Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Zwembad warmtepomp winterklaar maken

Zwembad warmtepomp winterklaar maken

Daan

Geschreven door Daan

11 Jan 2019

Wanneer jij niet die bikkel bent die in de winter door blijft zwemmen, dan zul je naast je zwembad ook je warmtepomp winterklaar moeten maken. Ofwel; het voorkomen van schade door bevriezing en het verlengen van de levensduur door hem goed te reinigen. Een warmtepomp mag je in de winter, mits een goede voorbereiding, gewoon buiten laten staan.

Welke mogelijkheden zijn er?

Mogelijkheid 1: Alle apparaten worden uitgeschakeld

Hierbij kies je er voor om je gehele techniekinstallatie in de winter uit te schakelen.

Mogelijkheid 2: Circulatie blijft op gang, maar zonder verwarming

In deze situatie draait de zwembadpomp door gedurende de winter. Dit heeft als voordeel dat het water in beweging blijft en daardoor schoner blijft en minder snel bevriest. Je warmtepomp schakel je in deze situatie wel uit.

Stappenplan mogelijkheid 1: Alle apparaten worden uitgeschakeld

Stap 1: Stroom er af halen en water aftappen

Zorg dat de warmtepomp van het stroomnetwerk is en zet de leidingen dicht naar de warmtepomp. Wanneer je er voor kiest om te blijven circuleren gedurende de winter, dan kun je ook alleen de bypass dichtzetten. Draai vervolgens de koppelingen los op de warmtepomp om het water wat nog in de leidingen zit, er uit te laten lopen. Sommige warmtepompen beschikken ook over een aftapplug.

Stap 2: Warmtepomp scheef houden om al het water er uit te halen

Houdt vervolgens de warmtepomp iets schuin om al het resterende water in de warmtepomp zelf er uit te laten lopen. Zo zorg je er voor dat er geen restwater in de warmtepomp achterblijft wat kan bevriezen in de winter.

Stap 3: Koppelingen niet volledig aandraaien tegen bevriezing

Als al het water er uit is, dan draai de koppelingen weer losjes aan. Dus niet stevig vast. Dit voorkomt problemen bij eventuele bevriezing.

Stap 4: Warmtepomp inspuiten met Grielzeep

Reinig nu de boven- of achterzijde (koelribben) van je warmtepomp met Grielzeep warmtepomp reiniger en spoel het af met schoon water. Tip: Herhaal de behandeling met Grielzeep opnieuw in het voorjaar voor een optimaal rendement.

Stap 5: Warmtepomp afdekken met een afdekhoes

Dek vervolgens de warmtepomp af met een afdekhoes. Dit beschermt de warmtepomp tegen vuil en beschadiging, maar ook tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, ijzel en sneeuw.

Stappenplan mogelijkheid 2: Circulatie blijft op gang, maar zonder verwarming

Hierbij zet je in de basis de watertoevoer naar de warmtepomp dicht via de bypass. Voor de rest geldt ook in deze situatie stap 1 t/m stap 5 zoals bij mogelijkheid 1.

Alle stappen gehad?

Dan is jouw warmtepomp helemaal winterklaar. Met een goede voorbereiding zorg jij er voor dat je warmtepomp in topconditie blijft en hij ook de volgende zomer weer zijn volledige capaciteit kan benutten.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11571 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Paul, Drachten

18-06-2019 |

“Alles prima”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