Winkelwagen

Uitgelicht: Aquaforte trommelfilter

Voor de koivijver wint het trommelfilter ieder jaar weer aan populariteit. Niet voor niets is het een veelgekozen vijverfilter, het zorgt voor een effectieve filtering. Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan en er eens wat dieper in te duiken. We besteden in dit artikel aandacht aan een vijverfilter waarmee je het vuilwater in je vijver effectief aanpakt: het Aquaforte trommelfilter.

Aquaforte Trommelfilter met deksel

Hoe ziet het trommelfilter eruit?

Voor ons staat een filterbak gemaakt van degelijk materiaal, met rondom vele openingen. Doordat de bak gemaakt is van HDPE door middel van spuitgieten bestaat deze uit één geheel en is het zeer stevig. Het Aquaforte trommelfilter bevat vele in- en uitgangen waarmee je het precies naar wens kunt gebruiken. Met de meegeleverde eindkappen sluit je de openingen die je niet nodig hebt eenvoudig af.

Een leuke extra voor dit Aquaforte vijverfilter is de transparante deksel, die als optie verkrijgbaar is. Handig om altijd in het filter te kunnen kijken en op de hoogte te blijven van benodigd onderhoud, maar natuurlijk ook leuk om de spoelfunctie in werking te kunnen zien.

Hoe werkt het?

Filtering

Midden in dit vijverfilter is een trommel verwerkt, die kan draaien vergelijkbaar met de trommel van een wasmachine. Via een inlaatkamer komt het water vanuit de vijver de trommel in. De trommel bestaat uit panelen met RVS filtergaas die deeltjes groter dan 0,06 mm (60 micron) filteren. Vanuit de trommel stroomt het water naar de grootste kamer, waar het vervolgens via een uitlaat uit het trommelfilter stroomt.

Spoelfunctie

Hecht er zich teveel vuil aan de binnenkant van de trommel, dan wordt het waterpeil in de grootste kamer lager. Het water in de trommel kan door het vuil minder makkelijk door het filtergaas stromen. De vlotterschakelaar signaleert dit, waarna de spoelfunctie in werking treedt. De trommel gaat draaien en de 4 sproeikoppen spuiten van buitenaf water tegen de ronddraaiende trommel. Het vuil wordt van het filtergaas afgespoten en belandt in een goot, die zich middenin de trommel bevindt. Daarna stroomt de vervuiling richting de afvoer weg. Naast spoelen wanneer dat benodigd is door een te lage waterstand, treedt de spoelfunctie automatisch ieder uur 10 seconden volgens de standaard instelling in werking.

Waarom kiezen voor het Aquaforte trommelfilter?

Lage inbouw mogelijk, trommelfilter onder waterniveau

Het Aquaforte trommelfilter is zowel pompgevoed als gravitair te gebruiken. Doordat dit koi filter slechts 10 centimeter boven het waterpeil uit hoeft te steken, wordt een gravitaire plaatsing heel interessant. Je kunt het trommelfilter daardoor makkelijk en netjes wegwerken. 80 procent van het filter bevindt zich dan onder het waterniveau en zorgt voor een sterk filterend vermogen.

Aquaforte Trommelfilter met controller

Softwaregestuurde ontroller

Het Aquaforte trommelfilter wordt geleverd met een software gestuurde controller. Dit is een slimme oplossing waardoor het vijverfilter fijner afgesteld is. Dankzij de controller reageert de vlotterschakelaar pas na 5 seconden op een te lage waterstand, waarna de spoelfunctie start. Schommelend water door de stroming in het filter heeft daardoor geen effect en zorgt niet telkens voor een piek in het stroomverbruik door een aan/uit signaal van de vlotterschakelaar.

Ook heeft de motor van de trommel dankzij de controller een soft start. Na 4 seconden bereikt deze zijn volle vermogen. Wordt de trommel geblokkeerd? Dan draait de motor eerst in de tegengestelde richting. Kan de motor ook niet terugdraaien, dan stopt deze en geeft een motor error aan om geen schade aan te richten.

Variabele spuitkoppen

De spuitkoppen bevestig je met een klem eenvoudig aan de spoelbuis. De richting kun je per sproeier precies naar wens afstellen. Doordat je ze simpel losmaakt is het heel eenvoudig om de sproeimonden schoon te maken.

48 volt motor

De trommel draait dankzij een 48 volt motor. Een veilige optie, waarmee je geen 230 volt in de buurt van water hoeft te gebruiken.

Flexibel door langere kabels

Doordat Aquaforte gekozen heeft voor langere kabels ben je minder afhankelijk van de positie van het stroompunt. De controller beschikt over een stroomkabel van 1,5 meter en de kabel tussen controller en trommelfilter is 4 meter lang.

Voorbereid voor dompel UV en een Bio kamer

Wil je de filterlijn compleet maken, dan kun je het Aquaforte trommelfilter uitbreiden met een intern UV-C filter en een biologisch filter. Op een speciaal aangegeven punt kun je een gat doorboren voor het plaatsen van een dompel UV-lamp. De uitgang van het Aquaforte filter sluit mooi aan op de ingang voor de Aquaforte Biokamer.

Wat zijn de voor- en nadelen van het trommelfilter?

We zetten de voor- en nadelen van dit koi vijverfilter voor je op een rijtje:

 • Ideaal voor de koivijver door zeer fijne filtering, deeltjes groter dan 0,06 mm (60 micron) worden gefilterd
 • Minder belasting voor je biologische filter
 • Beste trommelfilter qua prijs-kwaliteitverhouding
 • Vergt weinig onderhoud door zelfreinigende werking
 • Bovengronds en gravitair te plaatsen
 • Makkelijker netjes weg te werken door lage inbouwhoogte
 • Controller voor softwarematige besturing
 • Het trommelfilter is zelfreinigend, maar niet onderhoudsvrij. Vergeet niet dat je het vuil af en toe zelf moet verwijderen
 • Storingsgevoeliger, enkele essentiële onderdelen die belangrijk zijn voor de filtering kunnen mislopen. Deze problemen zijn vaak goed op te lossen, maar vragen wel om een regelmatige check. Daarom zien we dit vaak wel bij de koivijver, maar niet zo snel bij een zwemvijver. Daarvoor is een zeefbochtfilter een betere keuze
Onafhankelijk gekeurd op basis van 13037 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Richard, Beuningen

24-05-2020 |

Top

“Snel geleverd”

10