Winkelwagen

 • Toppy
 • Advies
 • Welk type zwembad kies jij? Dit zijn de 4 types

Welk type zwembad kies jij? Dit zijn de 4 types

Keuzehulp Productadvies

Op zoek naar een zwembad? Dan heb je veel verschillende mogelijkheden. Van Intex opzetzwembaden, tot aan een bouwkundig zwembad, hieronder hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet. Met een goed overzicht en eerlijk advies vind je gemakkelijk het ideale type zwembad voor jou.

Inhoudsopgave

 1. De 4 verschillende types zwembaden
 2. Intex zwembad
 3. Houten zwembad
 4. Metalen zwembad
 5. Bouwkundig zwembad

1. De 4 verschillende types zwembaden

We houden het graag lekker simpel en overzichtelijk. Hieronder staan de vier types. Een Intex zwembad is een opzetzwembad voor in jouw tuin. Deze breek je doorgaans af na de zomer. Een houten of metalen zwembad laat je wel het hele jaar door staan. Deze twee types zwembaden plaats je bovengronds of (half)ingegraven. Bouwkundige zwembaden worden met tempex blokken gebouwd en stort je met beton in de grond. Vet stevig dus.

2. Intex zwembad

Met een Intex zwembad maak je van jouw tuin een echt ontspan plek op een ontspannende manier. Het opzetten en afbreken gaat namelijk heel gemakkelijk. Wanneer een Intex zwembad de beste keuze is? Check het hieronder:

 • Je wilt zo snel mogelijk een zwembad in de tuin
 • Voor een baby- of kinderzwembad varieert jouw budget van enkele euro's tot maximaal €49,-
 • Voor een groot of luxer opzetzwembad varieert jouw budget van enkele tientallen of honderden euro's tot maximaal €999,-

Voordelen van een Intex zwembad

Voordat je de keuze maakt voor een Intex zwembad wil je natuurlijk op de hoogte zijn van alle voordelen. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet!

 1. Opgezet binnen enkele minuten tot een halve dag
 2. Het voordeligste in prijs
 3. Makkelijk afbreken en opbergen

Opgezet binnen enkele minuten tot een halve dag

Zo snel mogelijk een zwembad in de tuin hebben? Dan maak je met een Intex zwembad de juiste keuze. Deze zwembaden zet je namelijk zelf op! Aan de hand van het type Intex zwembad dat je kiest, heb je binnen no-time een zwembad klaar staan. Een opblaasbaar kinderzwembad zet je bijvoorbeeld al binnen 10 minuten volledig op. Liever een groot opzetzwembad? Houd dan rekening met een paar uur om het zwembad op te zetten én te vullen. Maar, met een Intex zwembad plons je altijd binnen een halve dag het zwembad in.

Het voordeligste in prijs

Ook als het gaat om de prijs is een Intex zwembad interessant. Onder de €49 heb je namelijk al een opblaasbaar zwembad voor de kids! Liever een groter of uitgebreid Intex opzetzwembad? Dan loopt de aanschafwaarde op tot enkele honderden euro’s. Bij bouwkundige- of luxe houten opbouwzwembaden varieert de aanschafwaarde van duizenden tot tienduizenden euro’s. Dan is zo’n Intex opzetzwembad een goede deal!

Makkelijk afbreken en opbergen

Een Intex zwembad breek je gewoonlijk af na de zomer en je zet ‘m pas weer op in het nieuwe zwemseizoen. Als je een groot en luxe opzetzwembad hebt, laten sommige zwembadliefhebbers ‘m gewoon de hele winter staan. Da’s geen probleem, zolang je het zwembad maar winterklaar maakt. Ruim je het zwembad toch op? Zorg er dan voor dat het zwembad goed droog is en op een schone plek ligt waar geen muizen bij komen.

Oja! Niet onbelangrijk: een Intex zwembad is niet geschikt om in te graven.

Keuzeadvies voor jouw Intex zwembad

Een Intex zwembad kies je vaak op gevoel, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen de grotere en luxe opzetzwembaden of het verschil tussen zwembadjes voor baby’s en jong kinderen. Hieronder helpen we jou de keuze te maken.

 1. Keuzeadvies voor standaard opzetzwembaden
 2. Keuzeadvies voor baby- en kinderzwembaden

Keuzeadvies voor standaard opzetzwembaden

Weet je al dat je een standaard Intex opzetzwembad wilt kopen? Dan zijn er verschillende series om uit te kiezen. Van zwembaden met alleen een opblaasbare rand tot een variant met een stevige metalen buizenconstructie. Neem het stappenplan door en kom erachter welk Intex zwembad bij jou past!

