Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Bespaar kosten met een inverter warmtepomp voor je zwembad!

Bespaar kosten met een inverter warmtepomp voor je zwembad!

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

"Huh? Maar Inverter warmtepompen zijn toch veel duurder dan gewone zwembad warmtepompen?". Aan de ene kant waar natuurlijk, maar aan de (veel aantrekkelijkere) andere kant zeker niet! Voor een Inverter warmtepomp moet je in eerste instantie inderdaad dieper in het buidel tasten dan voor een gewone zwembad warmtepomp. Máár, met een Inverter warmtepomp bespaar je aanzienlijk op kosten voor de lange termijn. Hierdoor zul je de Inverter warmtepomp op zijn minst terug gaan verdienen ten opzichte van een traditionele aan/uit warmtepomp. Hoe en waarom leggen we je uit in dit artikel

Inverter warmtepompen versus aan/uit warmtepompen

Inverter warmtepompen

Met een Inverter zwembad warmtepomp kun je gemiddeld 30 tot wel 60% aan energie besparen. Bij een Inverter warmtepomp wordt namelijk automatisch een energiezuinige stand ingeschakeld wanneer mogelijk. De pomp hoeft nauwelijks op volle kracht te draaien en er zijn minder temperatuurschommelingen. Dit maakt Inverter warmtepomp energiezuiniger dan traditionele (aan/uit) warmtepompen. Is je zwembad al redelijk op temperatuur? Dan verbruikt een Inverter warmtepomp nauwelijks energie. Afhankelijk van de grootte van je zwembad heb je al een Inverter zwembad warmtepomp vanaf €1100 (voor de kleine tot normale zwembaden) tot maximaal €7200,- (voor de écht grote zwembaden). Je kunt kiezen uit Step Inverter en Full Inverter warmtepompen.

Step vs. Full Inverter
Bij Inverter warmtepompen maken we onderscheid in 2 types. De Step Inverter verwarmt jouw zwembad d.m.v. voorgeprogrammeerde standen. De Full Inverter verwarmt jouw zwembad traploos. Een Step Inverter is daarom wat minder energiezuinig dan een Full Inverter. Dat komt omdat een Full Inverter nooit meer verbruikt dan de capaciteit die nodig is. Een Step Inverter neemt de volgende stand (25%, 75% of 100%) die voldoende capaciteit biedt om de temperatuur weer op peil te brengen. Dit kan in sommige gevallen dus ook teveel zijn. Een Step Inverter wordt daarom vaak als instapmodel gezien voor een Full Inverter.

Aan/uit warmtepompen

Andere zwembad warmtepompen (aan/uit) draaien altijd op volle kracht. Het toerental waar de zwembad warmtepomp op draait staat vast. Ook al is je zwembad al redelijk op temperatuur, dan nog verbruikt de warmtepomp de maximale hoeveelheid aan energie. Zonde, want dit is helemaal niet nodig en levert torenhoge energierekeningen op. Voor een normale zwembad warmtepomp van goede kwaliteit betaal je (uiteraard afhankelijk van de grootte van je zwembad) toch ook al gauw meer dan €1000,-.

Conclusie

In eerste instantie lijkt een Inverter warmtepomp duurder vanwege de prijs. Máár, het is een investering. Daarnaast zijn ze qua prijs toegankelijker geworden sinds de komst van Step Inverters. Omdat een Inverter warmtepomp, in tegenstelling tot een normale warmtepomp, haast nooit op volle kracht hoeft te draaien, bespaar je aanzienlijk op energiekosten; wat op langere termijn juist erg gunstig is voor de portemonnee. Ook een Full Inverter zwembad warmtepomp betaalt zich op de lange termijn dus uit. Zie de voorbeeldberekening hieronder.

Voorbeeldberekening Full Inverter warmtepomp zwembad

Stel, je hebt een zwembad met een inhoud van maximaal 45m3 en je gaat uit van een zwemseizoen van april tot en met september; 6 maanden, ongeveer 180 dagen.

  1. Dan kun je kiezen voor een normale zwembad warmtepomp die €1700,- kost, die wel altijd op vol vermogen moet draaien en een lagere COP-waarde heeft (hoe hoger de COP-waarde, hoe meer verwarmingsenergie je kunt halen uit 'normale' energie, hoe lager de verbruikskosten), waarbij de verbruikskosten ongeveer €2,20 per dag zijn.
  2. Maar je kunt ook kiezen voor een full inverter warmtepomp die €2800,- kost, die op warme dagen maar op 25% vermogen kan en hoeft te draaien en ook nog eens een hogere COP-waarde heeft, waarbij de verbruikskosten maar gemiddeld €0,85 per dag zijn.

Met optie 2 bespaar je ongeveer €1,35 per dag aan energiekosten. Uitgaande van die 180 dagen bespaar je dus (180 x €1,35 =) €243 per jaar aan energiekosten. Het verschil in aanschafprijs van €1100,- heb je dan na iets meer dan 4 jaar al terugverdiend. Op lange termijn is een (full) inverter warmtepomp dus veel goedkoper.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor je zwembad? Lees het artikel 'Hoe koop je de juiste zwembad warmtepomp?'.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11545 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

sylvia,

22-05-2019 |

“Bestelde zwembadlamp was helaas niet geschikt voor ons zwembad. Communicatie daarover verliep vriendelijk en duidelijk. Keurig mailmelding over retour en teruggave aankoopbedrag, binnen twee dagen was het teruggestort. Zeer tevreden en aan te bevelen. Wij zullen zeker nog een aankoop doen bij Toppy!!”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