Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • 5 tips om je tuin tegen droogte te beschermen

5 tips om je tuin tegen droogte te beschermen

Iedere zomer is het wel een keer zover; er breekt een periode van hitte en droogte aan. Als deze periode lang aanhoudt, kan dit een serieuze bedreiging vormen voor je tuin. Tijd om de juiste maatregelen te nemen dus. Met onze tips ben je de hitte en droogte de baas en kun je ook nog het nodige water besparen. Zo komt je tuin perfect door de zomer heen!

Tips bij droogte in je tuin

Heeft jouw tuin het ook zo zwaar te verduren tijdens een periode van hitte? En weet je niet precies wat je hieraan kunt doen? Lees dan onze tips door en zie hoe je vooraf en tijdens een droge periode heel eenvoudig de nodige maatregelen kunt nemen.

Tip 1: Bedek de bodem

Door de bodem te bedekken kun je bloemen en planten beter beschermen in de tuin. Gebruik hiervoor bodemplanten of bedek de bodem met mulch. Dit is een laagje met fijngemalen natuurlijk materiaal, zoals gras of bladeren. De laag zorgt ervoor dat de bodem beter vocht kan vasthouden, voorkomt dat zonlicht direct de bodem bereikt en wind de bodem uitdroogt. Een hele effectieve bescherming dus!
Lees hier meer over een mulching grasmaaier

Tip 2: Sproei in de avond en lager aan de grond

Als overdag de zon op volle kracht is, dan is sproeien uit den boze. Er verdampt dan teveel water en waterdruppels die op bladeren terechtkomen werken als een vergrootglas. Het zonlicht dat hier doorheen schijnt, veroorzaakt brandplekken op de bladeren. Dit ziet er niet mooi uit en beschadigt je planten bovendien. Sproei in de avond en probeer met je tuinslang zo direct mogelijk aan de grond water te geven. Zo wordt het door de planten optimaal opgenomen.

tuin besproeien

Tip 3: Sproei minder vaak, maar geef meer water

Bewater je tuin minder vaak. Dit is een tip die je misschien niet verwacht, maar door minder vaak te sproeien gaan de wortels op zoek naar water dieper in de grond. De wortels ontwikkelen zich daardoor veel sterker. De momenten dat je water geeft, kun je de tuin van een grotere hoeveelheid water voorzien.

Dit geldt niet voor planten in potten. De grond in een pot droogt sneller uit, waardoor het raadzaam is om hier maatregelen tegen te treffen. Plaats een materiaal onderin de plantenbak, zoals steekschuim, dat veel water vast kan houden. Vervolgens geef je de planten in potten wel dagelijks water.
Lees hier meer tips over het optimaal besproeien van je tuin

Tip 4: Hergebruik water tijdens droogte

Om water te besparen kun je ook water hergebruiken voor je tuin. Vang bijvoorbeeld het douchewater, dat normaal wegstroomt tijdens het opwarmen van het water, op in een emmer. Ook kun je het water dat in de wasdroger opgevangen wordt gebruiken als water om je tuin te sproeien. Een regenton zet pas echt zoden aan de dijk. In een regenton vang je tijdens een natte periode de nodige neerslag op, waarmee je later je tuin van beregening kunt voorzien. Heb je nog geen regenton, dan ben je voor deze zomer helaas al te laat. Dus denk eens na over het plaatsen van een regenton in je tuin voor de volgende hete zomer. Dan loop je niet meer tegen dit probleem aan. Bovendien is regenwater beter voor je planten, doordat het minder kalk bevat dan kraanwater.

Tip 5: Laat het gazon met rust

Als je merkt dat het gazon ondanks al je inspanningen toch geel kleurt, laat het dan zoveel mogelijk met rust. Loop er niet teveel overheen en maai het niet. Accepteer de dorre kleur, als het een tijdje meer gaat regenen dan trekt de kleur vanzelf weer bij. Je gazon kan namelijk wel tegen een stootje.

Met deze tips komt je tuin de droogte uitstekend door. Vergeet ook jezelf niet, want na al het harde werken met dit warme weer heb je wel een verfrissend drankje verdiend!

Onafhankelijk gekeurd op basis van 13212 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Moussa, Zoetermeer

30-05-2020 |

Toppy!!

“Snelle levering en goede webshop.”

10