Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Gebruik en onderhoud van een Elektrische Buitenboordmotor

Gebruik en onderhoud van een Elektrische Buitenboordmotor

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Elektrische buitenboordmotor gekocht? Er zijn 5 regels met betrekking tot het gebruik en onderhoud ervan. Volg ze op en je geniet optimaal en zo lang mogelijk van de voordelen van je elektrische buitenboordmotor.

5 regels voor het gebruik en onderhoud van je Elektrische Buitenboordmotor

1. Draai de propellor niet te strak

Voorkom dat je niet vooruit komt, omdat je propellor vast zit. Draai de propellor altijd aan met je handen en niet met een sleutel. Heb je het gevoel dat de propellor te strak zit? Draai hem dan een kwartslag losser. Let er natuurlijk wel op dat de motor uit staat als je de propellor aandraait.

2. Stel de motor op de juiste manier af

Voorkom dat je boot instabiel wordt door een te schuin of te recht afgestelde motor. Zorg dat je buitenboordmotor altijd afgesteld staat volgens de middelste situatie zoals hieronder beschreven.

afstellen buitenboordmotor

In de linkse situatie staat de motor te schuin naar binnen afgesteld. Hierdoor wordt de invalshoek te klein, met het gevolg dat de voorkant van de boot te diep in het water ligt. Op de middelste situatie staat de motor goed afgesteld. De motor staat heel licht schuin naar binnen (bijna recht). De voorkant ligt iets hoger dan de achterkant van de boot. In de rechtse situatie staat de motor te ver naar buiten afgesteld. Hierdoor wordt de invalshoek te groot, met het gevolg dat de achterkant te diep in het water ligt en de voorkant te ver omhoog wijst.

3. Vaar half gas

Voorkom dat je motor het begeeft door urenlang op vol gas te varen. Elektrische buitenboordmotoren zijn niet bestemd om te racen. Ze zijn perfect voor ontspannen vaartochten en vissers. Gebruik je elektrische buitenboordmotor hier dan ook naar. Vaar lekker ontspannen op half gas.

4. Reinig de motor met zoet water na gebruik in zout water

Voorkom dat je motor gaat roesten. Roest ontstaat wanneer je elektrische buitenboordmotor te lang onder zout water bedolven is. Zout water zit bijvoorbeeld in de zee. Spoel de motor daarom altijd af met zoet water (kraanwater) na gebruik in zout water. Weet je niet zeker of je in zout of zoet water hebt gevaren? Spoel je motor dan voor de zekerheid altijd even af met water uit de kraan.

5. Berg de motor droog op na gebruik

Voorkom dat je motor vol komt te zitten met aanslag. Koppel je elektrische buitenboordmotor altijd los na het varen. Maak hem droog (nadat je hem hebt afgespoeld) en berg hem droog op. Je elektrische buitenboordmotor blijft op die manier vrij van aanslag.

Volg de bovenstaande regels op met betrekking tot het gebruik en onderhoud, en je elektrische buitenboordmotor gaat gegarandeerd jaren langer mee.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 12166 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Frans, Van Roy

26-02-2020 |

Alles perfect in orde!

“Snel geleverd, en alles heel degelijk verpakt.”

9