Winkelwagen

Kies het beste koivijver filter

Productadvies

Als je wilt starten met het houden van koi’s en een koivijver gaat aanleggen, dan komen er vast en zeker veel vragen bij je op. Welk filter in jouw koivijver past, is ongetwijfeld één van die vragen. Een eenduidig antwoord kunnen we daar (helaas) niet op geven. Gelukkig is het goede nieuws dat er meerdere soorten vijverfilters zijn die het water van de koivijver effectief zuiveren. Hiermee kun je op basis van jouw situatie en budget de juiste combinatie maken om voor een optimale filtering te zorgen. We leggen graag uit welke mogelijkheden er zijn, dan maak jij zeker de beste keuze voor een vijverfilter.

Welke filters zijn geschikt?

Met een goed en effectief filter koivijver beschik je over mechanische en biologische filtering. Er zijn verschillende soorten filters op de markt die over één van deze manieren van filtering beschikken of een combinatie hiervan. We onderscheiden hierin pure voorfilters die voor de mechanische filtering zorgen, biologische filters die enkel biologisch filteren en meervoudige filters die mechanisch en biologisch werken. Een filter werkt optimaal in een volgorde waarbij van grof naar fijn gefilterd wordt. Dus in de eerste fase mechanische filtering en daarna biologische filtering, waardoor grove en fijne vuildeeltjes, maar ook schadelijke stoffen als ammoniak en nitriet, effectief worden aangepakt.

Kies voor overcapaciteit

Het vijverfilter is de basis van een goede leefomgeving in je koivijver. Vaak heeft een koivijver te maken met een hoge visbezetting, wat veel vervuiling tot gevolg heeft. Koi's komen juist het beste tot hun recht in een stabiele en schone omgeving. Uiteraard wil je ook optimaal kunnen genieten van je koi's in een heldere vijver. Het loont zeker om te investeren in je filtertechniek. Het is dus raadzaam om op het vijverfilter niet te besparen en te kiezen voor enige overcapaciteit. Vaak wordt de visbezetting gaandeweg hoger door het plaatsen van meer vissen en doordat deze vissen groeien. Om de koivijver ook dan in topconditie te houden komt deze overcapaciteit goed van pas.

Voor- en mechanisch filter koivijver

Het gebruik van een voorfilter is belangrijk om grove en fijne vuildeeltjes uit het water te filteren. Dit komt de helderheid van het vijverwater ten goede. Een effectieve voorfiltering verbetert ook de biologische filtratie. Door een goed mechanisch voorfilter te gebruiken heb je uiteindelijk ook minder onderhoud aan je complete (biologische) filterinstallatie.

voorfilter koivijver

Zeefbochtfilter

zeefbochtfilter

Een zeefbochtfilter of sieve is een veelgekozen voorfilter voor de koivijver. Het vijverwater wordt over een fijne zeef geleid, die een lichte kromming (bocht) heeft. De zeef vangt vuildeeltjes op die groter zijn dan 0,2 tot 0,3 millimeter (200 tot 300 micron). Dit is dus een fijne mechanische filtering. De zeef moet regelmatig schoongemaakt worden om een goede doorstroming te kunnen garanderen. Met een vuiluitlaat kan ook dit klusje eenvoudiger worden. Het zeefbochtfilter wordt vaak gebruikt in een gravitaire opstelling en in combinatie met een beadfilter (biologisch).

Plus- en Minpunten van een zeebochtfilter

  • Relatief fijne mechanische filtratie (tot 200 micron)
  • Compact formaat
  • Door het verloop wordt het water extra zuurstofrijk
  • Niet storingsgevoelig
  • Zeer eenvoudig te reinigen in slechts enkele minuten
  • Alleen in combinatie met bodemdrain en/of wandskimmer
  • Filter alleen gravitair (5 cm boven waterspiegel) te plaatsen
  • Reiniging handmatig

Trommelfilter

trommelfilter

Een relatief nieuwe, maar ook zeer populaire keuze voor de koiliefhebber, is het trommelfilter. Een trommelfilter pakt zeer fijne vuildeeltjes aan tot wel 0,06 millimeter (60 micron). Deze komen dus niet in het biologische filter terecht. Het vijverwater wordt naar de kamer geleid waar de trommel zich bevindt. Deze trommel heeft een zeefdoek met zeer fijne mazen. Het water wordt door de trommel geleid en het vuil blijft achter.

