Winkelwagen

Alles over vijverpompen voor je vijver!

Een vijverpomp is niet zomaar een accessoire en is wat ons betreft zelfs hét kloppende hart van je vijver. In dit uitgebreide advies duiken we in de wereld van vijverpompen. Van hun werking tot belangrijke factoren waar je op moet letten, we behandelen alles wat je moet weten om je vijver levendig én gezond te houden. We nemen je mee door de technische aspecten, gebruiksmogelijkheden en geven tips voor de perfecte installatie. Zo word je binnen no-time een expert in het kiezen van de juiste vijverpomp voor jouw prachtige vijver!

Inhoudsopgave

  1. 1. Hoe werkt een vijverpomp?
  2. Waarvoor gebruik je een vijverpomp?
  3. De belangrijkste termen uitgelegd
  4. Wat heb je nog meer nodig om je vijverpomp aan te sluiten?
  5. Welke diameter slang kun je het beste kiezen?

1. Hoe werkt een vijverpomp?

Een vijverpomp, hoewel het misschien nogal complex lijkt of klinkt, werkt het op een verrassend eenvoudige manier. De kern van de pomp is een korf die een motor en een rotor bevat. Het water komt de pomp binnen aan de voorkant. Terwijl de rotor rond draait, ontstaat er een aanzuigende werking die het water naar de waaier trekt. Deze waaier bevindt zich aan het einde van de rotor en is belangrijk voor het verplaatsen van het water. Door de rotatie van de rotor en de werking van de waaier, wordt het water vervolgens naar boven gestuwd en verlaat het via de bovenkant de pomp.

Dit hele proces wordt aangedreven door een elektrische motor, het achterste, omcirkelde gedeelte van de pomp. Deze motor zorgt ervoor dat de rotor continu draait, wat weer zorgt voor een constante beweging van water door de pomp. Deze continue stroom houdt het vijverwater lekker fris en levendig, wat superbelangrijk is voor een mooie én gezonde vijver!

2. Waarvoor gebruik je een vijverpomp?

Een vijverpomp heeft twee hoofdfuncties. Ten eerste brengt het beweging in het water, wat ideaal is voor een fontein, beekloop of waterval. Deze beweging is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar bevordert ook de zuurstofcirculatie en voorkomt stagnatie van het water. Ten tweede is ‘ie onmisbaar voor je vijverfilter. Het zorgt ervoor dat het water door het filter stroomt, waardoor je vijver helder en gezond blijft. Zónder een goede pomp kan je filter niet optimaal functioneren, wat de waterkwaliteit nadelig beïnvloedt!

3. De belangrijkste termen uitgelegd

Tijd om eens wat dieper in te gaan op verschillende begrippen. Hier lichten we je enkele sleuteltermen en concepten toe die je enorm zullen helpen om je vijverpomp optimaal te gebruiken en te onderhouden. Of je nu net begint óf al een doorgewinterde vijverexpert bent, deze handige tips en tricks helpen je om je vijver in topconditie te houden!

Capaciteit

De capaciteit van een vijverpomp wordt uitgedrukt in bruto en netto. De bruto capaciteit is de maximale hoeveelheid water die de pomp per uur kan verpompen volgens de fabrikant. De netto capaciteit houdt daarentegen rekening met externe factoren, zoals de opvoerhoogte en de weerstand, waardoor deze wat lager kan uitvallen. Benieuwd welke capaciteit jouw vijver nodig heeft? Check dan eens dit advies, waarin we samen kijken naar welke capaciteit jouw vijverpomp nodig heeft!

Regelbaar vermogen

Een regelbare vijverpomp biedt extra gemak en de flexibiliteit om de capaciteit aan te passen, wat erg handig is voor het instellen van de stroming in beeklopen of watervallen. In de winter kan de pomp dankzij het regelbare vermogen bijvoorbeeld op een lagere capaciteit draaien om zo energie te besparen. De benodigde capaciteit hangt af van verschillende factoren zoals de inhoud van de vijver, visbezetting, afstand en weerstand die het water onderweg tegenkomt. Een regelbare vijverpomp biedt in dit geval dé uitkomst, omdat je deze kunt aanpassen aan de specifieke omstandigheden in je vijver.

