Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Zwembadwater testen in de juiste volgorde

Zwembadwater testen in de juiste volgorde

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Houd je zwembadwater schoon en veilig! Het is belangrijk om je zwembad regelmatig (minimaal 1x per week) te testen. In dit overzicht kom je meer te weten over de basis voor gezond zwembadwater en de verschillende manieren van testen.

Gezond zwembadwater: de basis

"Gezond zwembadwater kun je vergelijken met de bouw van een huis". Dat gaan we even uitleggen! In de basis bestaat zwembadwater, net als een huis, uit 3 onderdelen die sterk van elkaar afhankelijk zijn:

Huis ter vergelijking volgorde zwembadwater testen
 1. Fundering
 2. Muren
 3. Dak
Zwembad
 1. Alkaliteit (TA)
 2. pH
 3. Chloor

Voor een huis geldt:

Zonder fundering storten de muren in, en zonder muren stort het dak in.

Voor zwembadwater geldt hetzelfde:

Zonder of met de verkeerde alkaliteit stort de pH-waarde in, en zonder of met de verkeerde pH-waarde stort de chloorwaarde in.

Conclusie

De volgorde van testen en op orde brengen van je zwembadwater is dus altijd hetzelfde! Begin met de alkaliteit. Als die op orde is, test en breng je de pH-waarde op orde. En als die op orde is, test en breng je de chloorwaarde op orde.

Uitgelichte manieren om zwembadwater te testen

Het advies is meestal: "Opzetzwembad? Test handmatig of semi-automatisch. Bouwking zwembad? Test volledig automatisch met een doseersystem." Maar waarom eigenlijk? Een vol automatisch test- en doseersysteem is enkel geschikt voor technische ruimtes zoals je die bij bouwkundige zwembaden vindt. Het maakt de bouwkundige zwembadbeleving compleet en bespaart tijd. Voor het testen van het zwembadwater in je opzetzwembad of kleinere inbouwzwembad volstaat een van de volgende manieren:

Handmatig: kleur aflezen

Bijvoorbeeld met teststrips:

Teststrips
 1. Vijf seconden in het water dompelen
 2. Uit het water halen en 15 seconden wachten
 3. Op de achterkant van de verpakking leggen en de kleurwaarden vergelijken en aflezen

> Bekijk alle handmatige testsets

(Semi-)automatisch: display aflezen

Je kunt je zwembadwater ook semi-automatisch testen. Dit is nauwkeuriger, want je hoeft enkel de waarden van het display af te lezen. Je hoeft dus geen kleuren te vergelijken.

Aquachek TruTest

AquaCheck TruTest; deze werkt met TruTest teststrips. In plaats van zelf kleuren af te moeten lezen, stop je de TruTest teststrip in het apparaat. De waarden van je zwembadwater kun je vervolgens aflezen op het display. Let op: TruTest teststrips zijn anders dan de handmatige teststrips.

Lovibond Scuba 2

Lovibond Scuba 2; deze werkt met tabletten. Je schept (met de waterdichte tester) wat zwembadwater uit het bad, doet een nulmeting, kiest vervolgens de waarde die je wilt meten en voegt het juiste tablet toe. Even op laten lossen, testknop indrukken en aflezen maar! Nauwkeuriger kan niet.

> Bekijk alle automatische testsets

Complete pakketten voor gezond zwembadwater

Behoefte aan een compleet pakket? Niet alleen je zwembadwater testen, maar ook meteen op orde brengen? Bekijk onze complete onderhoud sets.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