Winkelwagen

Zwembad kopen? 4 types

Wil je een zwembad kopen? Wij hebben hieronder, naast de Intex opzetzwembaden, ook de andere mogelijkheden even voor je op een rijtje gezet. Kies en vind direct het type zwembad dat je zoekt, of scroll verder voor eerlijk en deskundig advies.

Om het simpel en overzichtelijk te houden heb je 4 keuzes. Een Intex zwembad is een opzetzwembad voor in de tuin. Deze breek je doorgaans af na de zomer. De houten en metalen zwembaden laat je wel het hele jaar door staan. Deze zijn zowel bovengronds te plaatsen als (half) in te graven. Bouwkundige zwembaden bouw je met tempex blokken en stort je met beton in de grond.

Intex zwembad

Wanneer de beste keuze?

 • Je wilt zo snel mogelijk een zwembad in de tuin
 • Je budget varieert van enkele euro's tot maximaal €49,- (baby- en kinderzwembaden)
 • Je budget varieert van enkele tientallen of honderden euro's tot maximaal €999,- (grotere en luxe standaard opzetzwembaden)

Opgezet binnen enkele minuten tot een halve dag

Wanneer je zo snel mogelijk een zwembad in de tuin wilt hebben, maak je met een Intex zwembad 100% de juiste keuze. Deze baden zet je zelf op. Dit kunnen zowel opblaasbare zwembaden als opzetbaden met een metalen buizenconstructie zijn. Afhankelijk van het zwembad dat je kiest, heb je binnen enkele minuten of uren een vulklaar zwembad in je tuin staan. Zo zijn er opblaasbare kinderzwembaden die al binnen 10 minuten volledig gebruiksklaar zijn. Ga je voor een groot opzetzwembad? Dan duurt het natuurlijk wel wat langer; denk aan enkele uren. Maar je hebt - hoe dan ook - binnen een halve dag een fantastisch zwembad in je tuin staan.

Prijstechnisch het voordeligst

Ook qua prijs is dit het meest interessante type zwembad. De vraag naar Intex zwembaden ontstaat vaak pas wanneer de zon daadwerkelijk begint te schijnen en het écht warm wordt. Je wilt snel, en tegen een voordelige prijs een zwembad in je tuin. Onder de 49 euro heb je al een heel mooi opblaasbaar zwembad voor je kind of kinderen. Wil je een wat groter of juist zeer uitgebreid opzetzwembad? Dan kan de aanschafwaarde oplopen tot enkele honderden euro's. Vergeleken met bijvoorbeeld bouwkundige- of luxe houten opbouwzwembaden - waarbij de prijs varieert van duizenden tot tienduizenden euro's - is dit natuurlijk gewoon een hartstikke goeie deal.

Afbreken en opbergen (optioneel)

Doorgaans breek je een Intex zwembad af na de zomer, en zet je deze pas weer op in het nieuwe zwemseizoen. Wanneer je een grote of luxe variant neemt, laten veel mensen het bad gewoon staan in de winter. Dit kan, zolang je het bad maar winterklaar maakt. Berg je het zwembad op? Zorg dan dat het bad goed droog is en op een plek ligt waar geen muizen bij kunnen. Een Intex zwembad is niet geschikt om in te graven.

Uitgebreid keuzeadvies

Een Intex zwembad kies je vooral op gevoel, maar er zijn een aantal dingen die je in het achterhoofd mee zou moeten nemen. Allereerst maken we hier onderscheid tussen zwembadjes voor baby's en jonge kinderen, en de wat grotere- tot luxe opzetzwembaden. Je hebt voor jezelf vast al de keuze gemaakt of je op zoek bent naar een 'groter' (standaard) opzetzwembad, of een zwembadje voor je baby of jonge kind(eren). Voor beide hebben we apart keuzeadvies. We beginnen met de standaard opzetbaden. Scroll verder voor de kinderzwembaden.