Plaatsing

Je kunt kiezen voor een natte of droge opstelling tijdens het plaatsen van je vijverpomp:

Natte opstelling: Bij een natte opstelling plaats je de vijverpomp op de bodem van de vijver. Het is handig om de pomp op een kleine verhoging te plaatsen, zodat de pomp niet te veel bodemvuil mee zuigt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de pomp verstopt raakt, waardoor je meer onderhoud moet uitvoeren. Het onderhoud is bij deze opstelling dan ook wat lastiger, omdat de pomp in dit geval dus op de bodem van je vijver staat.

Droge opstelling: Bij een droge opstelling plaats je de vijverpomp buiten de vijver. Niet alle vijverpompen zijn geschikt voor een droge opstelling, dus probeer daar op te letten tijdens het maken van je keuze! De pomp werkt in dit geval samen met een bodemdrain of een muurdoorvoer onder het waterniveau. Het water wordt door de zwaartekracht aangevoerd naar de vijverpomp, die het water vervolgens verder verplaatst. Om het onderhoud makkelijker te maken kan het helpen om de leidingen rond de pomp te voorzien van kogelkranen, zodat je de watertoevoer tijdelijk kunt blokkeren.

Wil je weten welke opstelling nu echt het beste bij je past? Dan raden we je aan om dit artikel eens te bekijken! Hierin bespreken we wat de voor- en nadelen zijn van natte en droge opstellingen!

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte van een vijverpomp is eigenlijk een verzamelnaam voor álle weerstanden die het water tegenkomt. Dit zijn bijvoorbeeld verticale verschillen, zoals een waterval of beekloop, die vaak de meeste weerstand veroorzaken. Wanneer je deze weerstanden vervolgens bij elkaar optelt, kom je tot de nettocapaciteit van een vijverpomp. Na aftrek van de opvoerhoogte blijft er dus uiteindelijk een lagere pompcapaciteit over. Oftewel; de pomp kan minder liters water verpompen. Hoe hoger het water verplaatst moet worden, des te meer levert de vijverpomp in op capaciteit. Het is daarom belangrijk om een pomp te kiezen die minimaal aan de gewenste opvoerhoogte voldoet. Meer weten? Is dit advies bespreken we uitgebreid waar je rekening mee moet houden bij de opvoerhoogte van een vijverpomp!

Aansluitmaten

Om ervoor te zorgen dat je vijverpomp efficiënt werkt, zijn de diameter en lengte (aansluitmaten) van je vijverslang erg belangrijk. Hier zijn een paar tips om de beste prestaties uit je pomp te halen:

  1. Slangdiameter: Zorg ervoor dat je een vijverslang met een zo groot mogelijke diameter gebruikt. In dat geval moet je meestal de kleinere aansluitmaten van de tule afzagen. Hiermee behoud je zoveel mogelijk de capaciteit van de pomp.
  2. Slanglengte: Probeer de vijverslang zo kort mogelijk te houden. Hoe langer de slang, hoe meer weerstand er ontstaat, wat de pomp kan belasten.
  3. Bochten: Vermijd zoveel mogelijk bochten in de vijverslang. Elke bocht zorgt voor extra weerstand en kan de efficiëntie van de pomp verminderen.
  4. Slangklemmen: Je hebt slangklemmen nodig om de vijverslang goed aan te sluiten op de pomp en te zorgen dat deze niet losraakt.

Vuildeeltjes

Kies een pomp die grote vuildeeltjes aankan, vooral in vijvers met veel vis. Dit helpt verstoppingen te voorkomen en zorgt voor een soepele werking.