 1. Wil ik een zwembad met opblaasbare rand of een metalen frame?
  De opblaasbare zwembaden zijn sneller en makkelijker op te zetten en af te breken. Liever meer stabiliteit en stevigheid? Dan is een opzetzwembad met frame een beter keus. Deze zwembaden met metalen buizenconstructie hebben ook een langere levensduur.
 2. Welke vorm en afmeting wil ik?
  Meet voor deze stap eerst de plek in je tuin op waar het zwembad komt. Zo weet je in welke maatrange je op zoek gaat. Twijfel je tussen een rond of rechthoekig zwembad? Onthoud dan dat een rond zwembad vaak gezelliger is om met familie en vrienden in te zitten. Een rechthoekig zwembad is juist ideaal om baantjes te trekken en past vaak beter in een kleinere tuin.
 3. Wil ik wel of geen meegeleverde accessoires?
  Bij veel Intex zwembaden worden er accessoires meegeleverd, zoals een Intex pomp, trap, grond- en afdekzeil. Dit is niet altijd! Als je op zoek bent naar een vervangend zwembad, heb je waarschijnlijk nog accessoires thuis liggen. Deze hoef je natuurlijk niet opnieuw te kopen. Let er wel op dat je een pomp hebt met de juiste capaciteit (liters per uur) voor de inhoud van jouw nieuwe zwembad. Tip: gebruik als richtlijn de inhoud van jouw zwembad in liters gedeeld door 4. Heb je nog geen pomp? Dan raden we je aan om een zwembad inclusief pomp te kopen, zo weet je zeker dat ‘ie geschikt is voor jouw nieuwe zwembad.

 4. Welke Intex serie wil ik?
  Welke serie Intex zwembaden het beste bij jou past, is heel persoonlijk. Bekijk daarom op je gemak alle verschillende series binnen onze Intex zwembad categorie. Gebruik de filters om per serie te zoeken!

Keuzeadvies voor baby- en kinderzwembaden

Bij de keuze voor een baby- of kinderzwembad komt nét even wat minder kijken in vergelijking met een standaard opzetzwembad. Een klein Intex zwembad kies je namelijk helemaal uit op gevoel! Wat vind je leuk? Of wat helemaal niet? Om te voorkomen dat je alsnog de verkeerde keuze maakt hebben wij hieronder een paar dingen op een rijtje gezet.

 • Welk thema willen mijn kindje en ik?
  Kijk samen met je kindje naar het thema. Vinden ze regenboogkleuren leuk, of hebben ze bijvoorbeeld liever een zwembadje in de vorm van een bepaald dier? Check ze allemaal!
 • Hoe groot wil ik uitpakken?
  Behalve de standaard kinderzwembaden, zijn er ook complete speeltoestellen. Deze kleine waterparken zijn er in verschillende varianten. Ga je voor een leuke glijbaan of liever een familiebad waarin je dat echte lounge gevoel krijgt?
 • Welke extra’s wil ik?
  Bij sommige zwembaden zitten ook leuke extra’s. Denk bijvoorbeeld aan zitjes, een sproeier voor extra verkoeling of een dakje voor bescherming tegen de felle zon.

3. Houten zwembad

Optimaal genieten van jouw zwembad dat helemaal opgaat in jouw tuin? Dan is een houten zwembad het type zwembad dat je zoekt! Waarom een houten zwembad voor jou de beste keuze is? Lees het hieronder:

 • Je wilt binnen enkele dagen een zelfopgebouwd zwembad in de tuin (met een kant-en-klare set)
 • Een houten design voldoet aan jouw smaak- en tuinwensen
 • Je wilt jouw zwembad volledig bovengronds plaatsen, half ingraven óf helemaal ingraven
 • Je budget varieert van ongeveer €2.500,- tot maximaal enkele duizenden euro's boven de €9.999,-

Voordelen van een houten zwembad

Om uiteindelijk te kiezen voor en houten zwembad wil je er natuurlijk eerst alles over weten. Dat komt goed! Hieronder staan alle voordelen.