Standaard opzetzwembaden

Er zijn verschillende Intex zwembad series waar je uit kunt kiezen. Van baden met enkel een opblaasbare rand tot baden met een stevige metalen buizenconstructie. Neem de onderstaande stappen mee in je zoektocht naar het opzetzwembad dat het meest aan jouw wensen voldoet.

 1. Wil je een zwembad met opblaasbare rand of een frame (metalen buizenconstructie)?
  De opblaasbare baden zijn sneller en gemakkelijker op te zetten en af te breken. Maar de opzetbaden met frame daarentegen zijn een stukje stabieler en hebben doorgaans een langere levensduur. Oftewel; ga je voor gemak of extra stevigheid?
 2. Welke vorm en afmeting?
  Meet hiervoor eerst de standplaats op in je tuin. Dan weet je in welke range je een opzetzwembad kunt kiezen. Twijfel je nog tussen rond en rechthoekig? Neem dit dan mee in je keuze: ronde baden ogen vaak gezelliger en zijn beter geschikt om kringspelen in te doen, terwijl rechthoekige zwembaden juist weer ideaal zijn om baantjes in te trekken. Aan jou de keuze voor welk doel je het zwembad het vaakst gaat gebruiken.
 3. Wel of geen meegeleverde accessoires?
  Bij veel Intex zwembaden zitten accessoires zoals een pomp, trap, grond- en afdekzeil inbegrepen. Maar lang niet bij allemaal. Wanneer je op zoek bent naar een vervangend zwembad en nog accessoires hebt liggen, heb je natuurlijk niet per se nieuwe accessoires nodig. Let er in het geval van een pomp wel op dat de capaciteit (liters per uur) nog geschikt is voor de grootte van je nieuwe zwembad. Als richtlijn kun je literinhoud zwembad gedeeld door 4 aanhouden voor de juiste pompcapaciteit. Koop je voor het eerst een zwembad, of heb je geen pomp meer? Dan raden we aan altijd een zwembad inclusief pomp te nemen. Deze heb je hoe dan ook nodig (om het water schoon te houden). Wanneer je een zwembad neemt waar standaard een pomp meegeleverd wordt, weet je zeker dat deze ook geschikt is voor jouw zwembad.
  Lees ook: "Intex zwembadpomp kiezen in 3 stappen"
 4. Kies nu de serie waar jij een zwembad in wilt.
  Dit hangt vooral af van jouw persoonlijke smaak. Klik op de onderstaande button en bekijk rustig alle series.

Baby- en kinderzwembaden

Bij het kiezen van een kinderzwembad komt net wat minder kijken dan bij een standaard opzetzwembad. Een baby- of kinderzwembad kies je namelijk helemaal op gevoel. Wat vind je leuk of juist niet? We hebben een paar dingen op een rij gezet waar je aan kunt denken in je keuzeproces.

 • Kijk samen met je kind(eren) naar het thema. Vinden ze regenboogkleuren leuk, of hebben ze bijvoorbeeld liever een zwembadje in de vorm van een bepaald dier?;
 • Behalve de standaard kinderzwembaden, zijn er ook complete speeltoestellen met leuke extra's of familiebaden waar je als ouder ook lekker in kunt loungen;
 • Zo zitten er per zwembad ook verschillende eventuele extra's op. Denk aan zitjes, een sproeier voor extra verkoeling of een dakje voor bescherming tegen een felle zon.

Houten zwembad

Wanneer de beste keuze?

