Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • Jouw opblaasbare spa onderhouden: Lees onze 5 to do's

Jouw opblaasbare spa onderhouden: Lees onze 5 to do's

Warme bubbels, goed gezelschap en een lekker drankje in je hand: bubbelen in je eigen opblaasbare spa is heerlijk. Wil je optimaal kunnen genieten van jouw spa? Dan is goed onderhoud essentieel. Echter het onderhoud van jouw opblaasbare spa stelt minder voor dan het lijkt!

In de basis zijn er 5 to do’s die jou helpen bij het onderhoud van je opblaasbare spa. Deze tips helpen je om zo lang mogelijk van je opblaasbare spa te genieten en zorgen ervoor dat jij met de perfecte basis begint.

Inhoudsopgave

Voorzorgsmaatregelen spa

1. Voorzorgsmaatregelen

Om zo lang mogelijk van een frisse en schone opblaasbare spa te genieten, is het van belang om een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.

Leg een onderlegger of grondzeil onder je opblaasbare spa

Een goede ondergrond is de basis voor jouw spa. Hierdoor houd je de onderkant van je spa schoon. Dit is fijn als je hem in de toekomst gaat verplaatsen of opbergen. Bovendien bescherm je hiermee de onderkant van je spa tegen grondbeschadigingen.

Douche en spoel zwemkleding goed uit, voordat je in je opblaasbare spa gaat

Gel, haarlak, make-up, bodylotions, wasmiddelen en wasverzachters tasten de waterbalans van jouw spa aan. Hierdoor wordt het water veel sneller vies, waardoor je vaker wateronderhoudsproducten toe moet voegen (zie stap 3) of je water moet verversen (zie stap 4). Douche en spoel je zwemkleding dus even goed uit voordat je de in de spa stapt.

Jacuzzi filter vervangen

2. Filter reinigen en vervangen

Alle viezigheid die je meeneemt in de opblaasbare spa moet eruit gefilterd worden. De pomp van je opblaasbare spa pompt al het water gemiddeld in 1 uur door het filter. Op den duur gaat het filter onaangenaam ruiken of komt deze vol te zitten. Het is daarom belangrijk om het filter te reinigen en tijdig te vervangen. Als richtlijn adviseren we om: na 1 á 2 weken het filter te reinigen en het filter na één maand te vervangen.

Lees meer over spa filters.

Wateronderhoud

3. Water onderhoud van de opblaasbare spa (desinfecteren)

Niet alleen jij, maar ook bacteriën vinden het heerlijk om zich in water dat goed op temperatuur is (ongeveer 38°C) te nestelen. Deze bacteriën zijn de boosdoeners van vies, onveilig water, en moeten gedood worden. Oftewel het water moet gedesinfecteerd worden. Doe dit, want vies water is niet alleen onfris, maar kan ook slecht voor je gezondheid zijn. Door de waterbalans wekelijks in de gaten te houden en tijdig bij te sturen, voorkom je onfris water. Een gezonde waterbalans heeft de volgende waardes:

 • pH waarde: tussen de 6,8 en 7,6
 • Chloor waarde: tussen de 1 en 2,5 ppm

Desinfecteren met chloor

De meeste opblaasbare spa's desinfecteer je met chloor. Ga als volgt te werk:

 1. Meet de pH waarde (bijvoorbeeld met een teststrip). Deze moet tussen de 6,8 en 7,6 zijn. Ideaal is 7,2. Stel indien nodig bij met pH+ of pH-. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing.
 2. Meet, wanneer de pH waarde op orde is, de chloorwaarde (bijvoorbeeld met een teststrip). Deze moet tussen de 1 en 2,5 ppm zijn. Ideaal is zo'n 1,5 á 2 ppm. Regel de chloorafgifte met behulp van tabletjes en een chloordrijver.
 3. Herhaal het meten van de waardes minimaal zo'n 1 á 2 keer per week.

Complete onderhoudsset met chloor

Hoeveel chloor in opblaasbare spa toevoegen?

Hoeveel chloor je toe moet voegen aan de opblaasbare spa is afhankelijk van de actuele chloor waarde. Houd altijd de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking aan. Zo weet je precies hoeveel chloor je toe moet voegen om het chloorniveau met de juiste hoeveelheid te laten stijgen.

