Winkelwagen

Een vijver aanleggen in je tuin

Algemeen

Met een vijver heb je een prachtig stukje natuur in je eigen tuin. Voor de aanleg ervan moet je wel even de tijd nemen. Volg je dit stappenplan dan kun je ook een prachtvijver in jouw tuin aanleggen. Weet je na de vijveraanleg een goed biologisch evenwicht te creëren, dan heb je er zelfs weinig onderhoud aan en past de vijver ook prima in een onderhoudsvriendelijke tuin. Hoe je zon vijver in jouw tuin kunt aanleggen, leggen we graag aan je uit.

Alles over de vijveraanleg

Ontwerp van de nieuwe vijver

We beginnen aan de tekentafel. Bepaal welke stijl vijver je mooi vindt en bij je tuin past. Ga je een natuurlijke vijver aanleggen met een ronde vorm of kies je voor een strakke vijver met rechte lijnen? De keuze is aan jou.

Wat is de beste plek voor een vijver?

Maak een plattegrond van je tuin en ga op zoek naar de meest geschikte locatie voor je nieuwe vijver. Dit is een plaats die deels in de zon ligt en waar er niet teveel bomen in de buurt zijn. Zeker als het herfst wordt, komt er door bomen rond je vijver veel blad in je vijver terecht en de wortels kunnen aan de onderkant de vijverfolie beschadigen.

Wat is de beste periode voor vijveraanleg?

Een nieuwe vijver aanleggen doe je bij voorkeur in het voorjaar. Dan kan je vijver perfect opstarten en kunnen vijverplanten goed aarden in de vijver. Een alternatief is het aanleggen van de vijver in het najaar. Kies je voor een nieuwe vijver in het najaar dan is het af te raden om meteen vijverplanten te plaatsen. Dit kun je beter pas doen na de winterperiode. De zomer is ongeschikt voor het aanleggen van de vijver, omdat er een grote kans is op een plotselinge flinke algengroei in de vijver.

Stappenplan vijver aanleggen

Je hebt nu het benodigde voorwerk gedaan en het moment bepaald om je vijver aan te leggen, tijd om aan de slag te gaan!

Gat graven folievijver

Stap 1: Graven van je vijver

Wil je de vijver mooi op laten gaan in de omgeving, dan kun je de vijver het beste aanleggen met vijverfolie. Je bent met vijverfolie ook geheel vrij in het bepalen van de vorm van je vijver, dat is met een voorgevormde bak niet het geval. Graaf de vorm uit die je in het ontwerp gemaakt hebt en maak verschillende niveaus in je folievijver.

Hoe diep moet een vijver zijn?

De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus. Je kunt dan allerlei soorten planten in de vijver plaatsen. Je hebt daardoor ook meerdere waterlagen in je vijver, wat zeer aangenaam is voor al het onderwaterleven. In de winter is de onderste waterlaag warmer waardoor vissen zich hier uitstekend schuil kunnen houden.

Graaf je vijver zeker niet dieper dan een meter. Planten op de bodem krijgen dan vaak niet genoeg licht en je vijver heeft te lang nodig om in het voorjaar weer goed op te warmen. Een koivijver is hierop een uitzondering, deze vijvers zijn vaak zo’n 150 tot 200 cm diep. Daarbij hoef je geen rekening te houden met vijverplanten, aangezien dit met koikarpers geen goede combinatie is. Ook zul je voor de koivijver goed na moeten denken over vijververwarming om de diepe vijver een handje te helpen.

Kies een droge periode uit om je vijver te graven. De gegraven wanden kunnen door een regenbui beschadigen. Daarna is dit lastig te herstellen. Na het graven plaats je een laag van 10 cm wit zand op de bodem. Dit is een beschermende laag onder de vijverfolie en hiermee voorkom je dat grondwater aan de onderkant druk uitoefent op de folie.

Stap 2: Plaats het beschermdoek in de kuil

Nu je een laag geel zand in de vijver aangebracht hebt, is het raadzaam om een beschermdoek te plaatsen. Beschermdoek verlengt de levensduur van je vijverfolie en is dus heel belangrijk voor een vijver die lang mooi blijft. Scherpe delen zoals steentjes of wortels die groeien hebben zo minder kans om je vijverfolie van onderaf te beschadigen. Een beschermdoek is soepel en makkelijk strak aan te leggen.