Het grote voordeel van dit trommelfilter is de automatische reiniging. Als het trommelfilter te vervuild raakt, treedt de volautomatische reiniging in werking middels sproeikoppen die schoon water over de draaiende trommelzeef sproeien. Het trommelfilter wordt rondom schoongespoeld en vuil wordt automatisch naar de afvoer geleid. Een trommelfilter kun je zowel bovengronds als gravitair gebruiken.

Plus- en Minpunten van een trommelfilter

  • Zeer fijne mechanische filtering (tot 60 micron)
  • Minder belasting biologisch filter
  • Weinig en eenvoudig onderhoud door automatische spoeling
  • Zowel bovengronds als gravitair te gebruiken
  • Hoge aanschafprijs
  • Door elektronica storingsgevoeliger

Vortex filter

Vortex

Qua prijs is een Vortex filter de meest interessante keuze als voorfilter. Een vortex is een cilindervormig vat met een trechtervormige onderkant. Het water komt via de onderzijde het vat binnen en wordt in een draaiende beweging naar boven geleid. Door deze draaikolk bezinkt het zwaardere vuil en komt het op de bodem terecht. Dit vuil dient regelmatig te worden verwijderd. Dat doe je door de uitlaat aan de onderzijde te openen. Het Vortex filter is te gebruiken in een gravitaire opstelling.

Plus- en Minpunten van een Vortex filter

  • Lage aanschafprijs
  • Pakt fijne vuildeeltjes niet aan
  • Kracht watertoevoer niet regelbaar

Mechanische filters voor de koivijver

Biologische filters voor de koivijver

In de volgende fase van je filtering wil je alle schadelijke (en onzichtbare) stoffen uit het water filteren, zoals ammoniak en nitriet. Hiervoor komt een biologisch filter van pas. Ook hierin kun je allerlei keuzes maken, die we graag voor je op een rijtje zetten.

heldere koivijver met vissen

Beadfilter

Beadfilter

Het beadfilter heeft een ongekende biologische filtercapaciteit en wordt daarom veel gekozen bij de koivijver. Een beadfilter is een gesloten drukvat gevuld met beads, dat zijn kunststof korrels. Deze korrels zijn een uitstekende bodem voor de aanhechting van goede bacteriën. Het vijverwater wordt met een krachtige pomp van onder naar boven door het vat geleid, waarna de bacteriën het vuile werk opknappen en het water gefilterd wordt.

Het reinigen en spoelen van een beadfilter is een makkelijke klus. Je hoeft je handen niet vies te maken en dit werk kost slechts enkele minuten per week. Een beadfilter gebruik je altijd in een pompgevoede opstelling, zoals in combinatie met een gravitair geplaatst zeefbochtfilter. Doordat de beads voor relatief veel weerstand zorgen heb je wel een iets krachtigere pomp nodig als je kiest voor een beadfilter.

Plus- en Minpunten van een beadfilter

  • Enorme biologische filtercapaciteit
  • Mechanische filtering tot wel 10 micron (let op: een voorfilter blijft noodzakelijk om verstopping te voorkomen)
  • Snel te reinigen zonder je handen vies te maken
  • Ook verkrijgbaar als complete plug-and-play set
  • Kraakhelder water gegarandeerd
  • Iets krachtigere pomp noodzakelijk door relatief hoge weerstand
  • Heeft een wat langere opstartperiode nodig (te verkorten met vloeibare bacteriën)

Bewegend bed filter

Bewegend bed

Een bewegend bed is een effectief biologisch filter met een relatief grote filtercapaciteit. Aan het biologische filtermateriaal, zoals kaldness, wordt lucht toegevoegd. De (goede) bacteriën die zich hierop hechten worden van zuurstof voorzien waardoor de schadelijke stoffen nog effectiever onschadelijk worden gemaakt.

