Winkelwagen

Zwembad groen, en nu?

Jeroen

Geschreven door Jeroen

08 Jan 2019

Een zwembad wordt groen door algenvorming. Algen zijn een groot probleem bij veel zwembadeigenaren. Ze verpesten het zwemplezier. Een groen zwembad is daarnaast moeilijk op te lossen als je niet precies weet wat je er aan moet doen. Gelukkig is er hoop. Volg de onderstaande stappen, en algen in je zwembad zijn verleden tijd.

Hoe wordt een zwembad groen?

Hoewel we er in de zomer geen genoeg van kunnen krijgen, is de zon de grootste boosdoener bij de vorming van algen. Algen zijn microscopische organismen die lichtenergie gebruiken om koolhydraten te verkrijgen, zo te groeien en zich te vermenigvuldigen. Normaal gesproken doden chemicaliën als chloor of anti-alg deze algen en houden ze ze uit het zwembadwater. Een onjuiste waterbalans is dus meestal de oorzaak van een groen zwembad. Om de invloed van de zon te beperken, adviseren wij altijd het zwembad af te dekken met een lichtdichte afdekking wanneer het zwembad niet gebruikt wordt. Hierdoor hoeven de chemicaliën minder hard te werken.

Groen zwembad
Een groen zwembad. Geïnfecteerd met algen
Groen zwembad schoonmaken
Een schoon en helder zwembad

Hoe voorkom je een groen zwembad?

Je kunt het risico op algen in je zwembad voorkomen door het zwemwater regelmatig te testen met een goede tester. Aan de hand van de meetresultaten kun je de juiste hoeveelheid chemicaliën aan het zwemwater toevoegen zodat de waterbalans goed blijft. Je doet er ook verstandig aan een UV lamp te plaatsen in de techniekinstallatie van je zwembad. Deze doodt de virussen en bacteriën die andere desinfectiemiddelen, zoals chloor niet kunnen doden.

Hoe krijg je een groen zwembad weer helder? Volg het stappenplan

Als het zwembadwater dan toch groen is geworden, kun je het volgende stappenplan aanhouden. Wees ervan bewust dat er geen wondermiddelen bestaan die het zwembadwater in een dag helder krijgen. Het is een traject dat een aantal dagen, soms zelfs weken, kan duren.

Stap 1

Controleer het water in het zwembad met een goede tester. Vooral de alkaliteit (TA) en pH-waarde van het zwembad zijn hier van belang. Voeg, indien nodig, TA+ of TA- en/of pH- of pH+ toe aan het zwembad om de pH-waarde op peil te brengen. Een goede TA-waarde ligt tussen de 100 en 150 ppm en een goede pH-waarde ligt tussen de 7.0 en 7.4. 7.2 is perfect.

Stap 2

Voeg chloorshock toe aan het zwemwater. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij algen in het zwembad mag het chloorgehalte opgehoogd worden naar 3 ppm/liter. LET OP! Teveel chloor kan leiden tot gebonden chloor wat averechts kan werken. Bovendien blijft chloor een levensgevaarlijk product bij onjuist gebruik.

Stap 3

Mocht het water hevig groen zijn, dan doe je er verstandig aan ook Anti-Alg toe te voegen. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing.

Stap 4

Laat de zwembadpomp 24 uur per dag draaien. Controleer dagelijks de waardes van het zwembad en pas deze, indien nodig, aan met de juiste chemicaliën.

Bijna klaar... Verwijder de dode algen uit het zwembad

Dode algen blijven vaak in het zwembad liggen. Ze zijn te klein om door de filterinstallatie gefilterd te kunnen worden. De algen zakken naar de bodem of blijven in het water zweven. Om de algen uit het zwembad te verwijderen kun je het volgende doen:

Stap 1

Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad. Vlokkingsmiddel bindt alle zwevende deeltjes aan elkaar zodat ze gefilterd kunnen worden door de filterinstallatie.

Stap 2

Zet de pomp 24 uur op circuleren. Het water mag dus via het filtervat lopen. Hierdoor heeft het vlokkingsmiddel de kans om alle zwevende algendelen aan elkaar te binden.

Stap 3

Zet de pomp weer op filtreren en hou de drukmeter goed in de gaten. Grote kans dat deze snel zal oplopen. Zet het filtervat met de 6-weg kraan in dat geval enkele minuten op backwashen.

Stap 4

Maak de bodem van het zwembad schoon door deze goed schoon te maken met een zwembadstofzuiger. Backwash de filterinstallatie regelmatig.

Na het volgen van bovenstaande stappen zouden alle algen uit het zwembad moeten zijn. Het groene zwembad is nu veranderd in een helder en schoon zwembad. Geduld is hierbij belangrijk. Heb je nog vragen over het schoonmaken van een groen zwembad? We helpen je graag! Bekijk tot slot onze complete behandelingsset voor groen water en de Blue Lagoon Pool UV om groen water in de toekomst te voorkomen.

Behandelingsset groen water

  • TA+, pH+, pH- en chloorshock
  • 50 teststrips
  • Anti-alg en vlokkingsmiddel
Bekijk behandelingsset groen water >

AQS Pool UV 75 Watt

  • Doodt de bacteriën die andere desinfectiemiddelen laten schieten
  • Zorgt voor schoon, fris en helder water dat natuurlijk(er) aanvoelt
  • Makkelijk te installeren, aan te sluiten en te onderhouden
Bekijk AQS Pool UV 75 Watt >
Onafhankelijk gekeurd op basis van 12157 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Frank, De paepe

19-02-2020 |

Goed

“Beste prijs ( promo) Supersnelle verzending BE”

10