 • Je wilt binnen enkele dagen een zelfopgebouwd zwembad in de tuin (volgens een kant en klare set)
 • Een houten design voldoet aan jouw smaak- en tuinwensen
 • Je wilt het bad volledig bovengronds plaatsen, half ingraven óf helemaal ingraven
 • Je budget varieert van ongeveer €2.500,- tot maximaal enkele duizenden euro's boven de €9.999,-

Zelf in elkaar te klussen

Een houten zwembad wordt als kant en klare set geleverd. Je bouwt het zwembad geheel zelfstandig op volgens de bouwtekening; een erg leuke klus! Je koopt dus als het ware een bouwpakket. Wanneer je het bad gewoon bovengronds plaatst, ben je doorgaans binnen 2 dagen klaar. Je bouwt het bad laag voor laag op. Alle planken zijn al in de fabriek op maat gemaakt. Er hoeft geen zaagwerk aan te pas te komen dus. Zolang je de bouwtekening goed volgt, kan er eigenlijk niets mis gaan. Het is eigenlijk hartstikke simpel. Mocht je er toch niet uitkomen? Dan kun je altijd onze klantenservice inschakelen. De meeste houten zwembaden kun je overigens ook demonteren en verplaatsen als je dat ooit zou willen.

Prachtig design en te plaatsen hoe je maar wilt

Een houten zwembad past eigenlijk in iedere tuin. Het is een stevig en stijlvol zwembadtype dat een heel natuurlijk aanzicht geeft. Je kunt een houten bad op verschillende manieren plaatsen. Volledig bovengronds, half ingegraven of helemaal ingegraven. Graaf je het bad half of helemaal in? Houd er dan rekening mee dat je eerst een gat moet graven (en dit extra tijd kost). Kijk voor de zekerheid ook even of het zwembad dat je voor ogen hebt wel geleverd wordt met ingraafleidingwerk. Voor bovengrondse plaatsing zijn houten zwembaden ten alle tijden geschikt. Je hoeft overigens niet nog een aparte muur te metselen wanneer je het bad ingraaft. De constructie is stevig genoeg. Bij sommige metalen baden is dit bijvoorbeeld wel noodzakelijk.

Houten zwembad mogelijkheden

Bevat standaard alle nodige accesoires

Zoals hierboven al werd vermeld, haal je met een houten zwembad een compleet bouwpakket in huis. Dit is inclusief complete filterinstallatie, zwembadtrappen (een houten en een RVS trap) en grondzeil. In sommige gevallen wordt er ook nog eens een afdekking (zomerzeil) en onderhoudsset meegeleverd (denk aan een stofzuiger, schepnet, etc). Het enige waar je dan nog naar hoeft om te kijken zijn chemicaliën, zoals pH en chloor. Vergeleken met metalen zwembaden is een houten zwembad trouwens niet alleen steviger qua constructie, zoals hierboven vermeld. Ook de meegeleverde binnenwand (liner) is een stuk dikker en steviger.

Uitgebreid keuzeadvies

Wanneer je ervan overtuigd bent dat je een houten zwembad wilt, is het tijd om het geschikte model te kiezen. Er zijn echter nogal wat mogelijkheden. Om je keuzestress te verminderen hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld. Zolang je deze stappen in het achterhoofd houdt, kom je snel tot het model dat bij jouw wensen past.

