Winkelwagen

Robotmaaier problemen oplossen

Gebruiksadvies

Een robotmaaier is je ideale tuinhulp die het gazon netjes houdt. Lukt het niet de installatie te voltooien of krijgt de robotmaaier te maken met een foutmelding, dan zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om de problemen te verhelpen. De meest voorkomende problemen en oplossingen bij het gebruik van een Gardena, McCulloch, Wolf-Garten en Robomow robotmaaier nemen we in dit artikel met je door.

Inhoudsopgave

Robotmaaier handleiding

Met behulp van de robotmaaier handleiding kun je er nog beter achter komen met welk probleem je te maken hebt.

Robotmaaiers Gardena en Mcculloch

Er zijn een aantal problemen die voor kunnen komen bij de robotmaaiers van Gardena en McCulloch. Dit controleer je heel eenvoudig zelf, waardoor je ook flink wat kosten bespaart! Soms is het maar iets heel kleins, wat ervoor zorgt dat de robotmaaier zijn werk niet kan doen. Check hoe je controleert wat er aan de hand is en je robotmaaier kan zo weer aan de slag om jouw gazon perfect te maaien!

Dit controleer je als eerste

Merk je op dat je robotmaaier niet meer goed werkt of is de werking volledig gestopt, dan bekijk je eerst wat het display aangeeft. Hier kun je een eventuele foutmelding aflezen. Bekijk vervolgens welke kleur het indicatielampje heeft van het laadstation. Dit geeft je vaak nuttige informatie over de foutmelding.

Kleur van het indicatielampje op het laadstation

  • Constant groen licht: Goed signaal, de begrenzingsdraad en het laadstation werken naar behoren.
  • Groen knipperend licht: De Eco-modus is geactiveerd. Wil je geen gebruik maken van deze modus, wijzig dit dan via Instellingen > Installatie > Eco-modus
  • Blauw of geel knipperend licht: Probleem met de begrenzingsdraad, er is een breuk of de lus is niet goed aangesloten op het laadstation.
  • Rood knipperend licht: Onderbreking in de antenne van het laadstation. Neem contact op met de klantenservice.
  • Constant rood licht: Storing in de printplaat of onjuiste voeding. Neem contact op met de klantenservice.

Mogelijke robotmaaier problemen

1. Er is een probleem met de grensdraad

Het lussignaal is natuurlijk van groot belang voor de robotmaaier. Het signaal van de begrenzingsdraad bepaalt het werkgebied van de maaier. Een probleem met deze draad is daarom vaak de oorzaak van een probleem met de robotmaaier.

aansluitingen laadstation controleren

Er is geen lussignaal

De robotmaaier constateert geen lussignaal. Controleer of de kabels goed zijn aangesloten of beschadigd kunnen zijn. Ga ook na of de draad goed in de tuin ligt en in de juiste richting, met de klok mee, is aangebracht. Dit geldt ook voor eventuele eilanden in de grensdraad bij bijvoorbeeld een perkje. Zodra je weet dat alles correct is aangesloten plaats je de robotmaaier in het laadstation en genereer je een nieuw lussignaal via Instellingen > Veiligheid > Uitgebreid > Nieuw lussignaal

Er is een breuk in de grensdraad

Door verschillende tuinwerkzaamheden kan het zijn dat er een breuk optreedt in de begrenzingsdraad. Zeker als je gaat graven, kantensteken of verticuteren, kan de kabel beschadigen. Het kan ook voorkomen dat de isolatie enkel beschadigd is. In dat geval kan het nog enige tijd duren na de werkzaamheden voordat de breuk optreedt.

Zo spoor je een breuk in de begrenzingsdraad op

Controleer of alle aansluitingen op het laadstation goed bevestigd zijn. Bevestig deze opnieuw en bekijk of het indicatielampje inmiddels groen kleurt. Is dit nog steeds niet het geval, dan ga je op zoek naar de positie van de breuk.

gidsdraad verwisselen met grensdraad

Stap 1

Door de aansluiting van de gidsdraad te ontkoppelen en te verwisselen met de linkerdraad, maak je het gebied kleiner. De lus loopt alleen nog van de rechteraansluiting tot de gidsdraad. Bekijk opnieuw het indicatielampje. Zo weet je of de breuk zich in dit deel van de lus bevindt (blauw of geel knipperend licht) of in het andere deel van de lus (groen licht).

breuk opsoren in begrenzingsdraad

Stap 2

Door een extra begrenzingsdraad, connectoren en koppelingen te gebruiken, kun je verder gaan met het opsporen van de positie van de breuk. Je koppelt de extra begrenzingsdraad met de linker- of rechterkant van het laadstation, afhankelijk van waar je nu weet dat de breuk zich bevindt. Hiermee deel je het gebied waarin de breuk zich bevindt opnieuw in tweeën. Vervolgens bevestig je de draad aan de begrenzingsdraad. Controleer nu opnieuw het indicatielampje.

