Winkelwagen

 • Home
 • Advies
 • In 5 stappen de ideale slaapzak kiezen

In 5 stappen de ideale slaapzak kiezen

Nina

Geschreven door Nina

11 Jan 2019

Een perfecte slaapzak is voor iedereen verschillend. Maar hoe kies je een slaapzak die perfect bij jou past? Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten voor de goede keuze. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie om een goede keuze te maken.

1. In welke omstandigheden gebruik je de slaapzak?

Het is heel belangrijk dat je van te voren gaat bedenken in wat voor omstandigheden jij jouw slaapzak gaat gebruiken. Ga je op zomervakantie waar het 's nachts nog 20°c is, dan kies je natuurlijk een andere slaapzak dan dat je 's nachts in -10°c overnacht. Een slaapzak heeft een temperatuur waarin je het meest comfortabel kunt slapen. Dit wordt de comforttemperatuur genoemd, deze kan erg verschillen per slaapzak. Dat is ook de reden waarom er bij alle slaapzakken een comforttemperatuur staat aangegeven.

De comforttemperatuur geeft een indicatie bij welke temperatuur je het meest comfortabel slaapt in die slaapzak. Ook wordt er aangegeven wat de minimum- en maximumtemperatuur zijn. Dit zijn de uiterste temperaturen om comfortabel in de slaapzak te slapen. Ook dit is een uiteraard een indicatie, het is daarnaast ook afhankelijk van de persoon zelf. Bedenk of je een koukleum bent, je het snel warm hebt of ergens daar tussenin. In sommige gevallen wordt er ook nog een extreme temperatuur benoemd. Dit is een grens waar je nog 6 uur kunt slapen voordat het gevaarlijk wordt, omdat het daarna te koud wordt. Let op! Het is niet uitgesloten dat je dan bevriezingsverschijnselen op loopt.

Ga je in de open buitenlucht slapen? Dan is een vochtafstotende slaapzak een echte aanrader. Ga je juist in een warme omgeving slapen, dan is een meer ademende slaapzak een goede keuze. Als je de omstandigheden in kaart hebt, ga je kijken wat voor model slaapzak je wilt.

2. Deken slaapzak of mummy slaapzak?

Nadat je over de omstandigheden hebt nagedacht, kun je gaan kiezen. De eerste keuze is de vorm die je wil. Wil je een klassieke, rechthoekige slaapzak? Dan kies je voor een deken slaapzak. Wanneer je bij een wat hogere temperatuur gaat slapen, is een deken slaapzak vaak het meest comfortabel. Wil je een slaapzak die meer naar het lichaam gevormd is? Dan raden wij een mummy slaapzak aan. Een mummy slaapzak is geschikt voor koude winterse omstandigheden. Ga je een koude nacht tegemoet? Dan kun je over het algemeen beter voor de mummy slaapzak gaan, deze wordt niet voor niks winter slaapzak genoemd ;).

De voordelen per model op een rij:

Deken slaapzak

deken slaapzak
 • Meer bewegingsruimte
 • Opengeritst als dekbed te gebruiken
 • Ventileert beter

Mummy slaapzak

mummy slaapzak
 • Houdt warmte efficienter vast
 • Capuchon voorkomt warmteverlies bij het hoofd
 • Lichter en compacter

Als je een keuze hebt gemaakt kun je na gaan denken of je speciale wensen hebt.

3. Vulling van de slaapzak

Nadat je gekozen hebt voor een deken slaapzak of mummy slaapzak en je over al je persoonlijke wensen hebt nagedacht. Ga je de vulling kiezen. Er zijn twee verschillende soorten vulling: dons of synthetisch. Dons is ten opzichte van synthetisch vulling lichter, compacter in te pakken en gaat langer mee. Synthetisch materiaal is sneller droog en isoleert in vochtige omstandigheden beter. Een donzen slaapzak slaapt iets prettiger doordat je het minder snel benauwd hebt en toch goed isoleert. Dons is meestal wel iets prijziger dan een synthetisch slaapzak. Een synthetisch slaapzak is een betere optie wanneer je een (mogelijke) allergie hebt voor dons. Een ander voordeel van de slaapzakken met een synthetische vulling is dat deze makkelijker te wassen zijn.

