Winkelwagen

Alles wat je moet weten over rugzakken

Rugzakken zijn er in alle vormen en maten en zijn ideaal om jouw benodigde spullen in te vervoeren. Van een backpack tot een laptoprugzak en van een waterdichte tas tot een reistas, de keuze is reuze. Als je denkt dat een rugzak maar een simpel product is, dan heb je het mis! De meeste rugzakken zijn tegenwoordig geen product meer, die je simpelweg even om je rug slaat, om vervolgens te beginnen met je activiteit. Het is veel meer dan dat, bij het kopen en dragen van een rugzak komt steeds meer om de hoek kijken. In dit artikel vertellen we jou alle in’s en out’s die je moet weten over rugzakken. Bereid je dus voor op een rugzak vol met informatie!

Inhoudsopgave

Welke type rugzakken zijn er allemaal?

Er zijn vier type rugzakken, zo heb je backpacks, daypacks, reistassen en waterdichte tassen. Elke rugzak of tas heeft zijn eigen functie, die leggen we hieronder voor jou uit:

Backpacks

Backpacks zijn vaak grote rugzakken en zijn, zoals de naam het zelf eigenlijk al zegt, om te backpacken. Backpacken is een enorm vrije manier van vakantie, vaak boek je alleen de heen- en terugreis en pas je daar alles op aan. Backpacks zijn gemaakt om wekenlang te reizen en om zo hele landen door te trekken. De grootte van de backpack is dus zeer afhankelijk van de reisduur. De inhoud van backpacks begint vaak bij 40 liter, hoe langer de reis hoe meer liter. Een backpack is dus de ideale rugzak voor de echte avonturier!

Daypacks

Daypacks zijn rugzakken voor dagelijks gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak voor werk of school, of tijdens het wandelen, fietsen en een dagje weg. De gemiddelde daypack is 20 tot 25 liter, ideaal voor bijvoorbeeld eten, drinken en eventueel een extra trui. Wanneer je geen extra kleding mee hoeft te nemen heb je al genoeg aan een rugzak van 15 liter. Daypacks zijn meestal ook waterdicht, erg praktisch dus!

Reistassen

Een reistas is de ideale tas voor een weekend, midweekje of een langere reis. In een reistas kun je ontzettend veel spullen kwijt. Daarnaast neemt een reistas veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een koffer. Omdat reistassen flexibel zijn, benut je alle ruimte in je auto optimaal. En wanneer je de reistas niet nodig hebt, berg je hem gemakkelijk op in de kast. De inhoud van reistassen varieert van 30 tot 90 liter en ze komen vaak met een packing cube. Dit is een klein tasje waar je spullen voor dagelijks gebruik opbergt. Een reistas is dus ideaal voor jouw vakantie met familie of vrienden!

Waterdichte tassen

Een waterdichte tas is de perfecte tas voor tijdens sportieve activiteiten. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of bijvoorbeeld een sport op en rondom het water, zoals kanoën. Een waterdichte tas zorgt ervoor dat jouw belangrijkste spullen droog blijven. Of het nu gaat om een extra setje kleren of waardevolle spullen zoals je telefoon en belangrijke papieren, met een waterdichte rugzak ga je altijd onbezorgd op pad!

De belangrijkste rugzak-termen uitgelegd

De 'rugzakwereld' kent een heleboel verschillende termen. Deze termen kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld de inhoud en met de manier van dragen. Hieronder leggen we de belangrijkste rugzak-termen voor je uit:

Inhoud

De inhoud van een rugzak wordt altijd weergeven in liters, hoe hoger het aantal liters, des te groter de rugzak. De inhoud van de rugzak die jij nodig hebt is erg afhankelijk van de activiteit, wat je allemaal wilt meenemen en hoe lang je precies weggaat. Bij backpacks en reistassen is de inhoud zeer afhankelijk van de reisduur, hoe langer je weg gaat, hoe groter de tas of rugzak. Bij daypacks en waterdichte rugzakken is het juist meer afhankelijk van de activiteit en wat je precies wilt meenemen. Bij een daypack voor werk of school heb je vaak een laptop nodig, zorg er hierbij dus voor dat het laptopvak altijd groot genoeg is voor de laptop die je hebt. Zet dus voordat je een rugzak koopt altijd goed op een rijtje wat je precies wilt meenemen, zo kom je later nooit voor verrassingen te staan.

Het draagsysteem

Het draagsysteem van een rugzak is ontzettend belangrijk, wanneer je een rugzak niet op de goede manier draagt kan het ontzettend slecht en pijnlijk zijn voor je rug. Gelukkig zijn de draagsystemen van rugzakken tegenwoordig steeds geavanceerder. Natuurlijk verschilt dit wel per type rugzak, voor een backpack is het draagsysteem veel belangrijker dan bij de gemiddelde daypack. We vertellen je graag meer over de belangrijkste onderdelen van het draagsysteem:

Schouderbanden

Schouderbanden (ook wel gepolsterde schouderbanden genoemd) dragen het gewicht van de rugzak op vanzelfsprekend, de schouders. Bij schouderbanden is het belangrijk dat ze genoeg gewatteerd zijn, dit zijn een soort kussentjes die ervoor zorgen dat de rugzak zo min mogelijk pijn doet aan je schouders. Deze banden zorgen ook voor de vermindering van schuren en wrijving, zo heb je geen last meer van schaafplekken, roodheid of pijnlijke plekken. Voor extra comfort en om het gewicht goed te kunnen verdelen is het belangrijk dat de schouderbanden verstelbaar zijn.

