Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Troebel melkachtig zwembad weer helder krijgen

Troebel melkachtig zwembad weer helder krijgen

Daan

Geschreven door Daan

11 Jan 2019

Troebel, melkachtig zwembadwater krijg je door een onjuiste waterbalans. Vaak komt dit door een onjuiste pH waarde of de aanwezigheid van dode algen in het zwembad. Tijd om het zwembadwater weer helder te krijgen.

Hoe wordt een zwembad troebel?

Een zwembad verdient dagelijks aandacht wanneer je er vaak in zwemt. Hierbij is een juiste waterbalans ontzettend belangrijk. Dit bekent dat o.a. de chloor en pH waarde juist zijn waardoor het zwembadwater goed gedesinfecteerd is en er schoon en helder uit ziet. Het bijhouden en testen van de juiste waardes doe je met een goede tester. De waterbalans kan verstoord worden door het teveel of te weinig toevoegen van chloor, pH plus of pH min. Ook een plotselinge onweersbui of een te korte filtertijd kan zorgen voor een onjuiste waterbalans. Wanneer je last hebt gehad van een groen zwembad, kan het ook zijn dat dode algen de oorzaak zijn van een troebel ogend zwembad. Dode algen zijn te klein om te filteren. Gebruik daarom vlokmiddel om er voor te zorgen dat de dode algen samenklonteren en door de filterinstallatie kunnen worden afgevoerd.

Troebel melkachtig zwembadwater
Een troebel zwembad. Een onjuiste waterbalans
Groen zwembad schoonmaken
Een schoon en helder zwembad

Hoe voorkom je een troebel zwembad?

Regelmatig testen blijft het belangrijkste advies om een melkachtig zwembad te voorkomen. Doe dit in de zomer 1 tot 2 keer per dag met een goede tester. Aan de hand van de meetresultaten kun je de juiste hoeveelheid chemicaliën aan het zwemwater toevoegen zodat de waterbalans goed blijft.

Hoe krijg je een troebel zwembad weer helder? Volg het stappenplan

Gebruik onderstaand stappenplan om het troebele zwembadwater weer helder te krijgen. Wees ervan bewust dat er geen wondermiddelen bestaan die het zwembadwater in één dag helder krijgen. Het is een traject dat een aantal dagen, soms zelfs weken, kan duren.

Stap 1

Controleer het water in het zwembad met een goede tester. Vooral de pH-waarde van het zwembad is hier van belang. Deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zitten. Voeg, indien nodig, pH- of pH+ toe aan het zwembad om de pH-waarde op peil te brengen.

Stap 2

Voeg chloorshock toe aan het zwemwater om de desinfectie even een boost te geven. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Belangrijk: Wees voorzichtig met het toevoegen van chloor. Het teveel toevoegen van chloor kan ook averechts werken.

Stap 3

Laat de zwembadpomp 24 uur per dag draaien. Controleer dagelijks de waardes van het zwembad en pas deze, indien nodig, aan met de juiste chemicaliën.

Dode algen verwijderen uit het zwembad

Zijn alle waardes juist? Een troebel zwembad kan ook komen door dode algen. Dode algen blijven vaak in het zwembad liggen. De algen zakken naar de bodem of blijven in het water zweven. Om de algen uit het zwembad te verwijderen kun je het volgende doen:

Stap 1

Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad. Vlokkingsmiddel bindt alle zwevende deeltjes aan elkaar zodat ze gefilterd kunnen worden door de filterinstallatie.

Stap 2

Zet de pomp 24 uur op circuleren. Het water mag dus via het filtervat lopen. Hierdoor heeft het vlokkingsmiddel de kans om alle zwevende algendelen aan elkaar te binden.

Stap 3

Zet de pomp weer op filtreren en hou de drukmeter goed in de gaten. Grote kans dat deze snel zal oplopen. Zet het filtervat met de 6-weg kraan in dat geval enkele minuten op backwashen.

Stap 4

Maak de bodem van het zwembad schoon door deze goed schoon te maken met een zwembadstofzuiger. Backwash de filterinstallatie regelmatig.

Na het volgen van bovenstaande stappen zou het zwembad niet meer troebel moeten zijn. Het melkachtige zwembad is veranderd in een helder en schoon zwembad. Geduld is hierbij belangrijk. Heb je vragen over het schoonmaken van een troebel zwembad? We helpen je graag!

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12152 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jackie Denert, Lochristi

18-02-2020 |

Correcte levering

“Zoals gewoonlijk correcte levering en info”

10