4. Binnen- en buitentijk

binnen- en buitentijk

De binnen- en buitenkant van een slaapzak worden ook wel de binnen- en buitentijk genoemd. Deze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Wil je een tijk die prettig aanvoelt, makkelijk vocht op neemt of goed ventileert? Kijk dan eens naar katoenen (binnen)tijk. Heb je liever een lichtgewicht slaapzak? Die vuil- en waterafstotende is en ook nog eens snel droogt? Dan kun je het beste gaan voor een slaapzak met polyester tijken. Vind je het moeilijk om te kiezen? Er is ook nog een middenweg, de polyesterkatoenen slaapzakken. Polyesterkatoenen slaapzakken hebben de goede eigenschappen, maar vaak in mindere maten, van beide materialen. Deze slaapzakken bieden een mooie tussenweg.

De belangrijkste voordelen van katoenen tijken komen het meest naar voren in warme omstandigheden. Katoen neemt goed vocht op, wat ervoor zorgt dat de slaapzak het zweet goed opneemt. Bij een polyester slaapzak is dat minder. In een slaapzak van polyester krijg je dan ook sneller dat zwetende gevoel. Katoen ventileert ook beter. Polyester is in vochtige omstandigheden weer prettiger. Wil je gaan slapen in vochtige omstandigheden en heb je een katoenen slaapzak? Dan kan die klam aanvoelen wanneer je er in gaat liggen. Ook zul je het dan tijdens je nacht kouder hebben omdat de slaapzak een beetje nat aanvoelt. Dat is bij polyester in deze omstandigheden minder tot niet het geval.

5. Overweeg een bijpassende Lakenzak

lakenzak

Lakenzakken zijn niet erg bekend, maar is zeker een aanwinst voor jouw slaapzak. De lakenzak wordt los van de slaapzak uitgewassen. De vulling van de slaapzak wordt hierdoor ook minder uitgewassen. Sommige slaapzakken gaan hierdoor langer mee. Er zijn slaapzakken waar de lakenzak standaard bij geleverd wordt. Dit is in de meeste gevallen niet zo. Je kunt met de lakenzak echt wat toevoegen aan je slaapzak. De 3 belangrijkste voordelen van lakenzakken zijn:

 • Toevoegen van isolatiewaarde
 • Makkelijker te wassen
 • Kan als slaapzak zelfdienen

De lakenzak kan isolatiewaarde toevoegen. Ga je een koude nacht tegemoet? Stop de lakenzak in je slaapzak en je slaapzak is voorzien van een paar graden extra isolatiewaarde. Er zijn zelfs lakenzakken die 7°c toe kunnen voegen aan je slaapzak. Wanneer je een lakenzak in een slaapzak doet, lig je eigenlijk in de lakenzak. De slaapzak zal niet vies worden. Vaak is het dan voldoende om de lakenzak uit de slaapzak te halen, en deze te wassen. Wanneer de lakenzak weer droog is, kan die weer in de slaapzak. De lakenzak is makkelijker te wassen dan een slaapzak. Maar de lakenzak is ook te gebruiken wanneer je een hele warme nacht tegemoet gaat. Heb je het te warm in je slaapzak, dan kun je alleen in de lakenzak gaan liggen. Deze is minder warm, en zal prettiger slapen.

Benieuwd naar de lakenzakken? Kijk dan eens op de cataloguspagina van de lakenzakken.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11545 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

sylvia,

22-05-2019 |

“Bestelde zwembadlamp was helaas niet geschikt voor ons zwembad. Communicatie daarover verliep vriendelijk en duidelijk. Keurig mailmelding over retour en teruggave aankoopbedrag, binnen twee dagen was het teruggestort. Zeer tevreden en aan te bevelen. Wij zullen zeker nog een aankoop doen bij Toppy!!”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