Na het bewegend bed kan nog een statisch bed geplaatst worden. Een statisch bed is namelijk in staat om ook het laatste zweefvuil op te vangen. Heb je echter een goed voorfilter, zoals bijvoorbeeld een trommelfilter, dan is een statisch bed in veel gevallen onnodig.

Plus- en Minpunten van een bewegend bed

  • Vrijwel geen extra weerstand voor vijverpomp
  • Betere werking bacteriën door beluchting
  • Compact formaat
  • Effectiever in combinatie met statisch bed

Trickle filter

Filter koivijver

Een trickle filter wordt vaak gezien als één van de beste biologische vijverfilters en is zeer populair voor de vijver met koi’s. Het trickle filter bestaat uit meerdere lagen waarlangs het vijverwater van boven naar beneden wordt geleid. Het water zakt door de zwaartekracht naar de onderkant. Door het vallende water wordt er op een natuurlijke manier, en zonder vijver luchtpomp, meer zuurstof toegevoegd en kunnen schadelijke afvalstoffen beter omgezet worden. Dit trickle filter plaats je altijd boven waterniveau en is niet geschikt voor een gravitaire opstelling. Ook is het onderhoud aan een trickle filter minimaal.

Het gebruik van een trickle filter heeft ook enkele nadelen. Zo produceert een trickle filter meer geluid door het vallende water. Ook heeft kou meer invloed op dit vallende water, waardoor het vijverwater in de winter sneller afkoelt. Door de plaatsing boven water heb je ook een vijverpomp nodig met de juiste opvoerhoogte.

Plus- en Minpunten van een tickle filter

  • Grote hoeveelheid bacteriën
  • Werkt zeer effectief
  • Natuurlijke toevoeging van zuurstof
  • Weinig onderhoud
  • Produceert meer geluid
  • Plaatsing alleen bovengronds
  • Zwaardere pomp met juiste opvoerhoogte benodigd
  • Water koelt snel af in koude periode

Meervoudige filters voor de koivijver

Wil je in één keer een vijverfilter kopen voor je koivijver met mechanische en biologische filtering? Dan kun je een meervoudig filter kiezen, dat zowel de mechanische als biologische filtering voor zijn rekening neemt. Ook hierin onderscheiden we meerdere soorten vijverfilters.

Koivijver met helder water

Meerkamerfilter

Meerkamerfilter

Een meerkamerfilter is een vijverfilter dat bestaat uit meerdere kamers. Logisch, zul je denken. Het grote voordeel van deze kamers is dat je een vijverfilter kunt kiezen met precies de samenstelling die je wenst. Het meerkamerfilter kan bovengronds en gravitair geplaatst worden en werkt als een groot doorstroomfilter. Het vijverwater wordt namelijk van kamer naar kamer geleid.

Het meerkamerfilter kan gecombineerd worden met een voorfilter voor de mechanische filtering, maar deze mechanische filtering kan ook plaatsvinden in de eerste fase van het meerkamerfilter door bijvoorbeeld filterborstels, vortex of grove matten. In een latere fase beschikt dit filter voor de vijver over biologisch materiaal zoals bioringen of Japanse matten. Hieraan hechten de bacteriën zich die de schadelijke stoffen afvoeren, waarna het gefilterde water terugstroomt in de vijver.

Een meerkamerfilter heeft ook enkele nadelen. Zo heb je er ongeveer eens per week onderhoud aan en dien je het mechanische deel schoon te maken. Ook heb je voor het plaatsen van een meerkamerfilter door de opvolgende kamers meer ruimte nodig.

