Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?

Zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?

De zomerse dagen zijn voorbij en het najaar begint. Hoog tijd om je zwembad winterklaar te maken. Zo voorkom je vorstschade en neem je het zwembad in het voorjaar weer gemakkelijk in gebruik. Volg het onderstaande stappenplan en vergeet de checklist niet te downloaden.

Let op: Het onderstaande stappenplan geldt voor zwembaden die het hele jaar door blijven staan of liggen; bouwkundige zwembaden. Heb je een Intex zwembad? Lees dan: Kan ik mijn Intex zwembad in de winter buiten laten staan?

Zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?

Stap 1: Zorg voor de juiste waterbalans voordat je het zwembad gaat afdekken

Voordat je het zwembad kunt gaan afdekken, is het van belang om het zwemwater wat extra aandacht te geven. Om het zwembad winterklaar te maken moet het zwembad bij aanvang schoon en helder zijn. Haal bladeren, takjes en ander vuil uit het zwembad met een zwembadstofzuiger en voeg indien nodig de juiste chemicaliën toe om de waterbalans op peil te houden. Een goede voorbereiding in de winter en de juiste waterbalans zorgt ervoor dat je in het voorjaar weer snel kunt zwemmen in een schoon en helder zwembad.

Waterniveau zwembad winter

Stap 2: Verlaag het waterpeil tot onder de inbouwdelen

Ga je het zwembad winterklaar maken, dan is het belangrijk om de inbouwdelen te beschermen tegen vorst. Inbouwdelen, zoals de inspuiters en skimmers kunnen bij strenge vorst gaan scheuren of lekken. Pomp daarom het zwembad leeg tot onder de bovenste inspuiter en skimmer. Gebruik hiervoor de backwash-functie op het filtervat. Zo reinig je ook direct het filter grondig. Beschik je niet over een backwash mogelijkheid? Maak dan gebruik van een dompelpomp.

Tip! Nadat je het waterniveau iets hebt laten zakken, doe je er verstandig aan om de (oude) waterlijn even schoon te maken met een linerreiniger. Dit om te voorkomen dat vuil zich aan gaat vreten gedurende de winter.

Stap 3: Zandfilterpomp winterklaar maken en techniek installatie voorbereiden

Net zoals de inbouwdelen, is ook de zandfilterpomp in de winter gevoelig voor schade. Het grootste risico is dat er een breuk in de zandfilter ontstaat door bevriezing. Belangrijk is om al het water uit de filterpomp te halen en de techniek installatie af te koppelen. Volg hiervoor de volgende 6 stappen:

 1. Draai de koppelingen van (bijvoorbeeld) de pomp en de kraan los
 2. Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek (Tip: direct even invetten)
 3. Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant van het vat
 4. Vervang indien nodig het filtermedium. (vaak na 5 jaar)
 5. Schroef de drukmeter, indien aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af
 6. Verwijder tenslotte al het resterende water uit de filterpomp via de aftapplug

Met deze producten maak je jouw zwembad winterklaar

Stap 4: Blaas het leidingwerk droog en sluit af

Nu alles is losgekoppeld kun je de leidingen droogblazen. Hiervoor gebruik je een compressor. De leidingen worden afgesloten met een winterplug. Deze draai je rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting. De skimmer dek je vervolgens af met een gizzmo. Deze zorgt ervoor dat water, dat mogelijk de skimmer in loopt, kan uitzetten waardoor de skimmer geen schade oploopt.

Winterdrijvers

Stap 5: Plaats winterdrijvers in het zwembad

Winterdrijvers zorgen ervoor dat water kan uitzetten bij bevriezing, zonder dat het zwembad daar schade aan ondervindt. Winterdrijvers zijn meerdere seizoenen te gebruiken. De aanschafwaarde van winterdrijvers is niet te vergelijken met de kosten van een zwembad dat beschadigd raakt door vorst.

Overwinteringsvloeistof

Stap 6: Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het zwembad

Overwinteringsvloeistof is speciaal gemaakt voor het veilig overwinteren van het zwembad. Het bevat onder andere stabilisatoren die het water in het zwembad over een langere periode stabiel houdt. Daarnaast bevat het anti-alg om algengroei tegen te gaan. Ook kalkafzetting wordt met overwinteringsvloeistof verminderd. Normale anti-alg kan doorgaans ook gebruikt worden als overwinteringsvloeistof.

Winterzeil

Stap 7: Dek het zwembad af

De laatste stap van het winterklaar maken van het zwembad is het afdekken van het zwembad. Doe dit bij voorkeur met een winterzeil. Een bladernet of andere afdekkingen zijn vaak niet lichtdicht. Hierdoor krijgen algen nog steeds de kans om het water te infecteren. Dit resulteert in een groen zwembad. Een goed winterzeil beschermt het zwembad tegen algen. Ben je opzoek naar een afdekking met een hoger draagvermogen en luxe uitstraling? Kies dan voor een stavenafdekking.

Aan de slag. Download onze zwembad winterklaar checklist

Met onze checklist weet je zeker dat je niks vergeet en bereid je het zwembad perfect voor op de winter.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 15208 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

koenraad, PEPINGEN

24-11-2020 |

alles prima verlopen

“alles ideaal verlopen”

10