen

Nu komt het moeilijkste onderdeel; het bepalen van de weerstand in het leidingwerk. Hier zijn geen formules voor, maar deze kan wel worden ingeschat. Bij Toppy werken we met drie mogelijke situaties. Bepaal zelf welke situatie het meest bij jou van toepassing is.

Situatie 1: Lage weerstand

Je hebt een bovengronds of ingebouwd zwembad waarbij de zwembadpomp onder het waterniveau staat. De pomp staat dichtbij het zwembad (ongeveer 3 meter) en het water hoeft alleen gefiltreerd en gecirculeerd te worden (met andere woorden; het water hoeft geen verdere afstanden te overbruggen). Je wilt de pomp gebruiken voor het lichtere stofzuigwerk.

Situatie 2: Gemiddelde weerstand

Je hebt een ingegraven zwembad waarbij de zwembadpomp boven het waterniveau staat. Deze pomp moet het water dus uit het zwembad zuigen. Ook staat de pomp wat verder weg van het zwembad (ongeveer 5 meter). Je gaat de pomp ook gebruiken voor het zwaardere stofzuigwerk.

Situatie 3: Hoge weerstand

Je hebt een ingegraven zwembad waarbij de pomp boven het waterniveau staat en waar veel leidingwerk (ongeveer 10 meter) moet worden overbrugd. Niet alleen in de afstand tot de techniekinstallatie, maar wellicht moet het water ook nog naar de verwarming op het dak.

Bepaal de weerstand van het water in de leidingen

Stap 4: Bekijk de specificaties van de zwembadpomp

Elke zwembadpomp heeft specifieke eigenschappen. Bij Toppy proberen we de specificaties eerlijk te communiceren. Het opgegeven debiet van de fabrikant vinden we namelijk niet zo interessant. Veel interessanter is het om te kijken hoe de pomp zich gedraagt bij verschillende situaties.

Een voorbeeldje

We hebben berekend dat we een bad hebben van 25 m3 en schatten dat we veel weerstand hebben. Het water moet namelijk een redelijke afstand overbruggen naar de technische installatie. Daarnaast moet het water ook nog even over het dak voor de verwarming. Ik zoek dus een pomp van ongeveer 7 à 9 m3 die voor deze situatie geschikt is.

Na onderzoek komen de volgende zwembadpompen naar voren:

Puur uitgaand op de producttitel zou de Mega Pool een prima keuze zijn. Goedkoper bovendien. Maar als we kijken naar de productspecificaties (pompcapaciteit) zien we het volgende:

Mega Pool Zwempomp ss033
Lage weerstand: 10m³ per uur
Gemiddelde weerstand: 5m³ per uur
Hoge weersrand: 0m³ per uur

Kripsol Ondina OK-51
Lage weerstand: 12,5m³ per uur
Gemiddelde weerstand: 11m³ per uur
Hoge weersrand: 7m³ per uur

Uit bovenstaande specificatie kunnen we concluderen dat de Kripsol Ondina OK-51 beter bestand is tegen weerstanden en wellicht dus een betere keuze is dan de Mega Pool SS033.

Stap 5: Neem de juiste aansluiting

Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat je de pomp gewoon kunt aansluiten. Gelukkig is dit bijna altijd het geval. Of dit nu met de meegeleverde aansluitingen is, of met een extra koppelstuk. Volg altijd even de volgende 3 korte stappen:

 1. Ga na wat de diameter is van je leidingwerk of aansluitslangen (in mm)
 2. Ga na of de meegeleverde aansluiting van de zwembadpomp hiermee overeen komt (het getal in mm)
 3. Komt dit overeen? Dan kun je de pomp gewoon aansluiten.
  Komt dit niet overeen? Dan heb je een koppelstuk nodig. Kijk hiervoor naar de meegeleverde aansluiting in inches ("). Hier moet het bij te bestellen koppelstuk ingedraaid kunnen worden. De inches (") van het koppelstuk moeten dus overeen komen met de inches (") van de zwembadpomp. De diameter van het koppelstuk (in mm) moet daarnaast overeenkomen met de diameter van je leidingwerk of aansluitslangen (in mm).

Hulp bij het kiezen van de juiste zwembadpomp?

Met bovenstaand stappenplan heb je een goede methode gevonden om de juiste zwembadpomp te kopen. Wel zijn er meerdere factoren die eventueel nog van belang kunnen zijn, zoals: prijs, kwaliteit en energieverbruik. Wij hebben veel ervaring en delen deze graag. Je mag ons dus altijd bellen als je twijfelt over het aanschaffen van de juistezwembadpomp. We zijn te bereiken op 0413-420319.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