 1. Kies eerst het geschikte merk.
  Er zijn eigenlijk twee merktypes waar je uit kunt kiezen; een premium merk of een instapmerk. Ons premium merk is Gardipool, en ons instapmerk is Cerland / Procopi.
  Wanneer een Gardipool kiezen?
  Als je het beste van het beste wilt, of het bad wilt ingraven. Deze baden zijn namelijk van het beste hout gemaakt dat er is (Noord-Europese grenen). Daardoor zijn ze duurzamer dan de Cerland / Procopi baden. Daarnaast is de liner wat dikker (en dus steviger). Geschikt als je een wat hoger budget hebt.
  Wanneer een Cerland / Procopi kiezen?
  Als je een bad van normale, goede kwaliteit wilt, en deze niet per se wilt ingraven. Deze baden kúnnen wel ingegraven worden, maar wij adviseren het niet vanwege de mindere kwaliteit van het hout. Geschikt als je een wat lager budget hebt.
 2. Kies vervolgens de gewenste vorm.
  Veel houten zwembaden hebben meerdere hoeken; wat een mooi aanzien geeft. Je kunt kiezen uit 4 hoeken (2 rechte lange zijdes en 2 rechte korte zijdes), 6 hoeken (2 rechte lange zijdes, 1 korte rechte zijde en 1 ronde/hoekige korte zijde) of 8 hoeken (2 rechte lange zijdes en 2 ronde/hoekige korte zijdes). Bij ronde en vierkante baden zijn alle zijdes even lang; bij rechthoekige baden heb je wel te maken met twee lange zijdes. De rechthoekige houten zwembaden zijn dan ook wat meer geschikt om baantjes te zwemmen.
 3. Kies tot slot de gewenste afmetingen.
  De gewenste lengte en/of breedte is natuurlijk afhankelijk van de tuinruimte. Daarnaast kun je nog de diepte bepalen. Deze varieert van 120 tot 146 cm (de waterlijn ligt ongeveer 10 cm lager).

Metalen zwembad

Wanneer de beste keuze?

 • Je wilt een luxe opzet- of inbouwzwembad, dat een stapje verder gaat en meer aanzien geeft dan een Intex opzetzwembad
 • Een metalen design voldoet aan jouw smaak- en tuinwensen
 • Je wilt het bad volledig bovengronds plaatsen, half ingraven óf helemaal ingraven
 • Je budget varieert van ongeveer €549,- tot maximaal €4.999,-

Op te zetten en in te graven

Een metalen zwembad kan geplaatst worden als opzetzwembad (bovengronds), óf (half) in de grond worden gebouwd. De wand van een metalen zwembad is flinterdun. Dit lijkt onstabiel, maar in combinatie met de druk van het water bouw je gewoon een hartstikke stevig zwembad. Althans, als je hem op een stevige ondergrond plaatst. Bij bovengrondse plaatsing; plaats het bad op een tegelvloer. Bij (half) ondergrondse plaatsing; bouw het bad op een betonnen vloer (10-15cm dik) en ondersteun de zijkanten met gestabiliseerd zand. Voor sommige ovale metalen zwembaden moet je wel nog een extra muurtje metselen.

Het betere alternatief voor polyester baden

Was je in eerste instantie op zoek naar een polyester zwembad? (Je weet wel, zo'n bak). Dan raden we zeker aan om een metalen zwembad te overwegen. Wij zijn niet zo'n fan van polyester baden omdat ze veel duurder zijn, maar absoluut geen extra kwalitateit en duurzaamheid bieden. En wordt "zo'n bak" verkeerd ingegraven en ingebouwd, dan kan deze op den duur omhoog (uit de grond) komen door grond- en regenwater. Een metalen zwembad is prijstechnisch voordeliger (dat komt omdat metaal nu eenmaal een goedkopere grondstof is dan polyester) én je kunt ze inbouwen in combinatie met een stabiele betonnen vloer.

Uitgebreid keuzeadvies

Er zijn eigenlijk twee soorten metalen zwembaden waar je uit kunt kiezen. De Happy Pools en de Bestway Hydriums. Eerst volgen de belangrijkste verschillen. Nadat je de gewenste serie hebt bepaald volgen van ieder de vervolgstappen om het juiste model te kiezen.

Wanneer een Happy Pool kiezen?
Als je het zwembad wilt ingraven of bovengronds op een harde ondergrond wilt plaatsen, en je zelf alle bijbehorende accessoires wilt bepalen. Happy Pools hebben een wat dikkere staalwand en zijn geschikt voor de wat luxere zwembadonderdelen- en accessoires. Deze baden zijn dan ook geschikt als je een wat hoger budget hebt.

