Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • 7 dingen die je moet weten over de Accu van een Buitenboordmotor

7 dingen die je moet weten over de Accu van een Buitenboordmotor

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Een elektrische buitenboordmotor werkt niet zonder accu. Een accu heeft verschillende aandachtspunten waarop je moet letten. Wees daarom goed voorbereid op het uitkiezen en het gebruiken van de juiste accu. Lees dit artikel en je bent op de hoogte van alles wat je moet weten over de accu van een buitenboordmotor.

Moet je nog een accu bestellen? Let er dan in iedergeval op dat het Voltage overeen komt met het Voltage van je motor en dat de accu geschikt is voor de stuwkracht (het aantal lbs) van jouw motor.

1. Vermogen

Met Ah (Ampère/uur) druk je het vermogen uit van een accu. Hoe hoger het Ah, hoe groter het vermogen. Oftewel, hoe langer een volgeladen accu meegaat. Hoe lang de accu daadwerkelijk mee gaat, is afhankelijk van verschillende factoren. O.a. het te verplaatsen gewicht en de buitentemperatuur, maar ook of je lange tijd op vol gas of op half gas vaart.

Voorbeeld
Een accu met 50Ah kan 50 uur lang 1 Ampère leveren. Vaar je met deze accu op licht of half gas, met een verbruik van bijvoorbeeld 5 Ampère, dan gaat hij wel 10 uur mee. Vaar je met deze accu op vol gas, met een verbruik van bijvoorbeeld 20 Ampère, dan gaat hij slechts 2,5 uur mee.

2. Accukabel

Accukabel zijn er in verschillende diktes en lengtes. Hoe dik je accukabel moet zijn, is afhankelijk van twee dingen:

 1. De afstand van je accu naar de motor (kabellengte)
 2. Het stroomgebruik

Houd de volgende richtlijnen aan:

 • Bij een kabellengte van maximaal 3 meter, en een stroomgebruik tot 50 Ampère: 8 mm2
 • Bij een kabellengte van meer dan 3 meter, en een stroomgebruik tot 50 Ampère: 12 mm2
 • Bij een kabellengte van maximaal 3 meter, en een stroomgebruik tot 100 Ampère: 12 tot 16 mm2
 • Bij een kabellengte van meer dan 3 meter, en een stroomgebruik tot 100 Ampère: 16 mm2 of meer

3. Acculader

Bekijk alle Acculaders

De acculader bepaalt de levensduur van je accu. Allereerst moet het Voltage (V) overeenkomen. Daarbij komt dat de lader zwaar genoeg moet zijn, maar ook weer niet te zwaar. De lader moet minimaal 6% en mag maximaal 18% van het Accu Amperage bevatten. Bij een accu van 50Ah heb je dus een lader nodig van tussen de (0,06x50=) 3 en (0,18x50=) 9 Ampère.

4. Laadtijd

Het opladen van een accu duurt over het algemeen vrij lang. Dit hangt wel af van het soort accu en de gekozen acculader. Bij de 'lood' accu's duur het opladen van een lege accu ongeveer 8 tot 16 uur. Wanneer je accu half leeg is mag je deze natuurlijk ook gewoon opladen. De laadtijd is dan uiteraard korter. Zorg er wel voor dat je de accu altijd helemaal vol laadt.

5. Accuzuur

Een accu bevat accuzuur, bij aanraking met de huid kunnen er ernstige brandwonden ontstaan. Wanneer je na een tijdje het accuzuur moet bijvullen moet je goed opletten. Raadpleeg voordat je het accuzuur gaat bijvullen de gebruiksaanwijzing. Zorg dat je accu altijd eerst is opgeladen voordat je hem bijvult. Laat het bijvullen desnoods door een specialist doen.

6. Accu's schakelen

Heb je een krachtige Buitenboordmotor, maar niet de beschikking tot een krachtige, zware accu? Oftewel moet het Voltage en/of vermogen (Ah) omhoog? Dan kun je er voor kiezen om lichte(re) accu's te schakelen met verbindingskabels. Ga je accu's schakelen, dan is het belangrijk dat je altijd accu's gebruikt van hetzelfde merk, met dezelfde capaciteit en dezelfde aankoop- of productiedatum. Je kunt accu's parallel, in serie of serie/parallel schakelen.

Parallel

Accu buitenboordmotor parallel schakelen

Vermogen wordt verdubbeld, Voltage blijft hetzelfde.

 • 2 verbindingskabels: '+' op '+' en '-' op '-'
 • Voorbeeld: 2 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 12V en 100Ah

In Serie

Accu buitenboordmotor in serie schakelen

Vermogen blijft hetzelfde, Voltage wordt verdubbeld.

 • 1 verbindingskabel: '+' op '-'
 • Voorbeeld: 2 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 24V en 50Ah

Serie / Parallel

Accu buitenboordmotor serie / parallel schakelen

Vermogen wordt verdubbeld, Voltage wordt verdubbeld.

 • 2 verbindingskabels: '+' op '+' en '-' op '-'
 • 2 compensatiekabels: beide '+' op '-'
 • Voorbeeld: 4 gelijke accu's van 12V en 50Ah worden 1 accu van 24V en 100Ah

*Compensatiekabels zijn speciale kabels die bij serie / parallel schakeling tussen de seriegeschakelde accu's worden geplaatst. Deze kabels zorgen ervoor dat er geen spanningsverschillen ontstaan.

7. Winteronderhoud van de Accu

Accu's kunnen niet goed tegen de (vries)kou. Het is daarom belangrijk je accu na het vaarseizoen voor te bereiden op de winter. Volg het volgende stappenplan:

 1. Laad de accu volledig op
 2. Vul de accu met gedestilleerd water (verkrijgbaar bij de apotheek)
 3. Maak de polen en klemmen van je accu schoon. Behandel ze met vaseline
 4. Laat de accu in de winter aan de stroom staan of laad de accu minmaal 1x in de 6 weken op. Staat de lader niet aan? Koppel deze dan los van de accu (anders loopt hij te snel leeg)
 5. Zorg dat de accu vochtvrij opgeslagen staat en probeer vrieskou in de opslagruimte te vermijden

Het kan zijn dat je accu in het voorjaar telkens weer even op gang moet komen. Dit is een chemisch proces en betekent niet dat er per se iets mis is met de accu. Gun je accu in dat geval gewoon even wat tijd.

Accu bestellen

Ben je nog op zoek naar een accu voor je buitenboordmotor? Dan kun je er, nu je alles weet wat je moet weten, met een gerust hart mee omgaan. Bekijk ons assortiment om een geschikte accu te bestellen. Let er in ieder geval op dat het Voltage (V) van de accu overeen komt met Voltage van je elektrische buitenboordmotor. Bij de accu's staat ook aangegeven voor hoeveel lbs (stuwkracht van de motor) de accu in ieder geval geschikt is.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11545 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

sylvia,

22-05-2019 |

“Bestelde zwembadlamp was helaas niet geschikt voor ons zwembad. Communicatie daarover verliep vriendelijk en duidelijk. Keurig mailmelding over retour en teruggave aankoopbedrag, binnen twee dagen was het teruggestort. Zeer tevreden en aan te bevelen. Wij zullen zeker nog een aankoop doen bij Toppy!!”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