Winkelwagen

Vaartijd accu berekenen

Pien

Geschreven door Pien

21 Jan 2019

Om te kunnen varen met je elektrische buitenboordmotor heb je een accu nodig. Het vermogen van zo’n accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère). Hoe hoger het aantal Ah, hoe langer een accu meegaat. Wel moet je hierbij rekening houden met de omstandigheden waarin je met je buitenboordmotor vaart. Veel mensen vragen zich af hoe lang je nou precies kunt varen met je accu, zonder dat je plotseling midden op het water stil komt te staan. Daar hebben wij een handige berekening voor.

Accu nooit leeg varen

Als eerste raden we je aan om de accu van je elektrische buitenboordmotor nooit volledig leeg te varen. Doe je dit meerdere malen wel? Dan kan dit ervoor zorgen dat het vermogen van je accu langzaam afneemt en je steeds minder lang kunt varen met je accu, wat natuurlijk zonde zou zijn. Wij adviseren daarom om je accu voor nooit meer dan 50% leeg te varen. Hou je die richtlijn van 50% aan, dan is de accu verzekerd van een lange levensduur en behoudt je accu het beste vermogen.

Maar hoe lang kan je nou precies varen met 75% van je accu? Dat lees je hieronder.

Voorbeeld vaartijd berekenen

Je mag 50% van je accu leeg varen, dus bij een accu van 100 Ampère betekent dit dat je (0,50 x 100=) 50 Ampère mag opvaren.

De Minn Kota Endura 30 lbs elektrische buitenboordmotor verbruikt 30 Ampère per uur op vol vermogen. Dit betekent dus dat je (50/30=) 1 uur en 40 minuten. Bij een gemiddeld vermogen gaan we er vanuit dat je 15 Ampère per uur verbruikt, dit komt uit op een vaartijd van (50/15=) 3 uur en 20 minuten vaartijd.

Op deze manier kun je heel eenvoudig bereken hoe lang jij precies kan varen met je accu, zo kun je geheel zonder zorgen op pad.

Let op: de accu altijd opladen voor gebruik.

Accu's schakelen

Ben je niet tevreden met de duur van je vaartijd? Dan is er een manier om je Voltage en/of vermogen (Ah) omhoog te krijgen. Dit doe je door accu’s te gaan schakelen. Ga je accu's schakelen, dan is het belangrijk dat je altijd accu's gebruikt van hetzelfde merk, met dezelfde capaciteit en dezelfde aankoop- of productiedatum. Je kunt accu's parallel, in serie of serie/parallel schakelen.

accu parallel schakelen

Parallel

Vermogen wordt verdubbeld, Voltage blijft hetzelfde

  • 2 verbindingskabels: '+' op '+' en '-' op '-'
  • Voorbeeld: 2 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 12V en 100Ah

accu in serie schakelen

In Serie

Vermogen blijft hetzelfde, Voltage wordt verdubbeld

  • 1 verbindingskabel: '+' op '-'
  • Voorbeeld: 2 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 24V en 50Ah

serie parallel schakelen

Serie/Parallel

Vermogen wordt verdubbeld, Voltage wordt verdubbeld

  • 2 verbindingskabels: '+' op '+' en '-' op '-'
  • 2 compensatiekabels: beide '+' op '-'
  • Voorbeeld: 4 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 24V en 100Ah

Compensatiekabels zijn speciale kabels die bij serie / parallel schakeling tussen de seriegeschakelde accu's worden geplaatst. Deze kabels zorgen ervoor dat er geen spanningsverschillen ontstaan.

Complete fluistermotor sets

Om het je nog gemakkelijker te maken hebben we al complete elektrische buitenboordmotor sets voor je samengesteld. Dit is niet alleen gemakkelijk, maar met deze fluistermotor set aanbieding bespaar je ook nog eens op de totaal prijs. De elektrische buitenboordmotor set bevat onder andere een fluistermotor met accu en lader. Je vindt alle fluistermotor sets hier.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