Desinfecteren met zout

Dit kan alleen als je opblaasbare spa over een zoutwatersysteem beschikt. Zout is natuurlijker dan chloor, en zorgt voor zachter water. Ga als volgt te werk:

 1. Meet de pH waarde (bijvoorbeeld met een teststrip). Deze moet tussen de 6,8 en 7,6 zijn. Ideaal is 7,2. Stel indien nodig dus bij met pH+ of pH-. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing.
 2. Voeg 3 gram zout toe per liter water; dit is 3 kg per 1000 liter. Het zoutwatersysteem doet de rest. De chloorwaardes kunnen, voornamelijk in het begin, laag uitvallen. Dit is niet erg; het zoutwatersysteem corrigeert dit automatisch.
 3. Voeg extra zout toe, wanneer je (een gedeelte van) het water ververst. Houd de richtlijn van hierboven aan.

Complete onderhoudsset met zout

Lees ook: How to: Opblaasbare spa desinfecteren met zout

Desinfecteren met AquaFinesse

Het allerberste waterbehandelingsproduct is echter AquaFinesse. Dit alternatief voor chloor en zout als desinfectiemethode is bovendien gebruiksvriendelijker en minder tijdrovend. Je hebt geen andere waterbehandelingsproducten meer nodig. Onderhoud met AquaFinesse vergt slechts 1 minuut van je tijd per week. Volg simpelweg de gebruiksaanwijzing die bij de verpakking zit inbegrepen. Zo weet je hoeveel je iedere week moet toevoegen.

Uitprobeer set AquaFinesse

Water verversen

4. Spa water verversen

Wat eigenlijk het beste is, is om na iedere keer dat je de opblaasbare spa in gebruik hebt genomen het water te verversen. Dit wordt vaak gezien als een vervelend karwei en wordt vrijwel nooit gedaan. Ook is dit zonde wanneer het water net lekker op temperatuur is. Daarom is het belangrijk om het onderhoud van de opblaasbare spa goed uit te voeren.

Wanneer water verversen van de spa?

We raden aan om het water van de spa ongeveer eens in de 3 maanden te verversen. Vers water, waar nog niet teveel in gerommeld is met chemicaliën, is uiteindelijk het schoonst. Vergelijk het met een lekker fris opgemaakt bedje. De meeste opblaasbare spa's hebben een handige afvoerklep, waarmee je het water gemakkelijk weg laat lopen.

Hoe reinig ik de leidingen?

Wanneer je het spa water gaat verversen, doe je er verstandig aan eerst de leidingen te reinigen. Deze hebben zo nu en dan ook een onderhoudsbeurt nodig voor een langere levensduur. Het reinigen van de leidingen gaat gemakkelijk met Aquafinesse Spa Clean. Het Spa Clean tablet lost op in het water van de spa. Door vervolgens de pompen op maximale kracht te laten draaien, krijgen de leidingen een goede dieptereiniging.


Tip: deze zit standaard inbegrepen bij de AquaFinesse Switch kit uitprobeer set.

Jacuzzi opbergen

5. Verplaatsen en/of opbergen

Wanneer je opblaasbare spa in de openlucht staat, is het verstandig deze in de winter op te bergen of te verplaatsen. Of je hem nu verplaatst of opbergt, laat altijd eerst het water weglopen via een tuinslang en de afvoerklep. Veel opblaasbare spa's hebben handvatten, waardoor je de (lege) spa gemakkelijk met 2 personen verplaatst. Wil je de spa tijdelijk opbergen? Ga dan als volgt te werk:

 1. Laat de spa leeglopen
 2. Maak de spa schoon en droog met een handdoek
 3. Smeer de spa (niet het motorblok), wanneer deze droog is, in met wat talkpoeder (dit voorkomt dat het PVC gaat plakken terwijl de spa opgeborgen ligt)
 4. Vouw de spa nu op en berg de spa veilig op, op een plek waar geen muizen bij kunnen komen; muizen vinden het namelijk lekker om aan PVC te knabbelen
 5. Zorg tot slot ook dat het motorblok droog is, voordat je hem opbergt; zo voorkom je kalkaanslag
Fiet-review! 18536 klanten hebben al een review achter gelaten!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Richard, Enschede

27-11-2021 |

Top aflevering

“Afspraak is afspraak voldoet Toppy echt aan !”

9