Indien je voor een Happy Pool gaat, hoef je alleen nog maar de gewenste vorm en afmeting te bepalen. Het assortiment aan verschillende afmetingen Happy Pools is groot, dus de gewenste afmetingen mogen vrij specifiek zijn. Let erop dat je ovale Happy Pools alleen ondergronds kunt plaatsen, en hiervoor een extra muurtje moet metselen (alléén bij de ovale baden).

Wanneer een Bestway Hydrium kiezen?
Als je het zwembad bovengronds wilt plaatsen, zonder dat dit per se op een harde ondergrond moet, en waarbij standaard al de belangrijkste accessoires (zoals een pomp) worden meegeleverd. De Bestway Hydriums hebben wat meer weg van een Intex opzetzwembad. De aanschafwaarde ligt lager dan bij de Happy Pools, waardoor deze baden geschikt zijn wanneer je een wat lager budget hebt.

Indien je voor een Bestway Hydrium gaat, is de keuze in verschillende afmetingen wat kleiner. Je kiest eerst voor een ronde of ovale vorm, en daarna voor een klein, middel of groot model. Ronde modellen worden geleverd met normale filterpomp, zijn wat kleiner en lager in aanschafwaarde. En de Ovale modellen worden geleverd met zandfilterpomp voor een effecitevere filtratie, zijn wat groter en hoger in aanschafwaarde. Ronde baden zijn beter geschikt voor kringspelen; ovale baden zijn beter geschikt om baantjes te zwemmen.

Bouwkundig zwembad

Wanneer de beste keuze?

 • Je wilt een zwembad ingraven (of laten ingraven) met een onverwoestbare constructie
 • Je wilt de vorm, afmeting en een eventuele inlooptrap geheel zelf bepalen, zonder afhankelijk te zijn van standaard maten
 • Je budget bestaat uit enkele tienduizenden euro's

25 jaar garantie

Met een zwembad dat bestaat uit tempex bouwblokken (polystyreen) en beton, bouw je op een vrij eenvoudige manier een oersterk zwembad in je tuin. De constructie is haast onverwoestbaar. Je krijgt dan ook 25 jaar garantie. Een ingegraven zwembad is dan ook zeker niet iets tijdelijks. Het verhoogt daarnaast de waarde van je huis. Een ingegraven zwembad kost dan ook wel wat, maar grenzen qua mogelijkheden zijn er haast niet.

Je creativiteit is de grens

Styropool zwembaden zijn redelijk snel en eenvoudig gebouwd (meer hierover lees je verderop), ze zijn zeer goed geisoleerd en ongelofelijk sterk. Daarnaast is vrijwel alles mogelijk. Iedere vorm, iedere afmeting, en iedere extra. Inlooptrappen, verhogingen, rondingen, je kunt het zwembad geheel naar wens bij je tuin laten aansluiten. Je kunt ook inbouwen wat je maar wilt; denk aan jetstreams en verlichting.

Zwembad aanleggen

Hieronder lees je beknopt hoe een zwembad wordt aangelegd. Dit is slechts een basisstappenplan. Houd altijd je eigen wensen (vorm, inbouwdelen, etc.) in het achterhoofd. En denk eraan dat het precisiewerk is.

 1. Graaf een gat; ongeveer 10-20cm dieper dan het zwembad
 2. Stort een vlakke betonnen vloer van 10-20cm
 3. Plaats de polystyreen bouwblokken en veranker ze aan de vloer
 4. Bevestig alle inbouwdelen (skimmers, inspuiters, stofzuigeraansluiting, etc.) in de blokken
 5. Nu de basis staat vul je de bouwblokken met beton
 6. Na 1-2 dagen is het zwembad uitgehard en leg je bodem- en wandvilt aan
 7. Plaats nu de zwembadliner en vul het bad met water
 8. Monteer de inbouwdelen af en sluit het zwembad aan op een techniekinstallatie (pomp, filter, desinfectie en eventueel verwarming)

Polystyreen ('tempex') blokken bestellen

Je kunt losse Styropool blokken of complete sets bestellen. In geval van losse blokken vind je in de productomschrijving een formule om het aantal benodigde blokken te uit te rekenen. De complete sets bestaan uit voldoende Styropool blokken voor de desbetreffende zwembadafmeting.

