Winkelwagen

  • Home
  • Advies
  • Jacuzzi onderhoud in 5 stappen (of in 1)

Jacuzzi onderhoud in 5 stappen (of in 1)

Harm

Geschreven door Harm

11 Jan 2019

Het onderhoud van een jacuzzi lijkt misschien een flinke last voor je zijn. Het water wil maar niet helder worden, of het water zit vol zwevende viezigheden. Toch hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je de basisregels en het meest gebruikte 5-stappenplan, maar ook een makkelijkere (en eigenlijk betere) onderhoudsmethode.

Basisregels voor jacuzzi onderhoud

Voor sommigen klinkt het misschien als gesneden koek, maar is de basis niet in orde? Dan is een gezonde, optimale waterkwaliteit niet te garanderen.

1. Ververs het water

Ververs het water minimaal 1 keer in de 3-4 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoevaak je gebruik maakt van het water in de jacuzzi. Water dat lang staat kan de neiging hebben om muf te worden. Bovendien zit het water na verloop van tijd vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Lekker verversen dus.

2. Vervang de filter

Reinig de filtercartridge 1 keer in de week. Dit kan bijvoorbeeld perfect in combinatie met Aquafinesse Filter Cleaner en een filterkammetje. Na verloop van tijd is een filter niet meer te reinigen. Deze zit dan vol vetten en oliën, welke invloed hebben op de waterbalans. Vervang een filter dan gewoon. Bij normaal gebruik verbruik je minimaal (afhankelijk van de filter) zo'n 4 tot 6 filters per jaar.

3. Let op met zwemkleding en verzorgingsproducten

Het beste is om, voorafgaand aan het gebruik van je jacuzzi, even te douchen. Je gebruikt wellicht haarlak, gel, make-up of bodylotions. Deze kunnen de waterbalans ernstig aantasten. Echter is de grootste boosdoener is vaak zwemkleding. Zwemkleding zit vaak nog vol wasmiddellen en wasverzachters. Spoel zwemkleding daarom goed uit voordat je het gebruikt in de jacuzzi.

4. Reinig de leidingen

Het wordt vaak vergeten, maar ook de leidingen van de jacuzzi hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wij adviseren om dit samen te doen met het vervangen van het water. Zo sla je twee vliegen in een klap. Tip: gebruik hier Aquafinesse Spa Clean voor.

Wateronderhoud van de jacuzzi

Voor schoon, helder en veilig water is het belangrijk dat je de schadelijke bacteriën in het water uitschakelt. Dit wordt 'desinfecteren' genoemd. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit nog steeds met chloor. Hieronder vind je de benodigdheden en het 5-stappenplan voor deze desinfectiemethode. Het kan echter een stuk makkelijker en effectiever met AquaFinesse. Scroll verder voor deze desinfectiemethode.

Desinfecteren met chloor

Benodigdheden:

Stap 1: pH-waarde controleren
Controleer, met een teststrip, altijd éérst de pH-waarde. Deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal = 7,2). Breng de Ph waarde op peil met Ph- of Ph+.

Stap 2: Chloorniveau op peil brengen
Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 ltr (1m3) dien je 10ml chloorshock toe te voegen.

Stap 3: Chloorgehalte op peil houden
Vervolgens houd je met chloortabletjes het chloorgehalte op peil. Met een chloordrijvertje kun je de chloorafgifte regelen. De ideale chloorwaarde is zo'n 1,5 tot 2 ppm, maar mag schommelen tussen 1 en 2,5 ppm.

Stap 4: Regelmatig testen
Test met de teststrips regelmating (minimaal 2 keer per week) de pH en het chloorgehalte.

Stap 5: Meten is weten
Voeg op basis van je meetresultaten de juiste chemicaliën (pH en/of chloor) toe. Overdosering kan bijvoorbeeld leiden tot schuimvorming en/of melkachtig water.

Jacuzzi onderhoud met AquaFinesse

Er is een makkelijkere en effectievere manier van desinfecteren. Namelijk met AquaFinesse. Het tijdrovende 'minimaal 2x per week testen' komt hiermee te vervallen. Je hoeft AquaFinesse slechts 1x per week toe te voegen. Daarnaast pakt AquaFinesse alle schadelijke bacteriën aan; daar waar chloor slechts de buitenste laag van de kleverige viezigheid aanpakt. Je jacuzziwater blijft frisser en gezonder.

Het kan geen kwaad de pH-waarde toch af en toe te testen. Je zal echter merken dat deze nauwelijks zal schommelen bij gebruik van AquaFinesse. In een AquaFinesse pakket zitten ook chloortabletjes. De combinatie hiervan is de perfecte formule. Je voegt Aquafinesse 1x per week toe en kijkt of er nog chloortabletjes in het meegeleverde drijvertje zitten. Het vergt letterlijk maar 1 minuut per week. Jacuzzi onderhoud was nog nooit zo leuk.

Heb je een opblaasbare jacuzzi? Lees dan hier alles over het onderhouden van een opblaasbare jacuzzi.

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11493 beoordelingen!
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Gecertificeerde webwinkel

Rob,

21-03-2019 |

“Helder, duidelijk & afspraak = afspraak.”

9
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