Winkelwagen

De 7 standen van een 6-weg kraan

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Het filtervat bij je zwembadpomp heeft een 6-weg kraan die je, niet meteen zoals de naam doet vermoeden, op 7 standen kunt zetten. Twee daarvan gebruik je eigenlijk alleen buiten het zwemseizoen. In het zwemseizoen zijn er vijf standen die je regelmatig gebruikt. In dit artikel lees je hoe en wanneer je welke stand van de zwembadpomp gebruikt.

Wat doet een 6-weg kraan?

6 weg-kraan

Een 6-weg kraan zit bevestigd op het filtervat. Hiermee bedien je als het ware het filtersysteem. De 6-weg kraan bevat een hendel waarmee je het filtersysteem op verschillende standen kunt zetten. De 6-weg kraan staat direct in verbinding met het zwembad, het riool, de zwembadpomp en het filtervat. Lees verder voor de werking van de diverse standen.

Let op: Zorg altijd dat de zwembadpomp uit staat wanneer je van stand overschakelt.

De 4 belangrijkste standen van een 6-weg kraan

De vier belangrijkste standen van je zwembadpomp zijn filteren (Filtering), terugspoelen (Backwash), gesloten (Closed), en spoelen (Rinse). Dit zijn ook de standen die op een 4-weg kraan zitten. Hieronder lees je in een stappenplan wanneer en waarvoor je deze standen gebruikt.

  1. Filter; dit is de 'normale' stand. Via de zwembadpomp stroomt het zwembadwater naar het filter, waar alle troep die in het water zweeft achterblijft. Het zwembadwater gaat vervolgens via de (eventuele) verwarming en desinfectie weer terug het zwembad in.
  2. 1x in de week spoel je alle troep die achterblijft in het filter het riool in. Je verandert dan de stroomrichting (je backwasht). Hiervoor zet je eerst de stand op Closed, zodat je de voorfilter schoon kunt maken zonder dat de zwembadpomp ineens leegstroomt. Let er op dat je de zwembadpomp uit hebt staan, voordat je de 6-weg kraan verzet.
  3. Nu de voorfilter schoon is, kun je de 6-weg kraan op Backwash zetten. Zet de pomp vervolgens op vol vermogen aan, zodat het backwashen kan beginnen. Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg. Daarna is hij klaar en zet je hem weer uit.
  4. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit. Je kunt de pomp nu weer op de 'normale' filterstand zetten.

De 3 overige standen van een 6-weg kraan

De vier belangrijkste standen van je zwembadpomp zijn filteren (Filtering), terugspoelen (Backwash), gesloten (Closed), en spoelen (Rinse). Dit zijn ook de standen die op een 4-weg kraan zitten. Hieronder lees je in een stappenplan wanneer en waarvoor je deze standen gebruikt.

  1. De stand Recirculate zuigt het water op en stuurt het vervolgens direct weer naar het zwembad, zonder door het filter te gaan. Dit gebruik je voornamelijk na een shockbehandeling met chloor, zodat het chloor snel door het water wordt verspreid.
  2. Waste gebruik je als je het waterniveau in het zwembad wilt verlagen tot onder de skimmer. De zwembadpomp slaat het filter etc. dan over, en pompt het water rechtstreeks het riool in. Handig voor de winter, als het zwemseizoen afgelopen is dus.
  3. Als het zwembad leeg is kun je de pomp op Winterstand zetten. Je pomp staat dan als het ware uit, en verbruikt geen energie.
Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