Winkelwagen

R-waarde slaapmat; wat betekent het?

Laura

Geschreven door Laura

03 May 2019

Bij het uitkiezen van een slaapmat moet je natuurlijk goed de specificaties doornemen. Een aantal specificaties zijn eenvoudig te begrijpen, maar zoiets als een R-waarde, oftewel de isolatiewaarde slaapmat, is voor veel mensen nog een raadsel. Om het uitkiezen van een slaapmat zo makkelijk mogelijk te maken voor jou, gaan we de R-waarde slaapmat ontleden. Wat is het? Waarom is belangrijk? Allemaal vragen waar je hieronder antwoord op krijgt.

R-waarde slaapmat; wat is het?

De R-waarde heeft te maken met met de isolatiewaarde en warmteweerstand van je slaapmat. Je kunt ook wel zeggen de isolatiewaarde slaapmat aangeeft hoe goed jouw slaapmat jou tegen de kou van onderen of ondergrond beschermt en isoleert. De vuistregel luidt zo:
'Des te hoger de R-waarde is, des te minder lichaamswarmte kan er in de ondergrond verdwijnen.'

Waarom is het belangrijk om te weten?

Als je een slaapmat koopt en je bent van plan er het gehele jaar, of bij speciale situaties, gebruik van te maken is het belangrijk om te weten hoe goed jouw slaapmat de kou kan buitensluiten en het lichaam op temperatuur kan houden. Zo heb je op de camping in Italië een andere R-waarde slaapmat nodig dan wanneer je gaat kamperen tijdens een strenge winter. Tijdens zo’n strenge winter kampeertrip is het erg belangrijk om de isolatiewaarde slaapmat te weten. In die situatie is het belangrijk om je lichaamswarmte zo lang mogelijk vast te houden en een goed isolerende slaapmat helpt jou daarbij.

De misverstanden

Mensen denken vaak dat hoe dikker de slaapmat is, hoe hoger de R-waarde slaapmat dan is en hoe beter isolerende slaapmat je hebt. Helaas is het niet zo makkelijk en komt er meer bij kijken dan alleen de dikte. Zo zijn ook het materiaal, de opbouw van de luchtkamers en de vulling erg belangrijke factoren bij het bepalen van de R-waarde slaapmat.

Help, welke R-waarde past bij mij?

Soms zegt een simpel cijfertje je niet genoeg, dat snappen wij maar al te goed. We zetten het hieronder overzichtelijk onder elkaar.

R-waarde slaapmat Temperatuur Seizoen Situaties
1 - 1,5 Tot 7 graden Voorjaar, zomer, herfst Kamperen in Nederland
1,5 - 2,5 Tot 2 graden Voorjaar en herfst Kamperen in het voorjaar
2,5 - 4,5 Tot -11 graden Alle seizoenen Winter of zomer; kamperen kan jij altijd
4,5 - 6,0 Tot -17 graden Strenge winters Bivakkeren in de sneeuw
6,0 - 11,0 -17 tot -61 graden Extreme winters De Noordpool is een jaarlijkse stop

Hierboven zie je dus precies welke R-waarde slaapmat bij welke temperatuur hoort. Ben je een echte koukleum en heb je het snel koud? Ga dan voor een isolerende slaapmat met een hoge R-waarde. Ga je kamperen en kun je goed tegen de kou, dan hoef je niet zo te letten op de R-waardes. Maar ben je daarentegen van plan op expeditie te gaan naar de Noordpool? Dan kun je wellicht wel beter op de R-waarde letten. ;)

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12130 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

marja, vledderveen

08-01-2020 |

Alles top!

“Snelle levering en dat in de kersttijd! Stevige verpakking. Niets op aan te merken.”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