Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Winkelwagen
Er zitten op dit moment geen producten in je winkelwagen.
Heb je een compacte 13 inch kamado in je tuin staan? Supertof! Ook met deze kleinere kamado’s heb je namelijk superveel verschillende grillmogelijkheden. Maar door het kleinere formaat is de keuze van de juiste soort houtskool extra belangrijk. De soort houtskool beïnvloedt de smaak van je gerechten, de temperatuur in je kamado en de luchtcirculatie. En in zo’n kleine kamado is de juiste temperatuur superbelangrijk! Hieronder lees je precies welk houtskool het beste is voor jouw 13 inch kamado.
Voor een kamado is lump houtskool de beste keuze. Dit is natuurlijk en onbewerkt houtskool en is van restaurantkwaliteit. Daarnaast zijn briketten in een kamado echt een no-go! Briketten zijn namelijk bewerkt en geven je gerechten een chemische smaak.
Voor een kleine 13 inch kamado raden we je houtskool aan met stukken van een niet te groot formaat. Middelgrote stukken van zo’n 3 tot 8 cm zijn perfect. De houtskool is dan namelijk groot genoeg voor een goede verbranding, maar klein genoeg om de luchtstroom in je kleine kamado niet te blokkeren. De volgende soorten houtskool zijn geschikt voor jouw 13 inch kamado:
Acacia houtskool is een echte allemansvriend. Het is heel makkelijk aan te steken, snel op temperatuur en geeft een flinke rooksmaak af waardoor je gerechten die echte bbq-karakter krijgen. Het enige nadeel is dat de stukken wat groot zijn voor een kleine kamado, maar over het algemeen is de luchtcirculatie prima!
Marabu houtskool is gemaakt van superhard hout die zorgt voor een hoge dichtheid. Hierdoor brandt het langer en heb je weinig last van rook. Ideaal voor langere grillsessies. Daarnaast zijn de stukken redelijk klein waardoor je de kamado er goed vol mee kan leggen.
Het formaat van houtskool dat gemaakt is van eik of beuk is gemiddeld waardoor je de barbecue redelijk vol kan leggen, zonder dat de luchtcirculatie verloren gaat. Daarnaast krijgen je gerechten een lekkere rooksmaak die niet te heftig is. De houtskool bereikt heel snel superhoge temperaturen waardoor het perfect is voor het grillen van speklapjes of hamburgers. Het is dus niet zo geschikt voor low & slow.
Soms is er ook houtskool die van fruitbomen is gemaakt zoals appel of kersen. Deze houtsoorten geven een unieke smaak aan je gerechten en zijn ideaal om in combinatie met een andere soort houtskool te gebruiken voor het low & slow garen van vlees
We hebben je hierboven al uitgelegd welke soorten houtskool geschikt zijn voor jouw 13 inch kamado. Maar om het nog duidelijker te maken zetten we hier nog even op een rijtje welke brandstof voor je kamado je beter kunt vermijden. Te grote houtskoolstukken passen simpelweg niet goed in een kleine kamado en blokkeren de luchtstroom. Daarom stellen we de regel dat voor een kamado van 13 inch, je geen stukken groter dan 10 cm moet gebruiken. Briketten zijn, zoals hierboven al kort gezegd, een echte no-go! Ze bevatten bindmiddelen die je keramiek aantasten en geven veel as maar geen smaak. Daarnaast zijn goedkopere zakken houtskool uit de supermarkt ook niet aan te raden. Het brandt vaak snel op en bevat veel gruis. En dit gruis verstoort weer de luchtstroom.
Om te zorgen voor de beste bbq-ervaring hebben we nog een aantal handige tips voor je. Zo raden we je aan om je houtskool even vlug te zeven. Het klinkt een beetje gek maar hierdoor verwijder je stof en gruis wat zorgt voor een betere luchttoevoer. En vul je kamado niet tot de nok toe vol. Dit zorgt voor een slechtere luchtcirculatie. Liever iets minder houtskool met goede luchtstroom, dan een overvolle kamado die niet heet wordt!
Nu weet je precies welke soorten houtskool perfect zijn voor jouw 13 inch kamado. Toch een beetje nieuwsgierig en benieuwd naar alle andere soorten houtskool die we hebben? Neem dan een kijkje in onze houtskool categorie!