 1. Zelf in elkaar zetten
 2. Mooi design en naar jouw wensen te plaatsen
 3. Heeft standaard alle accessoires die je nodig hebt

Zelf in elkaar zetten

Zelf klussen? Een houten zwembad wordt als kant-en-klare set bij jou thuis bezorgd. Je bouwt ‘m helemaal zelfstandig op volgens de bouwtekening (heel leuk om te doen). Je koopt dus een bouwpakket. Wanneer je het zwembad boven de grond plaatst ben je ongeveer twee dagen bezig. Je bouwt het houten zwembad laag voor laag op. Alle planken zijn in de fabriek al op maat gemaakt, dus de zaag mag je laten liggen! De meeste houten zwembaden demonteer je ook weer heel eenvoudig. Handig als je ‘m ooit wilt verplaatsen.

Mooi design en naar jouw wensen te plaatsen

Wij zijn fan! Want een houten zwembad past met z’n design in elke tuin. Het is een stevig en stijlvol zwembadtype dat je op verschillende manieren plaatst in jouw tuin. Het geeft ook een heel natuurlijk aanzicht! Je plaatst een houten zwembad bovengronds, half ingegraven of helemaal ingegraven. Houd er bij het ingraven van een zwembad rekening mee dat het extra tijd kost en check altijd of het zwembad dat je wilt kopen wordt geleverd met ingraafleidingwerk. Of je het zwembad nu boven of onder de grond plaatst, je hoeft er geen aparte muur omheen te metselen. De constructie is stevig genoeg! Bij sommige metalen zwembaden moet dit namelijk wel.

Houten zwembad plaatsing mogelijkheden

Heeft standaard alle accessoires die je nodig hebt

Zoals we al zeiden haal je met een houten zwembad een compleet bouwpakket in huis eeh… tuin. Dit is inclusief een complete filterinstallatie, zwembadtrappen (een houten en een RVS trap) en een grondzeil. Sommige varianten komen ook met een afdekking (zomerzeil) en onderhoudsset (denk aan een stofzuiger of schepnet). Het enige waar je dan nog naar hoeft om te kijken zijn de chemicaliën, zoals pH en chloor. Vergeleken met metalen zwembaden is een houten zwembad trouwens niet alleen steviger, als het gaat om de constructie, maar ook de meegeleverde binnenwand (van liner) is een stuk dikker en steviger.

Keuzeadvies voor jouw houten zwembad

Ben je ervan overtuigd dat je een houten zwembad wilt? Dan is het tijd om het geschikte model te kiezen. Er zijn een aantal mogelijkheden, maar geen stress! Het onderstaande stappenplan helpt jou om het beste houten zwembad te vinden.

 1. Welk merk wil ik?
  Er zijn twee merktypes binnen de houten zwembaden; een premium merk of een instapmerk. Ons premium merk is Gardipool, en ons instapmerk is Cerland/Procopi.

  • Wanneer kies ik een Gardipool?

  • Als je het beste van het beste wilt, of het zwembad wilt ingraven, ga je voor een Gardipool houten zwembad. Deze houten zwembaden zijn namelijk van het beste hout gemaakt (Noord-Europese grenen). Hierdoor zijn ze duurzamer dan de Cerland/Procopi zwembaden. Ook is de liner wat dikker (én dus steviger). Je hebt wel een hoger budget nodig.
  • Wanneer kies ik een Cerland/Procopi?

  • Als je een zwembad van normale en goede kwaliteit wilt en deze niet wilt ingraven ga je voor een Cerland/Procopi houten zwembad. Deze zwembaden zijn geschikt om ingegraven te worden, maar wij adviseren het niet door de mindere houtkwaliteit. Daarnaast zijn deze type zwembaden geschikt voor een lager budget.
 2. Welke vorm wil ik?
  Veel houten zwembaden hebben meerdere hoeken wat er mooi uit ziet! Je kiest uit 4 hoeken (2 rechte lange zijdes en 2 rechte korte zijdes), 6 hoeken (2 rechte lange zijdes, 1 korte rechte zijde en 1 ronde/hoekige korte zijde) of 8 hoeken (2 rechte lange zijdes en 2 ronde/hoekige korte zijdes). Bij ronde en vierkante houten zwembaden zijn alle zijdes even lang. Bij rechthoekige zwembaden zijn er twee wee lange zijdes. In een rechthoekig houten zwembad zwem je dan ook makkelijker baantjes!
 3. Welke afmeting wil ik?
  De gewenste lengte en breedte van jouw houten zwembad is natuurlijk afhankelijk van de ruimte in de tuin. Daarnaast bepaal je ook nog de diepte. Deze varieert van 120 tot 146 cm. Let er hierbij op dat de waterlijn ongeveer 10 cm lager ligt.