Droogloopbeveiliging

Een droogloopbeveiliging is het mechanisme dat voorkomt dat een pomp blijft draaien wanneer er geen water meer is om te verpompen, of wanneer de rotor geblokkeerd is. Dit is een belangrijke beveiliging, omdat wanneer een pomp droogloopt, dit ernstige schade kan veroorzaken aan je pomp. Het mechanisme detecteert het gebrek aan water en schakelt de pomp vervolgens automatisch uit om zo dus te voorkomen dat deze zonder water blijft draaien. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er altijd water door de pomp stroomt. Wij adviseren daarom dan ook om te kiezen voor een pomp mét droogloopbeveiliging, om zo schade aan je pomp te voorkomen!

Voltage

Standaard werken vijverpompen op 230V. Vijverpompen op 12V zijn ideaal voor bijvoorbeeld zwemvijvers. Ook deze werken standaard op 230V, maar kunnen door een omvormer dus ook draaien op 12V. Door het lage voltage van 12V zorg je voor een veilige zwemomgeving. Je kan er veilig in zwemmen zónder je zorgen te hoeven maken over eventuele elektrische schokken. Het nadeel van deze 12V pompen is dat de transformator/omvormer bij onjuiste plaatsing kan zorgen voor een storing door vocht of oververhitting. Je vooraf goed inlezen over de plaatsing van de pomp is dus erg belangrijk! Mocht je nog wat meer te weten willen komen over het voltage van een vijverpomp, neem dan eens een kijkje door dit artikel, voorzien van alles over het voltage van vijverpompen!

Energieverbruik

Bij het kiezen van een vijverpomp is het belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar het energieverbruik. Een vijverpomp functioneert vaak 24 uur per dag en 365 dagen per jaar om het water in beweging te houden, of het vijverfilter te voeden. Daarom kan het energieverbruik behoorlijk oplopen. Een energiezuinige vijverpomp kan op de lange termijn dus een hoop geld besparen. Hoewel deze pompen vaak duurder zijn in aanschaf, verdienen ze zichzelf meestal binnen een jaar terug door hun lagere energieverbruik. Graag meer weten? In dit advies vertellen we hoe je energie kunt besparen met een energiezuinige vijverpomp!

4. Wat heb je nog meer nodig om je vijverpomp aan te sluiten?

Om je vijverpomp succesvol aan te sluiten, zijn er een paar belangrijke benodigdheden en stappen die je moet overwegen:

  • Vijverslang: Zorg ervoor dat de diameter van de slang overeenkomt met de aansluitmaat van je vijverpomp. Een grotere diameter vermindert namelijk de weerstand en bevordert de waterstroom.
  • Slangklemmen: Gebruik stevige slangklemmen om de vijverslang veilig aan de pomp en het vijverfilter te bevestigen.
  • Elektrische voorzieningen: Zorg voor een geschikte elektrische aansluiting in de buurt van je vijver.
  • Check-valve (terugslagklep): Voorkomt dat water terug de pomp in stroomt wanneer deze uitgeschakeld is.
  • Vijverfilter: Als je vijverpomp ook bedoeld is voor filtratie, is het nodig om een geschikte vijverfilter aanschaffen.
  • Installatie-instructies: Lees de installatie-instructies van de vijverpomp áltijd zorgvuldig door!

5. Welke diameter slang kun je het beste kiezen?

Naast de pomp zelf, is het kiezen van een passende vijverslang, zoals we eerder al besproken hebben, dus erg belangrijk. Een ruime diameter zorgt voor minder capaciteitsverlies en een efficiëntere werking van je pomp. We adviseren dus om altijd een vijverslang met een zo groot mogelijke diameter te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk capaciteit verliest!

Een vijverpomp is een hoe dan ook een onmisbare investering voor elke vijverliefhebber. Met de juiste pomp en installatie kun je genieten van een levendige, heldere én gezonde vijver. Neem je tijd bij het kiezen van de juiste pomp en accessoires en maak van je vijver een echte blikvanger in je tuin. Time to shine en veel succes!

Fiet-review! 28515 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Leo, Middelburg

13-12-2024 |

Perfecte shop met aantrekkelijke prijzen en klantvriendelijke medewerkers!

“Perfecte shop met aantrekkelijke prijzen en klantvriendelijke medewerkers!”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.