Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Stadszwembad ingraven? Zo doe je dat!

Stadszwembad ingraven? Zo doe je dat!

Heb je het perfecte stadszwembad voor jouw tuin gevonden? Dan is de volgende stap om het zwembad te plaatsen. In de basis heb je hierin drie verschillende opties. Je kunt het zwembad namelijk bovengronds plaatsen of ervoor kiezen om het zwembad half of volledig in te graven. Het ingraven van het stadszwembad vergt enige voorbereiding, maar is heel goed zelf te doen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Voorbereiding

Stap 1: Bepaal de ligging van het stadszwembad

De eerste stap naar jouw eigen zwembad in de tuin is het bepalen van de ligging van het zwembad. Markeer allereerst de plaats waar je het stadszwembad wilt plaatsen en houd rekening met de volgende punten:

 • Kies voor een plaats met veel zonuren
 • Plaats het zwembad niet te dicht bij de bomen
 • Zorg dat de plek in de buurt van een stroomvoorziening is
 • Kies een plek met voldoende ruimte rondom het zwembad (bij voorkeur 1,5 meter)
 • Stap 2: Voorbereiding van het terrein

  Heb je de ligging van het zwembad bepaald, dan is de volgende stap om het terrein voor te bereiden en het gat voor het zwembad te graven. Houd er rekening mee dat een zwembad gevuld met water een flink gewicht heeft en druk uitoefent op de ondergrond. Een stevige ondergrond is dus gewenst. Zorg ervoor dat het terrein waarop je het zwembad installeert vast en compact is. Daarnaast is het belangrijk dat de oppervlakte glad, zuiver en waterpas is. Voordat je kunt beginnen met het uitgraven van het zwembad is het belangrijk om de grondwaterstand te controleren. De zwembad diepte die je kiest is hiervan namelijk afhankelijk. De grondwaterstand moet lager zijn dan 30 cm onder de betonlaag van het zwembad. Hiermee voorkom je dat het zwembad verzakt. Met deze berekening weet je welke minimale grondwaterstand je nodig hebt:

  Diepte van het bad + dikte van de vloer + 30 cm = minimale grondwaterstand

  Stap 3: Graven maar

  Voldoet het terrein aan alle voorwaarden? Dan kun je aan de slag met het graafwerk. Het graven van je eigen zwembad is een klus die je met het juiste graafgereedschap heel goed zelf kunt uitvoeren. Is dit niet aan jou besteed? Dan zijn er natuurlijk ook altijd bedrijven die je kunt inschakelen om je hierbij te helpen. Voor de maat die je voor jouw zwembad moet uitgraven, houd je met het volgende rekening:

  1. Lengte = Binnenzijde van het zwembad + 1 meter
  2. Breedte = Binnenzijde van het zwembad + 1 meter
  3. Diepte = diepte van het bad + dikte van de vloer + eventueel extra zandbed + dikte zwembadrand en cement

  Stap 4: Zwembad structuur uitzetten

  De laatste stap van de voorbereiding voor de plaatsing van het zwembad is om de structuur uit te zetten. Allereerst wordt er een bewapeningsmat op de bodem van het zwembad geplaatst. Hierna plaats je de stalen staanders voor de ondersteuning van het zwembad. Deze worden zowel aan de boven- als onderzijde aan elkaar bevestigd met metalen latjes. Nu het volledige buitenwerk geplaatst is, kan het beton gestort worden. Het duurt +/- 3 weken voordat de betonbodem volledig is uitgehard.

  Opbouwen van het stadszwembad

  Stap 1: Houten structuur monteren

  structuur stadszwembad

  Nu je de plaatsing hebt bepaald, het terrein hebt voorbereid en de zwembad structuur hebt opgebouwd, is de basis voor het zwembad gelegd. Nu kun je eindelijk beginnen met de plaatsing van je stijlvolle stadszwembad. Begin met de eerste rij houten lamellen en plaats deze tegen de binnenkant van de opgebouwde stalen staanders. Bouw vervolgens de houten structuur laag voor laag op en schroef de lagen vast. Houd rekening met de uitsparingen voor de inbouwdelen, zoals de skimmer(s) en inspuiter(s).

  Stap 2: Inbouwdelen plaatsen

  Het volledige buitenwerk van het houten stadszwembad is nu opgebouwd. De volgende stap is het plaatsen van de inbouwdelen. In de houten structuur is rekening gehouden met uitsparingen voor de inbouwdelen. In deze uitsparingen worden de skimmer(s) en inspuiter(s) geplaatst en vastgeschroefd. Ook de inbouwdelen voor het automatische gedeelte van het stadszwembad worden op deze manier geplaatst. Daarna worden de PVC leidingen aan de buitenkant van het zwembad aan de inbouwdelen bevestigd. Vergeet niet om de O-ringen te plaatsen, deze zorgen ervoor dat de inbouwdelen volledig waterdicht afgesloten zijn.

  Stap 3: Zwembadliner bevestigen

  Voordat je de liner gaat plaatsen, is het noodzakelijk om bodem- en wandvilt aan te leggen. Dit zorgt ervoor dat de liner wordt beschermd en je geen schimmelvorming in de liner en rotting in je zwembad krijgt. Om het vilt vast te maken gebruik je de Super Pro spuitlijm. Het overtollige vilt snijd je eenvoudig af met een stanleymes. Heb je het bodem- en wandvilt geplaatst dan kun je beginnen met het inhangen van de zwembad liner. Vouw de liner uit en plaats deze in de lengte van het zwembad. Leg de liner met de punten in de hoeken van het zwembad. Klaar? Dan kun je de liner in het zwembad gaan hangen. Hang de zak eerst uit vanuit het midden van het bad en verdeel deze daarna gelijkmatig over het zwembad. De zak lijkt dan altijd te klein, dit komt doordat de zak nog wat uittrekt en doordat de druk van het water in de hoeken wordt gedrukt. De naad van de liner zit nooit op de naad van het bad omdat daar de meeste druk ligt door het water. De naad in de liner wordt daarom hoger gelegd om schades te voorkomen. Check goed of je de liner echt in het midden van het zwembad hebt gelegd. Dit kun je zien door te kijken of de afstanden tussen de zijkanten en de voor- en achterkant gelijk zijn. Is dit helemaal goed? Dan kun je de liner in het bad bevestigen.

  Stap 4: Afwerken en klaar!

  stadszwembad afgewerkt

  Tot slot breng je het automatisch oprolsysteem van het rolluik aan op het zwembad en monteer je het lamellendek hierop. Vervolgens werk je het stadszwembad af met de houten randen en het zwembad is klaar voor gebruik. Zo zie je dat je een stadszwembad eenvoudig zelf kunt plaatsen, mits je een klein beetje handig bent natuurlijk. Geniet van je compacte stadszwembad en de heerlijke zomerdagen in je eigen tuin.

  Fiet-review! 18177 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

  Filip, Ternat

  16-10-2021 |

  Perfecte service naverkoop

  “Vlotte communicatie en zeer nette afhandeling van fabricagefout toestel , vervangingsonderdeel werd snel nageleverd”

  10