4. Metalen zwembad

Liever de luxe in je tuin halen met een metalen design? Dan is een metalen zwembad iets voor jou! Zeker weten dat een metalen zwembad de beste keuze is voor jou? Check het hieronder.

 • Je wilt een luxe opzet- of inbouwzwembad, dat een stapje verder gaat en meer aanzien geeft dan een Intex opzetzwembad
 • Een metalen design voldoet aan jouw smaak- en tuinwensen
 • Je wilt het bad volledig bovengronds plaatsen, half ingraven óf helemaal ingraven
 • Je budget varieert van ongeveer €549,- tot maximaal €4.999,-

Voordelen van een metalen zwembad

Zeker weten dat een metalen zwembad bij jou past? Check dan de voordelen.

 1. Op te zetten en in te graven
 2. Het betere alternatief voor polyester zwembaden

Op te zetten en in te graven

Een metalen zwembad plaats je boven de grond of (half) in de grond. De wanden van dit type zwembad zijn flinterdun. Hierdoor lijken ze wat instabiel, maar in combinatie met de druk van het zwembadwater zet je een vet stevig zwembad neer! Als ‘ie op een stevige ondergrond staat tenminste. Plaats je het metalen zwembad bovengronds? Zet ‘m dan op een tegelvloer. Als je het zwembad (half) in de grond plaatst, heb je een betonnen vloer van ongeveer 10 à 15 cm dik nodig én ondersteun je de zijkanten met zand. Voor sommige ovale metalen zwembaden is het metselen van een muurtje nodig.

Het betere alternatief voor polyester zwembaden

Was je eigenlijk op zoek naar een polyester zwembad? (zo’n bak, weet je wel). Dan adviseren we om voor een metaal zwembad te gaan. Waarom wij niet zo’n fan zijn van polyester zwembaden? Ze zijn veel duurder, maar hebben geen extra kwaliteit of zijn duurzaam! Daarnaast komt een polyester zwembad na verloop van tijd omhoog (uit de grond) door grond- en regenwater als hij verkeerd is ingebouwd. Met een metaal zwembad kies je prijstechnisch (de grondstof metaal is nu eenmaal goedkoper dan polyester) en hij is in te bouwen in combinatie met een stabiele betonnen vloer.

Keuzeadvies voor jouw metalen zwembad

Er zijn twee soorten metalen zwembaden om uit te kiezen; Happy Pools of Bestway Hydriums. Wij hebben hieronder de verschillen op een rij gezet, waarna je met het stappenplan bepaald welk model het beste bij jou past.

Wanneer een Happy Pool kiezen?
Als je het zwembad wilt ingraven of bovengronds, op een harde ondergrond, wilt plaatsen! Daarnaast bepaal je voor een Happy Pool metalen zwembad zelf alle bijbehorende accessoires. Happy Pools hebben een dikkere staalwand en zijn ideaal voor de wat luxere zwembadonderdelen- en accessoires. Deze zwembaden zijn dan ook geschikt als je een hoger budget hebt.

Ga je voor een Happy Pool gaat? Dan hoef je alleen de gewenste vorm en afmeting te bepalen. Happy Pools zijn er in heel veel verschillende afmetingen, dus je mag lekker specifiek zijn. Let er op dat je ovale Happy Pools alleen ondergronds plaats en je voor ovale zwembaden een muurtje moet metselen.

Wanneer een Bestway Hydrium kiezen?
Als je het zwembad bovengronds wilt plaatsen, zonder dat dit per se op een harde ondergrond moet! Daarbij worden de belangrijkste accessoires (zoals een pomp) meegeleverd. De Bestway Hydriums metalen zwembaden hebben wat meer weg van een Intex opzetzwembad en de aanschafwaarde ligt lager dan bij de Happy Pools, waardoor deze baden geschikt zijn wanneer je een lager budget hebt.

Indien je voor een Bestway Hydrium gaat, is de keuze in verschillende afmetingen wat kleiner. Je kiest eerst voor een ronde of ovale vorm, en daarna voor een klein, middel of groot model. Ronde modellen worden geleverd met een normale filterpomp en zijn wat kleiner en lager in aanschafwaarde. Ovale modellen worden geleverd met een zandfilterpomp voor een betere filtratie, zijn wat groter en hoger in aanschafwaarde. Liever een rond zwembad? Deze zijn geschikt voor kringspelen. In een ovaal zwembad trek je makkelijker baantjes.