Extra advies na het kopen van een zwembad

Zoals hierboven al wel eens werd doorgeschemerd, komt er bij het kopen van een zwembad meer kijken dan alleen het zwembad zelf. Houd er rekening mee dat je aanvullende producten nodig hebt en regelmatig onderhoud moet plegen aan het zwembad. Hieronder lichten we de basisregels uit, en hoe je hier rekening mee kunt houden bij het kopen van een zwembad.

Zorg dat je zwembadwater in beweging blijft

Stilstaand water is ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Denk aan de legionellabacterie die kan ontstaan of algengroei. Zwembadwater moet ook altijd gedesinfecteerd worden, en als water stilstaat werken desinfectiemiddelen niet of minder goed. Waar je dus standaard rekening mee moet houden bij het kopen van een zwembad, is dat je (ongeacht het type zwembad; behalve bij baby- en kinderzwembaden) een zwembadpomp nodig hebt om het water in beweging te houden. Bij sommige zwembaden wordt standaard een pomp meegeleverd. Dit staat altijd aangegeven. Een zwembadpomp werkt altijd in combinatie met een zwembadfilter, zodat alle viezigheid uit het water wordt gehaald. Sommige pompen werken met filter cartridges, maar de meesten met een filtervat. Welke zwembadpomp (en -filter) het beste bij jouw zwembad past lees je op de zwembadpompen-pagina.

Desinfecteer het zwembadwater

Een zwembad is niet iets dat je gemakkelijk leeg laat lopen, zoals een badkuip. In een gemiddeld zwembad gaan namelijk wel tienduizenden liters water. Het beste is om je zwembadwater regelmatig te verversen, maar in praktijk is dit haast niet mogelijk. Meestal wordt er minimaal 1 zwemseizoen met hetzelfde water gedaan, waardoor het belangrijk is dat je het water desinfecteert. Tenzij je een klein baby- of kinderzwembadje hebt (dat je wel simpel leeg laat lopen), moet je er dus rekening meehouden dat je zwembadwater chemicaliën nodig hebt. In de basis zijn dit alkaliteit, pH, chloor en een testsetje. Lees meer over wateronderhoud, of complete desinfectiesystemen (voor op- en inbouwzwembaden).

Dek het zwembad af

Je zwembad ligt of staat buiten, dus je heb te maken met weersinvloeden. Hevige zonneschijn of fikse regenbuien kunnen je waterbalans ernstig verstoren. Door het zwembad af te dekken (als je niet zwemt), met bijvoorbeeld een zwembad afdekzeil, beperk je de kans op een verstoorde waterbalans. Desinfectiemiddelen worden dan ook minder snel afgebroken. Bovendien houd je vuil van buitenaf uit je zwembad. Ook in combinatie met zwembadverwarming is het afdekken van je zwembad een must. Anders vervliegt de warmte. Bij het kopen van een zwembad mag je er dus rekening mee houden dat je sowieso ook een zwembadafdekking nodig hebt.

Lees ook: "De 4 belangrijkste zwembad benodigdheden"

Heb je na deze overload aan informatie nog vragen? Schroom je niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Zij weten bijna alles, en anders zoeken ze het voor je uit.

Zwembad bestellen

Nu je genoeg kennis in huis hebt, kun je in alle rust een zwembad kopen dat voldoet aan jouw wensen. Klik op je gemak nog een keer door de zwembadcategorieën heen, en bestel direct je favoriete zwembad.

Fiet-review! 18171 klanten hebben al een review achter gelaten!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Willy Eyckens, Arendonk

14-10-2021 |

Leuke webside

“Goede prezentatie en klantvriendelijk”

10