gebied breuk begrenzingsdraad verkleinen

Stap 3

Deze stap kun je vervolgens herhalen om nog exacter de positie van de breuk te kunnen acterhalen. Heb je het beschadigde deel gevonden, dan haal je de perimeterdraad hier los van de grond of graaf je hem uit. Het beschadigde deel vervang je door een nieuwe draad en bevestig je met nieuwe koppelingen. Als het indicatielampje groen licht geeft, dan is de breuk hersteld.

robotmaaier schoonmaken met tuinspuit

2. Blokkade onder de robotmaaier

Na verloop van tijd blijven er grasresten achter onder de robotmaaier. Het is belangrijk dit regelmatig te verwijderen met een tuinspuit. Doe je dit niet, dan kan er een blokkade onder de robotmaaier optreden. Zo kunnen de messen blokkeren of zijn de botssensoren niet meer actief. Verwijder de grasresten onder de robotmaaier en plaats de maaier weer op je gazon. Door de pincode in te voeren gaat de maairobot weer te werk.

3. Robotmaaier is vastgelopen

Als de robotmaaier is vastgelopen, wordt meteen duidelijk waar het probleem zich bevindt. Er is een deel van het terrein waar de maaier niet goed kan manoeuvreren of blijft steken. Los dit probleem op en zorg ervoor dat de robotmaaier hierop niet opnieuw kan vastlopen.

4. Mijn gras wordt nog steeds niet goed gemaaid

Controleer het maaischema en stel indien nodig de robotmaaier opnieuw in. Mogelijk komt je robot grasmaaier niet aan voldoende uren om zijn werk te kunnen doen. Ook kunnen je messen bot geworden zijn. Vervang ze indien nodig met een set reservemessen.

robotmaaier menu instellen

Terugzetten naar fabrieksinstellingen

Wil je het maaischema aanpassen dan kun je het schema terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Je kunt dit voor het volledige schema doen, maar ook per dag. Ga in het menu naar Schema > Uitgebreid > Weekoverzicht > Reset. Kies nu in het schema een dag die je wilt resetten of kies voor ‘alle dagen’ om het volledige programma te resetten.

5. Kan laadstation niet bereiken

Het laadstation is van levensbelang voor je robotmaaier. Hier wordt de accu weer opgeladen. Zorg dat de maaier zijn laadpunt altijd kan bereiken en verwijder mogelijke obstakels. Ga ook na of de gidsdraad in een rechte lijn naar het laadstation loopt en het laadstation vlak geplaatst is. Maak vervolgens de laadstrips schoon om ervoor te zorgen dat het apparaat weer goed zal opladen.

Lees ook: 'Hoe werkt een robotmaaier?'

Robotmaaiers Robomow en Wolf-Garten

Dat de robotmaaiers van zowel Robomow als Wolf-Garten een echte aanwinst voor je tuin zijn is een understatement. Wel kan er soms iets voorkomen, waardoor de robotmaaiers zijn werk niet meer kunnen doen. We lichten de meest voorkomende problemen onderstaand voor je uit en vertellen meteen hoe je deze checkt en oplost. Wel zo makkelijk!

Dit controleer je als eerste

Robomow robotmaaier in gebruik

Robomow foutmelding

Merk je dat er een probleem is met je robotmaaier? Check dan als eerste welke melding er wordt gegeven. Hieruit kun je al snel opmaken wat er aan de hand is. In het geval van een storing zal het waarschuwingslampje Aan/Uit op het bedieningspaneel rood branden. Het verschilt per serie hoe de melding wordt getoond. Bij de robotmaaiers in de RC en RS serie is het in de vorm van berichtgeving. Dit betekent dat je een bepaalde code ziet, die gekoppeld is aan een probleem. Een voorbeeld hiervan: E 1 betekent dat de robotmaaier is vastgelopen. De robotmaaiers in de RX serie hebben daarnaast een waarschuwingslampje en geluidssignaal. Een geluidssignaal is te koppelen aan een specifiek probleem.

Wolf-Garten fouten oplossen

Wolf-Garten foutmelding

Heb je een maairobot van Wolf-Garten en merk je dat er een probleem is? Ook dan is het goed om als eerste te kijken welke melding er wordt gegeven. Bij de robotmaaiers in de Wolf-Garten Loopo M serie krijg je de melding in de vorm van berichtgeving. Bij de robotmaaiers uit de Wolf-Garten Loopo S serie weet je dat er iets aan de hand is als het waarschuwingslampje knippert. Je kunt er aan de hand van een geluidssignaal ook achter komen wat het exacte probleem is.

Mogelijke problemen en oplossingen Robomow en Wolf-Garten

robotmaaier foutmelding app

1. De robotmaaier is vastgelopen

De robotmaaier kan door meerdere oorzaken zijn vastgelopen, waardoor hij niet meer verder kan rijden. Dit kan bijvoorbeeld zijn door niveauverschillen in je gazon, te hoog gras of obstakels die in de weg zitten. Bij obstakels kun je denken aan opgehoopte grasresten, takken of een oneffen terrein. Een verhard pad of terras is geen obstakel als dit verschillende maai zones verbindt. De robotmaaier weet door het aanleggen van begrenzingsdraad tussen verschillende maai zones precies waar hij moet maaien.

