Winkelwagen

Mummy slaapzak vs Dekenslaapzak

Wanneer je niet in je eigen bed slaapt wil je natuurlijk nog steeds lekker kunnen slapen. Een goede slaapzak mag hier zeker niet bij ontbreken. Er zijn twee soorten slaapzakken; het dekenmodel, ook wel de klassieke slaapzak genoemd en het mummymodel. Beide slaapzak modellen zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Welke slaapzak geschikt voor jouw vakantie is, hangt af van de omstandigheden waarin je gaat overnachten. In deze blog zetten we alle verschillen tussen de mummy slaapzak en de klassieke slaapzak op een rijtje, zodat jij de beste slaapzak kunt vinden, waar je heerlijke nachten in kunt doorbrengen.

Waar ga je de slaapzak voor gebruiken?

Een van de belangrijkste eisen van een slaapzak is dat deze warm genoeg is. Vraag jezelf vóór de aanschaf van een slaapzak af waarvoor en wanneer je de slaapzak gaat gebruiken, in de zomer of juist in koude omstandigheden? Hieronder leggen we je uit welke slaapzak je het beste kunt gebruiken in welke situatie.

Dekenslaapzak

 • Opengeritst als dekbed te gebruiken
 • Ventileert beter
 • Veel bewegingsruimte
 • Over het algemeen zwaarder dan mummy slaapzakken
dekenslaapzak

Het dekenmodel slaapzak, ook wel de klassieke slaapzak genoemd, is de slaapzak die iedereen kent. De klassieke slaapzak is ongelofelijk populair onder mensen die gaan kamperen in de caravan of voor gewone logeerpartijtjes. Een dekenmodel slaapzak is een slaapzak met een rechthoekige vorm, dankzij deze vorm is de slaapzak zowel aan de boven- als onderzijde even breed. Dit zorgt ervoor dat de slaapzak minder nauw aansluit, waardoor hij ideaal is voor warmere nachten. Daarnaast heb je door de rechthoekige vorm meer bewegingsruimte, waardoor je makkelijk kunt draaien. Een ander voordeel van de dekenslaapzak is dat je hem helemaal kunt openritsen, wanneer je dit doet lijkt het net alsof je onder je eigen dekbed ligt. Ben je van plan om te gaan backpacken? Let er dan op dat dekenslaapzakken over het algemeen een stuk zwaarder zijn in vergelijking met mummy slaapzakken. Denk van te voren hier goed over na, je wilt natuurlijk niet met een te zware backpack rondlopen.

Mummy slaapzak

 • Houdt warmte efficiënter vast
 • Capuchon voorkomt warmteverlies bij het hoofd
 • Lichter vergeleken het dekenmodel
 • Klein op te bergen
 • Weinig bewegingsvrijheid
Mummy slaapzak

De mummy slaapzak is gebaseerd op de vorm van het lichaam en is stukken slanker vergeleken een dekenmodel slaapzak. Dankzij de vorm van de slaapzak wordt de warmte van het lichaam erg goed vastgehouden. Daarnaast hebben mummy slaapzakken ook nog een capuchon, deze zorgt ervoor dat je veel minder warmte via je hoofd verliest. Wanneer je tijdens extreem koude omstandigheden gaat kamperen, is de Vaude Alpenstein 800 DWN winterslaapzak een echte aanrader. De limiettemperatuur gaat tot maar liefst -16 graden! Hierdoor kun je zelfs bij extreme temperaturen nog comfortabel in de slaapzak slapen. Ben je op zoek naar mummy slaapzak die geschikt is voor meer normale temperaturen? Dan is de Nomad Pegasus 190 een echte aanrader. Deze mummy slaapzak leent zich perfect voor het gebruik in de lente en zomer. De comforttemperatuur van deze slaapzak ligt op 9 graden voor vrouwen en 5 graden voor mannen. Wanneer het ‘s nachts koud is kun je toch nog lekker warm liggen en zal je geen last hebben van de kou.

Maak gebruik van de filters in onze keuzehulp en vindt de slaapzak die perfect op jouw wensen aansluit.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 14079 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Roger, Peer

11-07-2020 |

Prima service

“Zeer stipt en op tijd geleverd”

10