Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Snoeischaar schoonmaken in 4 simpele stappen

Snoeischaar schoonmaken in 4 simpele stappen

Heb je een tuin? Dan kan een snoeischaar niet ontbreken! Een snoeischaar wordt veel gebruikt en heeft het niet makkelijk: zand, vocht en plantensap tasten namelijk de werking aan. Daarom vraagt een snoeischaar om goed onderhoud, om zo de lange levensduur te garanderen. In deze blog laten we je zien in welke 4 simpele stappen je jouw snoeischaar eenvoudig schoonmaakt.

Stap 1: Snoeischaar schoonmaken

Na gebruik is het belangrijk om de snoeischaar schoon te maken en te ontdoen van plantensap en zand. Vuil, zand en sap veeg je met een droge doek eenvoudig van de snoeischaar af. Let daarbij op dat je het zand altijd van het veermechanisme afveegt en niet erin.

Direct de perfecte snoeischaar bestellen

Stap 2: Open schroeven en reinigen

planten-snoeien

Het uit elkaar schroeven van de snoeischaar is optioneel. Is de snoeischaar na de poetsbeurt met de droge doek nog niet helemaal schoon? Dan kun je de snoeischaar uit elkaar schroeven en alle losse onderdelen reinigen in een sopje. Zorg ervoor dat je elk onderdeel op volgorde uit elkaar haalt of maak een foto van iedere stap. Voor het schoonmaken van moeilijk bereikbare plekken kun je een oude tandenborstel gebruiken. Laat de onderdelen goed drogen voordat je de snoeischaar weer in elkaar zet. Niet alle scharen zijn zo gemaakt, dat je ze eenvoudig uit elkaar haalt. Gereedschap dat zich niet makkelijk uit elkaar laat halen, kan beter in elkaar gelaten worden.

Stap 3: Snoeischaar slijpen

Scherp snoeigereedschap voorkomt snoeiwonden en verkleint de kans op infecties en bacteriën op je planten. Botte messen zijn namelijk gevaarlijker dan scherpe. Je zult meer kracht moeten zetten, waardoor de kans groter is dat je uitschiet met de snoeischaar. Zodra je de snoeischaar goed schoongemaakt hebt, kun je beginnen met slijpen. Gebruik hiervoor altijd een geschikte slijper of slijpsteen. Gebruik de slijpsteen in een hoek van 20 - 25 graden langs het snijblad. Volg de hoek die al in het snijblad zit en vijl steeds in één richting, dus niet heen en weer. Het enige wat geslepen moet worden is het dunne mes, aan twee kanten. Het aambeeld hoeft dus niet geslepen te worden.

Stap 4: Oliën en soepel houden

Is het mes geslepen? Dan is het tijd om de snoeischaar te smeren met metaal olie of plantaardige olie. Voorzie alle scharnierende onderdelen en de veer van een druppel olie en je snoeischaar is weer als nieuw. Het oliën van de schaar doe je om roestvorming te voorkomen. Zo blijft de snoeischaar soepel en zorg je voor een langere levensduur.

Fiet-review! 18514 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Philippe Wynen, Gistel

25-11-2021 |

Toppy

“correct en snelle levering”

10