5. Bouwkundig zwembad

Een zwembad plaatsen met onverwoestbare constructie en in de vorm én maat die jij wilt? Kijk dan een bij onze bouwkundig zwembaden. Is het iets voor jou? Check het hieronder:

 • Je wilt een zwembad ingraven (of laten ingraven) met een onverwoestbare constructie
 • Je wilt de vorm, afmeting en een eventuele inlooptrap helemaal zelf bepalen, zonder afhankelijk te zijn van standaard maten
 • Je budget bestaat uit enkele tienduizenden euro's

Je zwembad met begeleiding van Toppy bouwen?

Dat kan! Ons team van zwembadexperts helpen je van A tot Z. Lees alle informatie over zelfbouwen of vraag direct een offerte aan op onze zelfbouw pagina.

Voordelen van een bouwkundig zwembad

Voordat je voor een bouwkundig zwembad kiest, wil je natuurlijk eerst weten wat er bij komt kijken (en wat niet!). Daarom staan hieronder de voordelen.

 1. 25 jaar garantie, da’s veel
 2. Je creativiteit is de grens
 3. Een bouwkundig zwembad aanleggen: het korte stappenplan

25 jaar garantie, da’s veel

Me tempex bouwblokken (polystyreen) en beton bouw je op een eenvoudige manier een super sterk zwembad in de tuin. De constructie is (haast) onverwoestbaar. Je krijgt dan ook 25 jaar garantie! Een ingegraven zwembad is dan ook zeker niet voor even. Het verhoogt ook de waarde van je huis. Een ingegraven zwembad kost wat, maar je hebt (bijna) geen grenzen als het gaat om mogelijkheden.

Je creativiteit is de grens

Styropool zwembaden zijn snel en eenvoudig gebouwd (straks meer hierover), ze zijn heel goed geïsoleerd en super sterk. Daarnaast is vrijwel alles mogelijk; iedere vorm, afmeting, en elk extraatje. Inlooptrappen, verhogingen en rondingen… je maak het zwembad gewoon helemaal naar jouw smaak! Jetstreams en verlichting inbouwen? Ook daar mag je mee uitleven.

Een bouwkundig zwembad aanleggen: het korte stappenplan

Hieronder lees je kort hoe een zwembad wordt aangelegd. Dit is simpelweg een basisstappenplan! Houd dus altijd rekening met jouw eigen wensen en dat het precisiewerk is. vergeet daarbij ook niet jouw eigen wensen (vorm, inbouwdelen, etc.). En denk eraan dat het precisiewerk is.

 1. Graaf een gat; ongeveer 10 à 20 cm dieper dan het zwembad
 2. Stort een vlakke betonnen vloer van 10 à 20 cm
 3. Plaats de polystyreen bouwblokken en veranker ze aan de vloer
 4. Bevestig alle inbouwdelen (skimmers, inspuiters, stofzuigeraansluiting, etc.) in de blokken
 5. Nu de basis staat vul je de bouwblokken met beton
 6. Na 1-2 dagen is het zwembad uitgehard en leg je bodem- en wandvilt aan
 7. Plaats nu de zwembadliner en vul het bad met water
 8. Monteer de inbouwdelen af en sluit het zwembad aan op een techniekinstallatie (zwembadpomp, zwembadfilter, desinfectie en eventueel zwembadverwarming)

Polystyreen (tempex) blokken bestellen

Je kunt losse Styropool blokken of complete sets bestellen. In geval van losse blokken vind je in de productomschrijving een formule om het aantal benodigde blokken uit te rekenen. De complete sets bestaan uit voldoende Styropool blokken voor afmetingen van het zwembad.

Zo, dat was veel informatie! Met al deze informatie is de kans groot dat je een zwembad vindt dat voldoet aan jouw wensen. Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan gewoon een kijkje bij al onze zwembaden.

Fiet-review! 26817 klanten hebben al een review achter gelaten!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Joop, Capelle aan den IJssel

18-06-2024 |

Top Toppy

“Ik heb zo als altijd mijn bestelling prima ontvangen snelle service.en uitstekende verpakking mijn dank is groot.Echt Toppie”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.