Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Wel of niet je zwemvijver verwarmen?

Wel of niet je zwemvijver verwarmen?

Eric

Geschreven door Eric

17 May 2019

Een duik in de zwemvijver kan in een hete zomer heerlijk verfrissend zijn. Dan kun je optimaal van het zwemwater genieten. Als het weer echter tegenzit dan kan een duik in je zwemvijver ook snel te verfrissend zijn... Gelukkig kun je de zwemvijver een handje helpen om ervoor te zorgen dat het vijverwater sneller een aangename temperatuur bereikt. Hoe je door de zwemvijver te verwarmen nog meer van je zwemvijver kunt genieten lees je hier.

Duik nemen in een zwemvijver

Zwemvijver van nature warmer

Laten we met het goede nieuws beginnen. Van nature heeft een zwemvijver een hogere temperatuur. De vijver leg je aan op een zonnige plaats en je gebruikt vijverfolie dat de zonnewarmte goed absorbeert. Je zult daarom merken dat de watertemperatuur al snel zo’n 2°C tot 4°C hoger ligt dan een zwembad.

Toch is dit met het Nederlandse weer niet altijd toereikend om lekker te kunnen zwemmen. Door je zwemvijver te verwarmen, breng je de vijver eerder op temperatuur en kun je na de zomer langer doorzwemmen. Je kunt er het zwemseizoen flink mee verlengen.

Is er dan ook slecht nieuws? Ja. Het is belangrijk om niet te lang het water in de zwemvijver te verwarmen. Als het hoogzomer is en het vijverwater bereikt al een aangename temperatuur, dan is het verwarmen van de zwemvijver af te raden. Wordt de vijver te warm dan raakt het biologisch evenwicht van de vijver uit balans en is het water niet meer voldoende zuurstofrijk. Het is ook zeer belangrijk het vijverwater in de zomerperiode goed te laten circuleren, zodat het meer zuurstof op kan nemen.

Verwarmde zwemvijver in de tuin

Zwemvijver verwarmen

Het verwarmen van een zwemvijver is zeker mogelijk, maar raden wij alleen aan in combinatie met een goed functionerende filterlijn. De verwarming plaats je na het vijverfilter systeem, zodat het water gefilterd is als het de zwemvijver verwarming bereikt. Dit komt ook ten goede aan de levensduur van je verwarming. De zwemvijver kun je op twee manieren verwarmen: met een warmtepomp of met zonnecollectoren.

Warmtepomp

Kies je voor een warmtepomp voor het verwarmen van een zwemvijver, dan bereik je snel een goed resultaat. Waar je een zwembad afdekt om de warmte beter vast te houden, is dit bij een zwemvijver vaak moeilijker te realiseren. Je moet daarom wel rekening houden met meer warmteverlies en het kost meer tijd voordat een gewenste temperatuur bereikt is. Om het juiste rendement te behalen is het daarom raadzaam om te kiezen voor een warmtepomp met overcapaciteit.

Zonnecollectoren

Een meer energiezuinige manier om je zwemvijver te verwarmen is het gebruik van zonnecollectoren. Het water stroomt door de collectoren die opwarmen door de zon. Zo geven de collectoren warmte af aan het water van de vijver. Het gebruik van deze solarpanelen is wel afhankelijk van het weer. Ook heb je voldoende capaciteit nodig om een goed resultaat te bereiken.

Voorkom algen

Een hogere watertemperatuur en een zwemvijver die mooi in de zon ligt is ook een bron van algen. De algengroei is iets waar je zeker rekening mee moet houden. Door Microbe-Lift vijverbacteriën voor de zwemvijver toe te voegen, pak je algen preventief aan en wordt de groei van algen in je vijver ook sterk verminderd. Wil je het water nog beter beschermen tegen ziektekiemen dan kun je gebruik maken van een Sugar Valley Aquascenic hydrolyse systeem. Hiermee zorg je voor een optimale desinfectie van het vijverwater, zonder dat je chloor of zout gebruikt. Het is daardoor ook niet schadelijk voor planten of vissen.

Wil je het zwemseizoen verlengen? Dan kun je dat met verwarming voor de zwemvijver heel goed bereiken. Kies je voor een warmtepomp of zonnecollectoren in combinatie met een goede filterlijn, dan kun je genieten van een goede zwemtemperatuur en helder water.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12166 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Frans, Van Roy

26-02-2020 |

Alles perfect in orde!

“Snel geleverd, en alles heel degelijk verpakt.”

9