Winkelwagen

Zwembad winterklaar maken

Jeroen

Geschreven door Jeroen

11 Jan 2019

De zomerse dagen zijn voorbij en het najaar begint. Tijd om het zwembad winterklaar te maken. Zo voorkom je vorstschade en kun je in het voorjaar het zwembad weer gemakkelijk in gebruik nemen. Volg het onderstaande stappenplan en vergeet de checklist niet te downloaden.

Hoe maak je het zwembad winterklaar?

1. Zorg voor de juiste waterbalans voordat je het zwembad gaat afdekken

De laatste weken van het seizoen dien je het zwembad wat extra aandacht te geven. Om het zwembad in de winter goed winterklaar te maken moet het zwembad bij aanvang schoon en helder te zijn. Maak het zwembad dus regelmatig schoon met een zwembadstofzuiger en voeg indien nodig, de juiste chemicaliën toe om de waterbalans op peil te houden.

Waterniveau zwembad winter

2. Pomp wat water uit het zwembad om inbouwdelen te beschermen tegen vorst

Bij een strenge vorst kunnen inbouwdelen scheuren of gaan lekken. Pomp daarom het zwembad leeg tot onder de bovenste inspuiter en skimmer. Pomp het zwembad leeg door gebruik te maken van de backwash-functie op het filtervat. Zo reinig je ook direct het filter grondig. Beschik je niet over een backwash mogelijkheid? Dan kun je ook gebruik maken van een dompelpomp.

Tip! Nadat je het waterniveau iets hebt laten zakken, doe je er verstandig aan om de (oude) waterlijn even schoon te maken met een linerreiniger. Dit om te voorkomen dat vuil zich aan gaat vreten gedurende de winter.

3. Bereid de techniekinstallatie voor

  1. Draai de koppelingen van bijvoorbeeld de pomp en de kraan los
  2. Verwijder alle 0-ringen en bewaar deze op een droge plek (Tip: direct even invetten)
  3. Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant
  4. Vervang indien nodig het filtermedium. (vaak na 5 jaar)
  5. Schroef de drukmeter, indien aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af
  6. Verwijder tenslotte al het water uit de filterpomp via de aftapplug

4. Blaas het leidingwerk droog en sluit af

Nu alles is losgekoppeld kun je de leidingen droogblazen. Hiervoor kun je een compressor gebruiken. De leidingen kunnen nu worden afgesloten met een winterstop. Deze draai je rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting. De skimmer kun je vervolgens afdekken met een gizzmo. Deze zorgt ervoor dat water, dat mogelijk de skimmer in loopt, kan uitzetten waardoor de skimmer geen schade op loopt.

Winterdrijvers

5. Plaats winterdrijvers in het zwembad

Winterdrijvers zorgen ervoor dat water kan expanderen bij bevriezing zonder dat het zwembad daar schade aan ondervind. Winterdrijvers kun je jarenlang gebruiken. De aanschafwaarde van winterdrijvers is niet te vergelijken met de kosten van een zwembad beschadigt door vorst.

Overwinteringsvloeistof

6. Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het zwembad

Overwinteringsvloeistof is speciaal gemaakt voor het veilig overwinteren van het zwembad. Het bevat onder andere stabilisatoren die het water in het zwembad over een langere periode stabiel houdt. Daarnaast bevat het anti-alg om algengroei tegen te gaan. Ook kalkafzettingen worden met overwinteringsvloeistof verminderd. Normale anti-alg kan doorgaans ook gebruikt worden als overwinteringsvloeistof.

Winterzeil

7. Dek het zwembad af

De laatste stap van het winterklaar maken van het zwembad is het afdekken van het zwembad. Doe dit bij voorkeur met een winterzeil. Een bladernet of andere afdekkingen zijn vaak niet lichtdicht. Hierdoor krijgen algen nog steeds de kans het water te infecteren. Dit resulteert in een groen zwembad. Een goed winterzeil beschermt het zwembad tegen algen.

Aan de slag. Download onze checklist

Met onze checklist weet je zeker dat je niks vergeet en het zwembad perfect is voorbereid voor de winter.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12079 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jan, Hoogeveen

30-10-2019 |

Natuurlijk heten ze niet voor niets Toppy

“Online, zonder advies in te winnen bij de mensen van Toppy, een Dolphin E20 besteld en geleverd gekregen. Na 2 weken toch niet helemaal tevreden met de keuze. Na contact met Toppy . . . ”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