Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Hoe verbeter ik de groei van zuurstofplanten?

Hoe verbeter ik de groei van zuurstofplanten?

Heb je zuurstofplanten die de laatste tijd niet meer goed groeien? Dan kan het zomaar zijn dat de zuurstofplanten even een boost nodig hebben om zo weer goed verder te kunnen groeien. In deze blog vertel ik je hoe je jouw zuurstofplanten deze oppepper kunt geven.

Tekort aan mineralen & CO2

De grootste oorzaak van minder groeiende zuurstofplanten is vaak een tekort aan mineralen en CO2. Met mineralen bedoelen we stoffen zoals calcium en magnesium, deze stoffen vormen voedingszouten voor zuurstofplanten. Wanneer deze stoffen te weinig of niet aanwezig zijn, kunnen de zuurstofplanten en andere waterplanten niet of nauwelijks groeien. Met de hardheid (gH-waarde) worden de mineralen in de vijver aangeduid. Een tekort aan CO2 ontstaat vaak wanneer er te weinig goede bacteriën in de vijver zitten. Bacteriën produceren namelijk CO2. Wanneer er een tekort is aan deze bacteriën, wordt er ook te weinig koolstofdioxide geproduceerd. Het kleine beetje wat deze bacteriën dan produceren, wordt gebruikt door de algen, die vervolgens het vijverwater groen kleuren. CO2 heeft mineralen nodig om zich aan te kunnen hechten. Wanneer het water te zacht is, kan de koolstofdioxide dus niet door de zuurstofplanten worden opgenomen. Zo zijn deze stoffen afhankelijk van elkaar om te zorgen dat de waterplanten goed groeien.

Hoe kan er een tekort ontstaan?

In elke vijver loopt de hoeveelheid mineralen geleidelijk terug. Valt er bijvoorbeeld in een periode veel neerslag, dan zal er een tekort ontstaan omdat dit regenwater geen mineralen bevat. Ook wanneer zuurstofplanten groeien verbruiken zij een groot deel van deze mineralen. Omdat zuurstofplanten mineralen nodig hebben voor hun groei, wordt het vijverwater te zacht en ontstaat er een tekort aan voedingszouten voor de waterplanten. Hierdoor loopt de groei van de zuurstofplanten terug, met afsterving als gevolg.

De vijverwater test

Oke, je weet nu hoe er een tekort kan ontstaan en welke stoffen er dan ontbreken of er te weinig aanwezig zijn. Maar hoe test je dit nu? Heel simpel, met deze test kit is het heel gemakkelijk om de hoeveelheid mineralen in jouw vijverwater te testen (kH). Deze test kit bevat 100 tabletten, die goed zijn voor ongeveer 30 tests. Voor het testen van CO2 moet je inzicht krijgen in de pH-waarde en de kH-waarde. Als deze twee waarden bekend zijn is het gemakkelijk om het CO2 gehalte per liter water af te lezen. Voor een goede plantengroei is minimaal 5 mg CO2 per liter vijverwater nodig.

Mineralen aanvullen, hoe doe je dat?

De hardheid van de mineralen wordt uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden (°DH). Voor een stabiel vijver milieu, dient de °DH minimaal 8 te zijn. Door de mineralen regelmatig aan te vullen, krijg je en hou je een goede groei van de zuurstofplanten. Door Velda Mineral Plus te gebruiken, vul je de hardheid van het water weer aan, waardoor de waterplanten beter gaan groeien.

Nog iets meer aanvullen dan alleen mineralen?

Jazeker, naast mineralen hebben zuurstofplanten ook kooldioxide (CO2) nodig om te kunnen groeien. In tegenstelling tot mineralen is CO2 een gas (koolzuur), deze gassoort kun je dus niet zomaar toevoegen aan het vijverwater. Hier hebben we een middel voor dat een vaste vorm heeft, een zogenaamd carbonaat. Wanneer je dit middel oplost in de vijver, voorzie je het vijverwater van extra CO2

Alle middelen toegevoegd?

Wanneer je de bovenstaande middelen hebt toegevoegd aan het vijverwater, zul je merken dat jouw zuurstofplanten weer beter gaan groeien en/of zelfs weer de oude worden. Het wordt je aangeraden het vijverwater regelmatig te controleren, het beste is één keer in de week.

Bekijk op deze pagina alle producten voor kH, gH en pH stabilisatie.

Bekijk hier alle tests om de beste test methode voor jou uit te zoeken.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 14509 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Edouard, Edegem - België

12-08-2020 |

Top "Toppy" service

“Perfecte administratie - 101% zeer goede "track&trace" - zeer snelle levering - correcte prijs”

10