Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Zo zorg jij voor een perfecte filtering bij jouw vijver

Zo zorg jij voor een perfecte filtering bij jouw vijver

Eric

Geschreven door Eric

30 Jan 2019

Is een heldere vijver waarin je volop van het vijverleven kunt genieten wat je wilt? Dan is de keuze voor een geschikt vijverfilter voor jou heel belangrijk. Kies je voor een vijverfilter dat optimaal werkt, dan worden de vuildeeltjes goed uit het water gefilterd. Ook het onzichtbare vuil moet worden aangepakt, namelijk de schadelijke stoffen die in de vijver voorkomen. Een goed werkend filtersysteem pakt ook deze onzichtbare stoffen aan. We leggen je graag uit welke soorten filtering we onderscheiden om dit vuil op de juiste manier aan te pakken.

Twee soorten filtering

Een vijverfilter zorgt er simpelweg voor dat het water gefilterd wordt, logisch zul je denken, maar wel essentieel voor een helder vijverwater. Om vuildeeltjes en schadelijke stoffen aan te pakken kun je gebruik maken van twee soorten filtering, mechanische en biologische filtering.

Mechanische filtering

Bij mechanische filtering wordt het water bijvoorbeeld door een zeef, borstels of matten geleid en blijven grove vuildeeltjes achter. De keuze voor een specifiek mechanisch filter bepaalt hoe fijn de deeltjes zijn die in deze fase gefilterd worden.

Biologische filtering

Bij biologische filtering worden schadelijke en onzichtbare stoffen uit het water gefilterd. Hiervoor is een speciaal filtermateriaal nodig waarop micro-organismen zich hechten en waar het vijverwater langs wordt geleid. Deze goede vijverbacteriën zetten schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet om in nitraat. Dit nitraat is vervolgens een voedingsstof voor je vijverplanten. Dit is de basis voor een goed biologisch evenwicht in je vijver.

Meevoudige filtering

In een ideale situatie voor de vijver zijn mechanische en biologische filtering gecombineerd en worden zowel vuildeeltjes als schadelijke stoffen effectief aangepakt. Deze combinatie noemen we meervoudige filtratie. Daarbij vindt er altijd eerst mechanische filtering plaats en daarna biologische filtering. Het mechanische filter zorgt er namelijk voor dat de vuildeeltjes al uit het water gefilterd zijn wanneer het water terecht komt in het biologische filter. Een mechanisch filter moet geregeld schoongemaakt worden, een biologisch filter laat je daarentegen zoveel mogelijk onaangetast, omdat je anders de nuttige bacteriën uit het filter verwijdert die het vuile werk opknappen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Meervoudige filtratie is onmisbaar voor een veeleisende vijver zoals een koivijver of een vijver met hoge visbezetting.

Complete filterset voor een kleine tot grote vijver

Het aanbod vijverfilters is groot, maar doordat de keuze zo ruim is, kun je ook de keuze maken voor een filtersysteem dat heel precies bij jouw vijver past. Voor een kleine vijver kun je met een alles-in-één vijverfilter heel goed uit de voeten. Een grotere vijver met een hogere visbezetting stelt al meer eisen aan het filtersysteem. Een vijverfilter set past daar heel goed bij. Daarbij zijn de vijverpomp en het vijverfilter al perfect op elkaar afgestemd. Heb je een koivijver dan wil je het maximale uit je filtering halen en kun je een vijverfilter samenstellen om aan te passen aan jouw wensen.
Lees hier meer over een vijverfilter voor de kleine vijver
Lees hier meer over het samenstellen van een vijverfilter voor de koivijver

Kortom, wil je een vijver die uitstekend in balans is? Dan kies je voor een vijverfilter dat bij jouw vijver past. Kies je voor een combinatie van mechanische en biologische filtering dan behaal je een optimaal resultaat en kun je genieten van een gezonde vijver. Door het heldere vijverwater zul je bovendien de vissen in je vijver nog beter kunnen bewonderen. Voor iedere vijver is er een passend vijverfilter verkrijgbaar en heb je meerdere opties om te zorgen voor een optimale situatie.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