Stap 3: Juiste maat vijverfolie bepalen

Nu je de vijver uitgegraven hebt, kun je aan de slag met het plaatsen van vijverfolie. Het bepalen van de maat vijverfolie die je nodig hebt kun je als volgt berekenen.

Vijverfolie maat berekenen

Lengte van de vijver + 2 x diepte van de vijver + 1 meter overlap
Beedte van de vijver + 2 x diepte van de vijver + 1 meter overlap

Rekenvoorbeeld: Wordt je folievijver 4 meter lang, 2,5 meter breed en is deze op het diepste punt 90 cm diep, dan kom je tot de volgende berekening:

4 meter + 2 x 0,9 meter + 1 meter = 6,8 meter
2,5 meter + 2 x 0,9 meter + 1 meter = 5,3 meter

Ben je niet zo'n rekenwonder? Je kunt ook na het graven van het gat een lang touw gebruiken voor het opmeten van de lengte en breedte van de vijver. Je legt het touw eerst in de lengte in de vijver. Doordat het touw de contouren van de vijver volgt, weet je precies welke maat je nodig hebt. Dit herhaal je vervolgens voor de breedte.

Hulp nodig bij het kiezen van je vijverfolie?

Kun je in ons assortiment vijverfolie niet de passende maat vinden voor jouw vijver? Neem dan contact op met onze klantenseervice. Zij kunnen je ook helpen met een keuze voor vijverfolie op maat.

Vijverfolie bevestigen

Stap 4: Vijverfolie aanbrengen

Je hebt nu de juiste maat van het vijverfolie berekend en kunt het gaan plaatsen op het witte zand en het beschermdoek dat je in de kuil hebt geplaatst. Zorg dat de folie goed ligt en oefen er niet teveel druk op uit. Is het nodig om bij het goed leggen van de vijverfolie er overheen te lopen, dan kun je dat het beste op blote voeten of sokken doen. Loop dan zoveel mogelijk over het diepste gedeelte en stap zo min mogelijk op de niveau's. Zo verklein je de kans dat je de zorgvuldige gegraven vorm beschadigt.

Rol de vijverfolie voorzichtig uit over het gegraven gat. Begin aan de rand van de vijver en leg de folie eerst in de breedte uit. Rol daarna de vijverfolie in de lengte uit in de vijver. Probeer de vijverfolie zo goed mogelijk in de contouren van de vijver te plaatsen.

Ligt de vijverfolie goed, dan verzwaar je de rand met stenen zodat de folie goed op de plaats blijft. Het is gebruikelijk dat er vouwen in de vijverfolie zitten. Deze worden door de waterdruk uiteindelijk strakgetrokken.

Stap 5: Kies eventueel de plek van een wanddoorvoer

Nu de vijver nog leeg is, heb je ook de mogelijkheid om een wanddoorvoer in de vijverfolie te maken. Dit is een mooie manier om je leidingwerk onzichtbaar weg te werken.

Tip! Ga je de vijver nog vullen en wil je jouw nieuwe planteneilanden al laten dobberen? Zet dan een emmer in de vijver en laat het water vanuit de tuinslang hierin stromen. De vijver vult zich door de overlopende emmer, waardoor het water rustig is en alles op z’n plek blijft.

Rand vijverfolie verzwaren met stenen

Stap 6: Vullen van je vijver

Plaats een laag substraat op de bodem van je vijver. Dit is een goede basis voor de folievijver en waarop je waterplanten kunt plaatsen. Doordat bacteriën zich goed kunnen hechten op vijversubstraat is het heel belangrijk voor de biologische huishouding in je vijver. Lees hier hoeveel substraat je nodig hebt voor jouw vijverbodem. Gebruik nooit potgrond of tuinaarde voor de bodem van je vijver. Dit bevat teveel voedingsstoffen, waardoor je vijver troebel wordt. Vul vervolgens je vijver met kraanwater. Doe dit geleidelijk. De water geeft een flinke druk op de wanden en de bodem. Door dit in delen te doen voorkom je beschadiging.

