Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Teveel chloor in je zwembad? Waak voor de gevolgen

Teveel chloor in je zwembad? Waak voor de gevolgen

Teveel chloor in je zwembad kan ernstige gevolgen hebben. Zowel voor je gezondheid als voor de waterbalans van je zwembad. In dit artikel lees je meer over die gevolgen en hoe je je er tegen wapent. Daarnaast lees je hoeveel chloor je nu eigenlijk in je zwembad moet doen, en hoe je teveel chloor in je zwembad verwijdert.

 1. Gezondheidsgevolgen
 2. Gevolgen voor de waterbalans
 3. Hoeveel chloor toevoegen?
 4. Hoe teveel chloor verwijderen?

Gevolgen voor je gezondheid

Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Dat kan zich uiten in huidproblemen, zoals uitslag, jeuk, bultjes en schilfertjes. Of in ademhalingsproblemen, zoals piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals jeukende ogen, branderige ogen en opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen. Soms wordt groen haar nog beweerd als gevolg van teveel chloor, maar dat is niet waar.

Er zijn dus nogal wat mogelijke complicaties die teveel chloor in je zwembad met zich meebrengen. Deze gevolgen zijn te bestrijden met zalfjes en medicijnen - en als je daadwerkelijk een chloorallergie hebt, is dit ook wel nodig - maar het is beter om te voorkomen door het teveel aan chloor in je zwembad te verwijderen.

Gevolgen voor de waterbalans

Behalve de nadelige gevolgen voor je gezondheid, is teveel chloor in je zwembad ook schadelijk voor de waterbalans (en daarmee de frisheid, veiligheid en levensduur van je zwembad). Dat heeft te maken met de opbouw van chloor.

De opbouw van chloor

Chloor bestaat uit vrij chloor en gebonden chloor. Vrij chloor is chloor dat werkt en het water desinfecteert. Gebonden chloor is chloor dat niet werkt en het water niet desinfecteert. In beginsel is chloor volledig vrij, maar naar verloop van tijd wordt het chloor steeds meer gebonden. Van dat gebonden chloor wil je zo min mogelijk in je zwembad hebben.

De gevolgen van teveel gebonden chloor in je zwembad

Gebonden chloor ontstaat door viezigheden en weersinvloeden, met name door blootstelling aan de zon. Dat het ontstaat is dus haast niet te vermijden. De gevolgen bij teveel gebonden chloor zijn troebel zwembadwater, aanslag op de wanden en leidingen, en een grotere kans op groen zwembadwater.

Gelukkig is er iets aan te doen. Echter is het allereerst van belang dat je weet hoeveel chloor je toe moet voegen aan het zwembad, en je niet als maar meer chloor toe blijft voegen om de ontbrekende werking door het gebonden chloor op te vangen.

Hoeveel chloor moet je in het zwembad doen?

Een goede chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm. Het is van groot belang om je zwembadwater te testen, voordat je chloor toevoegt aan je zwembad. Hoeveel chloor je in het zwembad moet doen is namelijk afhankelijk van de actuele chloorwaarde. Ten grondslag moeten de pH-waarde (ongeveer 7,2) en alkaliteit (tussen 100 en 150 ppm) ook op orde zijn.

Meestal is het voldoende om een paar chloortabletten (via een chloordrijver) in je zwembad te laten sudderen, maar - zoals aangegeven - raakt dit chloor op den duur gebonden: het werkt niet meer. Dat is het moment waarop 80% van de zwembadeigenaren de fout in gaat. Ze willen het gebonden chloor opvangen door meer chloortabletten of chloorshock aan het water toe te voegen.

Dit is het moment waarop er een teveel aan chloor in het zwembad ontstaat. Het chloorgehalte wordt te hoog, met de gevolgen van dien.

Hoe verwijder je teveel chloor in het zwembad?

Het teveel aan chloor dat in je zwembad rond drijft, is het gebonden chloor; het chloor dat niet werkt, niet desinfecteert. Het gebonden chloor is schadelijk voor de waterbalans en je gezondheid. Dé manier om teveel gebonden chloor te voorkomen en te verwijderen, is met behulp van een UV-lamp.

Een weetje voor de fan: gebonden chloor bestaat uit mono-, di- en tri-chloor. Mono- en di-chloor vervuilen het water en het tri-chloor veroorzaakt de gezondheidsklachten.

Gebonden chloor bestrijden met een UV-lamp

Een UV-lamp doodt bacteriën, virussen en andere gevaarlijke schepsels die niet in het water thuishoren, zo ook gebonden chloor. De UV-straling maakt het gebonden chloor op natuurlijke wijze kapot en voorkomt verdere verspreiding in het zwembadwater. Een UV-lamp is makkelijk te plaatsen als laatste onderdeel in je techniekinstallatie.

Let op: Het klinkt misschien gek, maar het is raadzaam om bij de keuze voor een UV-lamp voor je zwembad een goedkoper model te nemen. De UV-lampen uit het hogere segment - de UV-lampen die je tegenkomt in vijvers - zijn namelijk te sterk voor chloor zwembaden. Daarbij wordt namelijk het totale chloor vernietigd. Dus niet alleen het gebonden chloor, maar ook het vrije chloor dat wel werkt. Dat wil je niet. De perfecte UV-lamp voor zwembaden is daarom de AQS Pool UV.

AQS Pool UV 75 Watt

 • Vernietigt het schadelijke, gebonden chloor
 • Beschermt je gezondheid en de waterbalans
 • Makkelijk te installeren en te onderhouden
Bekijk AQS Pool UV 75 Watt >
Onafhankelijk gekeurd op basis van 15083 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Patrick , BAZEL

28-10-2020 |

Zeer goed zoals ik gewend ben

“T'ja zoals ik van de firma gewend ben en zoals ik gewoonlijk schrijf zeer tevreden”

9