Borstriem

Een borstriem helpt om de schouderbanden op hun plaats te houden, daarnaast helpt het om het gewicht van de rugzak te verdelen. Als laatste zorgt een borstriem ervoor dat je meer stabiliteit krijgt bij het dragen van de rugzak.

Heupriem

Met de heupriem zorg je ervoor dat een deel van het gewicht van je rugzak wordt opgevangen door de heupen, hierdoor wordt de belasting op de schouders verminderd. Let er wel op dat de heupriem goed gevoerd en verstelbaar is.

Verstelsystemen

Het laatste belangrijke onderdeel van het draagsysteem zijn de verstelsystemen van de rugzak, denk hierbij aan riemen en gespen. Hiermee kan de rugzak helemaal aangepast worden aan de drager, dit zorgt voor een goede pasvorm van de rugzak en verdeelt het gewicht gelijkmatig.

Compressiebanden

Naast de inhoud en het draagsysteem van rugzakken is er nog een belangrijk onderdeel, dat zijn namelijk de compressiebanden. De compressiebanden bieden veel verschillende voordelen, deze hebben voornamelijk invloed bij het inpakken en dragen van de rugzak.

Ten eerste helpen compressiebanden voor de stabiliteit, met de banden stabiliseer je de inhoud van de rugzak. Hierdoor verschuiven de spullen in de rugzak namelijk niet zo snel, daardoor blijft de rugzak dus stabiel. Daarnaast wordt de gewichtsverdeling een stuk eenvoudiger, door de compressiebanden aan te trekken wordt de rugzak compacter en komt de inhoud dichter bij je rug. Dit zorgt ervoor dat de belasting op je schouders minder wordt.

Wanneer je rugzak niet vol is, helpen de compressiebanden om het volume van de rugzak aan te passen. Op die manier beweegt de inhoud van de rugzak niet meer op en neer. Verder helpen compressiebanden bij de organisatie van de rugzak. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen als extra bevestigingspunten voor bepaalde uitrusting, denk hierbij aan slaapzakken, tenten of wandelstokken die je aan de buitenkant van de rugzak bevestigt. Zo heb je weer extra ruimte in de rest van de rugzak.

Als laatste zorgen compressiebanden voor extra veiligheid. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen en klimmen. Compressiebanden je rugzak gestroomlijnd maken, het maakt je rugzak compacter, hierdoor heb je minder kans om ergens aan vast te komen zitten.

Welke rugzak (of reistas) als handbagage?

Rugzakken zijn ideaal om mee te nemen als handbagage, je hebt namelijk altijd je belangrijkste spullen bij de hand. Daarnaast is handbagage vaak gratis om mee te nemen als je gaat vliegen, ideaal dus wanneer je een weekend weg gaat bijvoorbeeld. Wanneer je met het vliegtuig reist, hanteert elke vliegmaatschappij andere regels als het gaat om de afmetingen van handbagage.

Bij de luchtvaartbrancheorganisatie International Air Transport Association (IATA) zijn ongeveer 250 verschillende vliegmaatschappijen aangesloten, al deze vliegmaatschappijen hanteren een standaard afmeting waarbij handbagage altijd gratis mee mag, deze standaard afmeting is 55 x 35 x 20 cm.

Toch zijn er altijd vliegmaatschappijen die net wat andere afmetingen en gewicht hanteren. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, vind je hier een overzicht van de populairste vliegmaatschappijen in Nederland met de daarbij behorende maximale afmetingen voor de kleinere stukken handbagage, zoals de kleinere rugzakken en tassen. Deze worden vaak persoonlijk item, accessoire of klein stuk handbagage genoemd. Deze mogen altijd gratis mee in de cabine en moeten onder de stoel worden geplaatst.

  • TUIFly - 40 x 30 x 20 cm
  • Easyjet - 45 x 36 x 20 cm
  • KLM - 40 x 30 x 15 cm
  • Ryanair - 40 x 20 x 25 cm
  • Transavia - 40 x 30 x 20 cm
  • Corendon - 55 x 40 x 25 cm - maximaal 8 kg, hier geldt de regel voor klein stuk handbagage niet.
  • Vueling - 40 x 20 x 30 cm
  • Eurowings - 40 x 30 x 25 cm (wel inbegrepen in basic-tarief)

Dit waren afmetingen voor de kleinere stukken handbagage, ook zijn er afmetingen voor de grotere handbagage zoals reistassen en de grotere rugzakken. Ook deze afmetingen zetten we even op een rijtje.

  • TUIFly - 55 x 40 x 20 cm - maximaal 10 kg
  • Easyjet - 56 x 45 x 25 cm - maximaal 15 kg
  • KLM - 55 x 35 x 25 cm - maximaal 12 kg
  • Ryanair - 55 x 40 x 20 cm - maximaal 10 kg
  • Transavia - 55 x 35 x 25 cm - maximaal 10 kg
  • Corendon - 55 x 40 x 25 cm - maximaal 8 kg
  • Vueling - 55 x 40 x 20 cm - maximaal 10 kg
  • Eurowings - 55 x 40 x 23 cm - maximaal 8 kg (niet inbegrepen in basic-tarief)

Let wel op dat afmetingen altijd kunnen veranderen, dus check voordat je op reis gaat altijd even de actuele afmetingen via de site van de vliegmaatschappij.

Fiet-review! 28512 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Alex, Den Haag

11-12-2024 |

snel, klantvriendelijk en vakbekwaam geholpen en mijn spa naar verwachting geleverd.

“Via google op zoek naar een spa. Toppy kwam naar voren en ik had in 12 uur tijd de gewenste Spa in mijn tuin staan. Super geholpen, telefonisch en per mail, door Luc die weet waar . . . ”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.