Tip! Bekijk voor en na het vullen van de vijver de waterstand op je watermeter. Je weet dan exact de inhoud van je vijver.

resultaat vijver aanleggen

Stap 7: Werk je vijver af

Een week na het vullen van de folievijver heeft deze zijn vorm gevonden. De waterdruk heeft ervoor gezorgd dat de vijverfolie nog licht verplaatst is. Je kunt nu de randen mooi afwerken en deze verwerken in de tuin. Kies mooie planten uit om je vijver aan te kleden en plaats ze in de vijver.

Stap 8: Plaats de nodige vijvertechniek

Om je vijver helder en schoon te houden is het belangrijk om de juiste vijvertechniek te plaatsen. Met een goede vijverpomp voor de gewenste circulatie en een biologisch en mechanisch vijverfilter zorg je voor een betere waterkwaliteit en een heldere folievijver. Zeker als je bij de aanleg rekening houdt met welke techniek je wil plaatsen bij de vijver en de manier waarop je dit wil doen, dan kun je dit netjes wegwerken. Kies voor een muurdoorvoer en werk vijverslangen bijvoorbeeld weg onder een klein laagje aarde of bedek het met grind.

Stap 9: Geef je vijver een kickstart

Het is ook raadzaam om bacteriën toe te voegen om je vijver een echte kickstart te geven, zoals Velda Bacterial. Je vijver zal niet meteen perfect in balans zijn, maar probeer een goed biologisch evenwicht te verzorgen door zuurstofplanten toe te voegen en niet teveel vissen in je vijver te plaatsen. Ook kan na verloop van tijd de visbezetting groeien.

Stap 10: Controleer de waterwaarden en stuur bij

Heb je nog zo je best gedaan bij de aanleg van je vijver, zijn de waterwaarden niet op orde. Geen zorgen! De belangrijke processen in de vijver hebben even de tijd nodig om op gang te komen. Het is wel belangrijk om het water in de vijver regelmatig te testen en eventueel hierop bij te sturen. Zo bereik je eerder de perfecte balans van jouw vijver.

Wanneer vissen in vijver plaatsen?

Na de aanleg van een nieuwe vijver plaats je pas vissen als de juiste waterwaarden bereikt zijn. Je controleert dit met teststrips of een testset. Je weet dan dat de vijver een goed biologisch evenwicht heeft, waarin vissen uitstekend kunnen leven. Voordat je dit bereikt hebt kan het soms weken tot enkele maanden duren. Gelukkig kun je er wel wat aan doen om deze processen te versnellen. Voeg opstartbacteriën aan de vijver toe. Deze goede bacteriën helpen de vijver om in balans te komen. Zorg daarnaast voor een goed werkende filterinstallatie en help de vijver daarnaast een handje door extra zuurstof toe te voegen met een luchtpomp vijver. Bacteriën kunnen zich zo beter nestelen en je vijver bereikt het biologisch evenwicht vele malen sneller. Je zult merken dat je vijver snel helder is en de waterwaarden op orde komen. Je kunt nu de vissen in je vijver plaatsen.

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan heb je nu een prachtige folievijver in jouw tuin. Je kunt vervolgens genieten van een mooi natuurlijk element, wat ook zeker meer vogels naar je tuin zal trekken. Of wat te denken van kikkers die zich gaan vestigen in je vijver. De planten in je vijver zullen gaan groeien en met de juiste aankleding, wordt dit echt een plaatje in jouw tuin. Wil je meer weten over het plaatsen van de juiste techniek in je vijver, lees dan verder:


Lees hier meer over de keuze voor een geschikte vijverpomp
Lees hier meer over hoe je kunt zorgen voor een perfecte filtering voor je vijver
Fiet-review! 26817 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Jack, Tilburg

12-02-2024 |

Top Toppy

“Fijn bedrijf met redelijke prijzen en perfecte artikelen. Ook de extra service over de aangeschafte artikelen is een mooi extraatje. De vervoerder Raben kan wel beter. Het 2 uren t . . . ”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.