Plus- en Minpunten van een meerkamerfilter

  • Zeer interessant qua aanschafprijs
  • Zowel mechanisch als biologisch
  • Naar wens in te richten
  • Grote filtercapaciteit
  • Zowel bovengronds als gravitair te gebruiken
  • Onderhoud arbeidsintensiever
  • Meer ruimte benodigd

Nexus filter

Nexus filter

Een Nexus filter is bij uitstek een vijverfilter waarmee je de koivijver in topconditie houdt. De effectieve mechanische en biologische filtering van de Nexus zorgt voor kraakhelder vijverwater. In de verschillende ruimtes in het filter vindt de biologische en mechanische filtering plaats.

Het filter gaat als volgt te werk. Het water komt de centrale kamer binnen, deze werkt als een vortex, waardoor het zware vuil bezinkt. Daarna filtert de Eazy zeef de overige vuildeeltjes. Na de mechanische filtering is het tijd voor de biologische filtering. Het vijverwater wordt eerst door een statisch bed met K1 filtermateriaal geleid. Hierop hechten bacteriën zich, die deze biologische filtering verzorgen. In de laatste fase wordt het water door een beluchte ruimte met K1 filtermateriaal geleid. Dit leidt tot een nog effectievere biologische filtering.

Al met al een filter voor de koivijver met een zeer groot gebruiksgemak. Dit complete vijverfilter is namelijk ook eenvoudig schoon te maken. De zeef is uitneembaar en kun je zo schoonspoelen. Ook beschikt het Nexus filter over een speciaal programma waarmee je het vijverfilter spoelt zonder je handen vies te maken. Via een speciale afvoer kan daarna het vuil eenvoudig afgevoerd worden.

Plus- en Minpunten van een Nexus filter

  • Met bewegend bed
  • Zowel mechanisch als biologisch
  • Onderhoud eenvoudig
  • Makkelijk te installeren

Trommelfilter met bewegend bed

Trommelfilter met bewegend bed

Een ander interessant compleet vijverfilter met mechanische en biologische filtering is een combinatie van een trommelfilter met bewegend bed. Het trommelfilter voor de mechanische filtratie heeft een effectieve filtering tot 0,15 millimeter (150 micron). Ook beschikt dit trommelfilter over een handige volautomatische spoelfunctie, waarmee het onderhoud flink verminderd wordt. Daarna wordt het water biologisch gefilterd via een bewegend bed van filtermedium, dat schadelijke stoffen doeltreffend aanpakt.

Het apparaat is zeer eenvoudig te bedienen en kun je plug-and-play installeren. Er is een trommefilter met bewegend bed verkrijgbaar in een gepompte en gravitaire uitvoering.

Plus- en Minpunten van een trommelfilter met bewegend bed

  • Relatief fijne mechanische filtratie (tot 150 micron)
  • Weinig en eenvoudig onderhoud door volautomatische spoeling
  • Zeer eenvoudig te reinigen in slechts enkele minuten
  • Zowel bovengronds als gravitair te gebruiken
  • Hoge aanschafprijs
  • Door elektronica storingsgevoeliger

Biologische filters voor de koivijver

Hiermee hebben we de belangrijkste opties op het gebied van vijverfilters voor je op een rijtje gezet. Je hebt als je gaat kiezen voor een geschikt vijverfilter, als koiliefhebber, de nodige vrijheid. Zo kun je precies die combinatie kiezen die bij jouw vijver, techniekruimte en budget past. Ga zelf aan de slag door de voor jou juiste filtertechniek samen te stellen of kies voor gemak met een complete set voor de vijver zoals een beadfilter met zeefbochtfilter op een pallet, meerkamerfilter of Nexus filter.

Fiet-review! 28434 klanten hebben al een review achter gelaten!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Carline, Zemst

04-11-2024 |

Snelle levering, artikel zoals verwacht, goede prijs.

“Er zat geen gebruiksaanwijzing bij, maar met het filmpje op internet ging het in elkaar zetten vrij gemakkelijk. Alle materiaal om het ineen te zetten was meegeleverd.”

10

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website elke dag weer een beetje beter te maken. Ook plaatsen we persoonlijke cookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen en persoonlijke content kunnen laten zien. Meer weten? Lees hier alles over ons cookiebeleid. Als je onze website helemaal Toppy wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.