Winkelwagen

Je zwembad plakken in 3 stappen

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Zwembad lek? Wees gerust. Het plakken van je zwembad is meestal een vrij gemakkelijk klusje. Je hoeft in ieder geval geen nieuw zwembad te kopen bij een klein gaatje of scheurtje in je zwembad. Een reparatiesetje is echter wel altijd makkelijk om in huis te hebben.

De reparatiesets kunnen gebruikt worden bij meerdere soorten zwembaden, zoals opblaasbaden en opzetzwembaden. Bij deze zwembaden is de liner dan vaak gescheurd en deze valt heel gemakkelijk te repareren door onderstaand stappenplan. Echter kunnen onze reparatiesets ook gebruikt worden bij andere zwembaden. Zwembaden kunnen in plaats van een liner ook van gelaste folie gemaakt zijn. Maar geen zorgen, ook voor andere materialen zijn onderstaande reparatiesets erg geschikt om je lekkage te voorkomen. Hoe het plakken van je zwembad werkt, lees je hieronder in ons opgestelde drie stappenplan.

3-stappenplan zwembad plakken

Stap 1: Vind de lekkage

Weet je al waar je lekkage zit? Dan kun je eigenlijk al meteen door naar stap 2. Heb je nog geen idee waar het lek zit? Dan hebben wij daar een simpele methode voor om je te helpen. Namelijk de Leak Master lekkage tester met kleurstof.

Je voegt via een injectienaald een beetje vloeistof toe aan het water. Deze gekleurde vloeistof is zo geconcentreerd, dat deze zich uit zichzelf naar de lekkage beweegt. Zo zie je dus vrij snel waar de lekkage zich bevindt.

Je zwembad plakken met de Tear-Aid reparatieset type B

Stap 2: Zorg dat je de juiste materialen hebt

Om je zwembad te plakken heb je de juiste materialen nodig, namelijk:

  • De materialen uit de Tear-Aid reparatieset type B, dat zijn 4 alcoholbevattende schoonmaakdoekjes, Nylondraad van 45 cm en een Tear-Aid patch (geschikt voor zowel boven als onder water)
  • Een schaar

Als alternatief zou je de liner reparatiekit kunnen gebruiken. Heb je alles bij de hand? Dan kun je nu echt je zwembad gaan plakken.

Stap 3: Plakken maar!

Nu je het lek hebt gevonden en alle materialen bij de hand hebt, is het tijd je zwembad daadwerkelijk te gaan plakken. Maak om te beginnen de oppervlakte rondom de beschadiging vetvrij. Dit doe je door de schoonmaakdoekjes te gebruiken die in de Tear-Aid reparatieset zitten.

Knip vervolgens de Tear-Aid-patch op maat; zorg dat je rondom de lekkage overal ongeveer 2,5 centimeter overhoudt, zodat de patch goed kan hechten. Knip de hoeken van de patch rond, zodat de patch beter aan het materiaal hecht.

Trek vervolgens een stukje van 1 cm los van de achterkant. Strek de patch uit en plak dit boven of onder aan de beschadiging. Ten slotte wrijf je het geheel nog even goed aan, laat het even inwerken en voilà, binnen 24 uur is je zwembad weer helemaal de oude. Zo simpel is het plakken van je zwembad.

Alternatieve methoden

Je kunt je zwembadlek natuurlijk plakken met behulp van bovenstaand stappenplan, maar er bestaan ook andere manieren. Een hele gemakkelijke manier is om een anti-lek middel te gebruiken. Je voegt aan het water in je zwembad het anti-lek middel toe en dit middel gaat uit zichzelf op zoek naar de lekkage om het vervolgens te dichten. Na 24 uur controleer je of het lek volledig gedicht is. Let op: anti-lek middel is enkel geschikt voor bouwkundige zwembaden.

Lo Chlor Anti-lek middel

Voor opzetzwembaden kun je het Lo-Chlor Anti-lek middel 1 Liter gebruiken. Bij het gebruik van dit product voeg je 250 ml anti-lek middel toe per 15 m³ water. Schenk het middel zo dicht mogelijk bij de lekkage als je weet waar deze zit. Giet anders de juiste dosering via de skimmer in het water wanneer je niet weet waar de lekkage zit, zodat het middel zich goed kan mengen met het water.

FIX-A-LEAK Anti-lek middel

Heb je echter een ingebouwd zwembad, dan kun je beter gebruik maken van het FIX-A-LEAK Anti-lek middel voor zwembaden en spa’s, die overigens niet geschikt is voor opzetzwembaden. Het product is namelijk zeer geschikt voor alle folie- en tegelzwembaden, maar ook te gebruiken voor inbouwdelen en het leidingwerk.

Bij gebruik van het FIX-A-LEAK Anti-lek middel, voeg je 250 ml anti-lek middel toe per 85 m³ water. Zorg ervoor dat de filterinstallatie op circuleren staat. Zorg er voor dat het middel iedere 4-6 uur in beweging blijft door met een handmatige of automatische bodemreiniger over de bodem te gaan. Herhaal deze werkwijze net zo lang totdat het lek is gedicht. Houd de 3 opvolgende dagen het waterniveau goed in de gaten.

Liner reparatiekit

Om je zwembadlekkage te plakken, kun je ook nog (zoals eerder genoemd) gebruik maken van de liner reparatiekit. Je brengt de meegeleverde folie opgevouwen tot dicht bij de beschadiging van je zwembad of spa. Vervolgens vouw je hem open en plak je hem snel over de beschadiging heen. Wacht vervolgens 24 uur, zodat de folie goed gebonden is met het materiaal en voila, je zwembad is weer als tevoren!

Welke reparatieset moet ik hebben?

Je hebt natuurlijk ontelbaar veel soorten zwembaden. Ook bij het repareren van je zwembad is het materiaal belangrijk, aangezien niet elke reparatieset geschikt is voor elk materiaal. Om het overzichtelijk en makkelijk te houden, hebben we hieronder voor je opgesomd welke reparatieproducten wij aanraden voor elk soort materiaal. Onze aanraders houden echter niet in dat het de enige goedwerkende producten zijn.

Na het volgen van het stappenplan zou je zwembad weer gemaakt moeten zijn. Lukt het plakken van je zwembad niet, of heb je een ander probleem waar je niet uitkomt? Twijfel dan niet en bel gerust even met onze klantenservice. Wij helpen je graag met je problemen!

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11643 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Michael, Volendam

10-07-2019 |

“Duidelijke website, scherpe prijzen, snelle levering.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