Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Zelf een zwembad bouwen? Heus niet zo moeilijk!

Zelf een zwembad bouwen? Heus niet zo moeilijk!

Een zwembad in de tuin is een droom voor velen. Wist je dat het -voor een beetje handyman of woman- helemaal niet zo moeilijk is om zelf je eigen zwembad te bouwen? Met een beetje kennis van zaken en twee rechterhanden kom je al een heel eind. Zeker als je ook gebruik maakt van de juiste begeleiding. Kies je voor een compleet zwembad bij Toppy, dan staat ons team altijd voor je klaar.

Een zwembad bouwen in 10 stappen!

Benieuwd hoe de bouw van zo’n zwembad in je eigen tuin eruit ziet? Dat hebben we kort in 10 stappen voor je op een rijtje gezet.

ligging zwembad bepalen

1. Bepaal de ligging en de grootte van het zwembad

De allereerste stap is natuurlijk bepalen waar je je zwembad wilt hebben en hoe groot hij moet worden. Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Zo is het goed om een plek met veel zonuren te kiezen, wel zo fijn tijdens het zwemmen en dit helpt het water op te warmen.

Ook is het handig als er een stroomvoorziening in de buurt beschikbaar is en kun je het zwembad beter niet al te dicht bij bomen plaatsen. Kies een plek met voldoende ruimte rondom het zwembad, houd zo’n 1,5 meter rondom aan.

Tip van zwembadexpert Robert: “Sla een paar paaltjes in de grond en span er een touw tussen. Zo krijg je een beter zicht op hoe groot het zwembad gaat worden.”

2. Graaf een flink gat

Heb je tot op de bodem uitgezocht of de ondergrond geschikt is? Dan is het tijd om te gaan graven. Dit kun je zelf doen met het juiste graafgereedschap, zoals een graafmachine, maar je kunt dit ook overlaten aan de vakman. Zorg er in ieder geval voor dat je het gat rondom altijd zo’n 1,5 meter breder maakt. Zo heb je aan alle zijden in ieder geval genoeg werkruimte.

betonvloer storten

3. Stort de betonvloer

Het allerbelangrijkste is dat de vloer 100% waterpas is. Een scheve vloer is namelijk niet meer te herstellen. Vervolgens moet een wapening geplaatst worden en dan kan het beton gestort worden. Dit kun je prima zelf doen maar om het proces te versnellen, laten veel mensen deze stap over aan een specialist.

4. Bouw de wanden op

Als de betonvloer gedroogd is, kun je beginnen met het opbouwen van de wanden. Hiervoor gebruik je polystyreen blokken, die je op de betonvloer opstapelt.

Tip van Robert: “Dit lijkt heel moeilijk, maar het is niet meer dan een soort Lego voor volwassenen. polystryreen blokken zijn een soort piepschuim blokken, die bijna niks wegen en bestaan uit meerdere lege kamers. De blokken worden aan de grond bevestigd en later gevuld met beton. Zo creëer je heel eenvoudig een oerdegelijke basis voor je zwembad.”

Meer lezen hierover? Lees ook onze blog: Polystyreen zwembad opbouwen: Zo bouw je de wanden!

inbouwdelen zwembad

5. Voeg de inbouwdelen toe

Plaats de skimmers en inspuiters om de zwembadtechniek goed te laten werken en zorg met verlichting voor de juiste sfeer. Dit lijkt heel moeilijk maar is in de praktijk vaak één van de makkelijkste stappen. Het is een kwestie van een gat maken in de wand en het onderdeel erin klikken. Vaak is het bepalen van de juiste positie het moeilijkste van deze stap, maar daar heb je ons voor.

6. Vul de bouwblokken met beton

Het is tijd om beton te storten in de bouwblokken. Het beton zorgt ervoor dat de blokken stevig worden en het zwembad zijn vorm behoudt. Dit beton stort je het makkelijkste met een slang. Doe het rustig aan, zo kan het beton goed uitharden.

7. Plaats bodem- en wandvilt en hang de zwembadliner

Voordat je de zwembadliner plaatst, leg je bodem- en wandvilt aan. Dit doet een beetje denken aan een soort vloerbedekking en beschermt de liner tegen schimmelvorming. Daar boven op komt je liner. In eerste instantie lijkt de liner altijd te klein, maar geen zorgen, dit komt helemaal goed in de volgende stap. Met wat geduld, concentratie en de juiste informatie voer je deze klus prima zelf uit.

Tip van Robert: “Liever zwembadfolie i.p.v. zwembadliner? Houd er rekening mee dat dit gelast moet worden en alleen geplaatst kan worden door een expert.”

8. Afmonteren van de inbouwonderdelen

Let the fun begin! Dit is het moment waar je best even (heel trots) bij stil mag staan. Trek een fles champagne open, maak een selfie met je zwembad en geef jezelf een dikke vette schouderklop want het zwembad mag eindelijk gevuld worden met water. Door het gewicht van het water trekt de liner strak en kun je op de juiste plaatsen in de liner snijden. Vul het water tot net onder het inbouwdeel voordat je heel voorzichtig begint met snijden. Je start dus onderaan bij de lampen en vult het bad beetje bij beetje aan. De laatste stap is het afmonteren van de skimmers, aangezien deze het hoogst gemonteerd moeten worden.

leidingwerk zwembad

9. Leg het leidingwerk aan

Voor het aanleggen van het leidingwerk adviseren wij altijd twee soorten PVC. Voor het ondergrondse leidingwerk kun je het beste kiezen voor flexibel PVC en bovengronds kies je voor hard PVC. Het aanleggen zelf is niet moeilijk, maar de volgorde bepalen kan soms lastig zijn. Je kunt hiervoor altijd advies aan ons vragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10. Sluit de zwembadtechniek aan

Tijd om de zwembadtechniek aan te sluiten. Met de juiste techniek kun je comfortabel zwemmen in schoon water. De pomp brengt het water in beweging en het zandfilter filtert de vuildeeltjes. Heel belangrijk dus dat dit goed werkt. Als je een beetje technische kennis hebt kun je dit prima zelf uitvoeren. De basis, zoals de pomp en de zandfilter, heb je zo gefixt maar wanneer je ook een uv-filter, warmtepomp en doseersysteem wilt plaatsen, helpen we je graag met het bepalen van de juiste volgorde.

Yes, het is gelukt! Na het doorlopen van deze 10 stappen (we hebben natuurlijk nog veel meer informatie en tips) kun je eindelijk een duik nemen in jouw eigen zwembad. Als je bent afgekoeld is het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Denk aan het installeren van de randtegels, trappen, leuningen en het plaatsen van de afdekkingen. Wil je meer weten over het bouwen van het zwembad of gewoon eens kletsen met zwembadexpert Robert? Neem dan contact op met onze klantenservice. We gaan graag samen met je in zee eeh... zwembad!

Ga je maar wat graag aan de slag met je eigen zwembad? Bekijk ook: Zwembad bouwen: Alle info die je nodig hebt

Dit artikel verscheen eerder in het Toppy wintermagazine

Fiet-review! 18188 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Theo, Waalre

17-10-2021 |

Alles ok.o

“Alles naar wens verlopen.o,”

9