Check je gazon op hoogteverschillen en obstakels

Te hoog gras of obstakels kunnen in de weg zitten of om het mes gewikkeld zijn. Om dit op te lossen zet je de veiligheidsschakelaar uit en inspecteer je de messen. Zie je iets wat niet hoort? Verwijder dit dan uit het maaidek. De maaihoogte hoger instellen of ‘turbo maaien’ (als je een robotmaaier uit de Wolf-Garten Loopo M serie hebt) inschakelen kan ook helpen. Controleer hierbij wel echt eerst of er geen obstakel in de weg zit. Merk je dat er hoogteverschillen zitten in je gazon? Vul deze dan met aarde om ervoor te zorgen dat de robotmaaier zijn werk weer kan doen. Als er een helling te steil is, kan de robotmaaier dit helaas niet aan, neem deze zone dan dus niet mee in de begrenzingsdraad.

2. De robotmaaier start niet

Wanneer de robotmaaier niet start kan de oorzaak heel eenvoudig zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de maaier geen stroom krijgt of problemen heeft met opladen door vuile laadcontacten.

Controleer de voeding en maak de laadcontacten schoon

Controleer als eerste of de voeding op het stopcontact aangesloten is. Heb je dit gecheckt en gebeurt er nog steeds niets? Dan kan het zo zijn dat de signaalgenerator opnieuw moet worden opgestart. De stekker 10 seconden uit het stopcontact nemen en terugplaatsen kan dan al helpen. De laadcontacten van het basisstation schoonmaken kan ook een eenvoudige oplossing zijn van dit probleem.

3. Er zijn problemen met de grensdraad

Er kunnen zich verschillende problemen met de grensdraad voordoen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de begrenzingsdraad te dicht bij de rand ligt, dat deze doorgesneden is of niet aangesloten is op het basisstation.

Controleer de perimeterdraad op ligging en onderbrekingen

Wanneer de begrenzingsdraad te dicht bij de rand ligt, los je dit eenvoudig op door de draad dichter bij de binnenkant van het gazon te leggen. Ligt de begrenzingsdraad niet te dicht bij de rand, maar doet de maaier alsnog niet zijn werk? Check dan eens goed of er geen onderbrekingen in de begrenzingsdraad zitten. Wanneer je een onderbreking ziet, repareer je deze eenvoudig met de meegeleverde connectoren.

4. De robotmaaier is uitgevallen

De robotmaaier kan door verschillende redenen uitvallen. Bijvoorbeeld door regen, het overbelasten van de motor of het vastlopen van de maaier door een obstakel.

Regen of overbelasting van de motor

Bij regen wordt de werking uitgesteld of onderbroken bij enkele modellen van Robomow en Wolfgarten, 30 minuten geen regen meer? Dan start de maaier alsnog of hervat deze zijn werk. Hierbij hoef je dus zelf niets te doen. Het gaat om de modellen van Wolf-Garten uit de Loopo M serie en de modellen van Robomow uit de RC en RS serie.

Wanneer de motor van de maaier te lang overbelast is geweest valt deze ook uit. In dit geval hoef je niets te doen, maar herstart de maaier automatisch wanneer de motor afgekoeld is.

Robomow robotmaaier bedieningspaneel

Terugzetten naar fabrieksinstellingen

Wil je de Robomow maaier naar de fabrieksinstellingen terugzetten? Druk dan langer dan 10 seconden op de knop GO (tot je een lange pieptoon hoort en alle leds knipperen) terwijl de maaier uitgeschakeld is.

Bij een Wolf-Garten robotmaaier houd je de toetsen STOP + Instelling + linker pijl samen langer dan 4 seconden ingedrukt.

5. De robotmaaier kan het laadstation niet bereiken

Het kan zo zijn dat de robotmaaier het laadstation niet kan bereiken. Dit kan komen door een onderbreking in de begrenzingsdraad of doordat de positie van het basisstation niet goed is.

Controleer de begrenzingsdraad

Wanneer de robotmaaier het basisstation niet kan bereiken zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Check eerst of het komt doordat er onderbrekingen in de begrenzingsdraad zitten. Is dit het geval? Met de meegeleverde connectoren los je dit snel op.

Check de positie van het basisstation

Geen onderbrekingen in de grensdraad? Dan kan het aan de positie van het basisstation liggen. Kies een vlakke plaats in de schaduw, zodat de accu van het basisstation langer mee gaat. Let er ook op dat je het basisstation op minimaal 1 meter van sproeiers plaatst. Zo voorkom je beschadiging van interne componenten van de maaier.

Fiet-review! 28380 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Connie, Heel

06-10-2024 |

Top ervaring!

“Makkelijk bestellen, snelle levering en goeie producten.”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.