Winkelwagen

Vijver klaarmaken voor het voorjaar

Eric

Geschreven door Eric

11 Jan 2019

Het voorjaar staat weer voor de deur en dat betekent dat je weer lekker de tuin in kan. De planten in je vijver gaan weer groeien en de vissen worden actiever: het vijverseizoen gaat weer beginnen! Maar waar begin je met het voorjaarsklaar maken van je vijver? In deze blog vertellen we je hoe je je vijver na een lange en koude winter weer helder en gezond krijgt en hoe je je vijver optimaal kunt schoonmaken en onderhouden.

Stap 1: Dode/uitgegroeide planten verwijderen en substraat toevoegen

Tjdens de winter nemen de voedingsstoffen voor je planten af en sterven veel planten af. In het voorjaar zullen de overgebleven planten in je vijver gaan uitlopen en jonge, nieuwe planten gaan groeien. Ze noemen de lente niet voor niets het groeiseizoen! Tijdens dit proces nemen zij voedingsstoffen uit het water weg die anders als voeding dienen voor algen. Als je een heldere vijver wil is het dus erg belangrijk dat je planten de ruimte hebben om te groeien en het water een gezonde omgeving is voor de planten. Zorg altijd dat je de volgende punten uitvoert bij voorjaarsonderhoud van je waterplanten:

 • Geef de jonge planten de ruimte door dode planten/bladeren/stengels te verwijderen.
 • Zorg dat je planten die te groot zijn geworden wat extra ruimte geeft door ze in een nieuwe of grotere bak te zetten.
 • Voorzie je vijvermandjes van nieuw substraat.

Tip! Zorg dat je het snoeien zo veel mogelijk boven water doet om overtollig afval in je vijver te voorkomen, zorg dat je vooral de afgestorven stengels en bladeren verwijdert uit de planten en dat je niet alle planten in één keer snoeit. Dit verstoort de natuurlijke balans in je vijver.

Stap 2: Verwijder het vuil met een vijverstofzuiger

In de winterperiode heb je de vijver langere tijd met rust gelaten. Je vissen hebben in deze periode ook behoefte aan rust. Dit betekent ook dat belangrijke processen minder goed plaats konden vinden en er een grote kans is dat er meer vuil is achtergebleven in de vijver. Dit kun je heel effectief aanpakken met een vijverstofzuiger. Wanneer het water weer is opgewarmd en de rustperiode van je vissen erop zit, kun je deze gebruiken. Met een Heissner Perfect of een Oase Pondovac 4 wordt dit een hele eenvoudige klus.

Stap 3: Algen verwijderen

Algen groeien beter in koud water met lage voedingswaarden dan je gewone vijverplanten. Hierdoor zullen ze ook eerder gaan groeien en voedingsstoffen wegnemen van je andere zuurstof- en vijverplanten. Het is dus belangrijk dat je aanwezige algen verwijdert uit je vijver. Dat kan door middel van een anti-alg middel welke de algen uit je vijver doodt. Daarnaast zijn er ook verschillende middelen die preventief werken, zoals een Pond Zinger. Dit tablet hang je voor een vrije uitloop van water in je vijver zoals een waterval of filterloop. De Pond Zinger is gemaakt van een anti-fosfaat middel dat voeding voor algen uit het water wegneemt. Door het tablet voor een continue stroom water te hangen, blijft het tablet over een langere periode het anti-fosfaat middel afgeven en voorkomen dat er overmatige algengroei in je vijver ontstaat.

Stap 4: Onderhoud aan Filter en Pomp

Als het water in je vijver weer rond de 5 graden is, dan kun je de pomp en de filter weer gaan aansluiten en laten draaien. Let daarbij op de volgende stappen:

 • Leg de korf (en waar mogelijk het pomphuis en de rotor) in een bak met schoonmaakazijn om de aanwezige kalk, smurrie en andere aanslag los te weken. Spoel deze vervolgens wel goed schoon met water.
 • Spoel je filtermatten goed schoon wanneer je dit niet hebt gedaan bij het opbergen in het najaar. Gebruik hierbij geen chemicaliën.
 • Geef de bacteriële huishouding een boost door nieuwe bacteriën toe te voegen aan je vijver. In de winter sterven veel goede bacteriën in je vijver door een gebrek aan voedsel. Door het toedienen van bijvoorbeeld Microbe-Lift Clean & Clear kun je het bacterie niveau in je vijver weer netjes op peil brengen. Doe dit wel altijd pas nadat je je filtermatten hebt gereinigd.

Stap 5: Controleer je UV-C filter

Heb je in de winterperiode je UV-C filter uitgeschakeld? Dan kun je deze nu weer gaan opstarten. Een UV-C lamp gaat gemiddeld een vijverseizoen mee. Door het begin van het vijverseizoen aan te houden om je UV-C lamp te vervangen, ben je altijd verzekerd van een goed werkend UV-C filter en weet je zweefalgen goed te bestrijden. Het is raadzaam om het kwartsglas even schoon te maken. Is het kwartsglas vies, dan wordt de UV-C straling minder effectief afgegeven.

Stap 6: Waterkwaliteit op orde brengen

Na een lange, koude en vooral donkere winter zijn de waardes van je vijver waarschijnlijk helemaal van slag. De belangrijkste waardes die je op orde moet brengen zijn:

 • De totale hardheid (GH). Ideale waarde tussen 7 en 13
 • De karbonaat hardheid (KH). Ideale waarde hoger dan 7
 • De zuurgraad (pH). Ideale waarde tussen 7,0 en 8,5 (voor koivijvers tussen de 8,0 en 8,5!)

Deze waardes zorgen dat je water gezond blijft en het biologische evenwicht van je vijver intact blijft. Met verschillende testsets is het mogelijk om zeer nauwkeurig de waardes in je vijver te meten. Op basis van de uitslagen van die test kun je de waardes gaan bijsturen. Hier zijn verschillende methodes en middelen voor.


Bijstellen van de GH en KH waarde

Het GH en KH kun je makkelijk verhogen door GH of KH plus te gebruiken of Mineral Clay. Het KH, maar vooral het GH zal naar verloop van tijd weer afnemen. Het is dus verstandig om je GH en KH waardes in de gaten te blijven houden.


De pH waarde op orde brengen

De pH waarde is wat lastiger. Deze kun je niet enkel verhogen, maar moet in balans gehouden worden en gecorrigeerd worden door middel van pH plus of pH min middelen.

Stap 7: Vang het oppervlaktevuil op

In de lente staan planten en bomen in bloei. Heel mooi natuurlijk, maar ook de veroorzaker van meer vuil in je vijver. Zo komt er bijvoorbeeld stuifmeel in terecht. Door een vijverskimmer in de vijver te plaatsen zoals de SwimSkim van Oase kun je dit vuil effectief opvangen.

Stap 8: Verwijder organisch vuil van de bodem

Tijdens het najaar en de winter komt er veel afval van omliggende planten en bomen af. Ook sterven er veel planten in je vijver af om plaats te maken voor nieuwe planten in het voorjaar! Al dit afval kan echter in je vijver terecht komen en zakt uiteindelijk naar de bodem. Daar gaat het rotten en bij dit proces komt vaak ammonium vrij wat door andere bacteriën weer wordt omgezet in ammoniak. Ammoniak is zeer giftig voor planten, maar zeker ook voor dieren. In gezonde vijvers met een goed evenwicht in je filter en je water omgezet tot nitriet. Dit is nog steeds een tikkeltje slecht voor je vijver (zeker wanneer je gevoelige vissen als Koi’s hebt), maar wordt door planten ook als voeding gebruikt. Heb je echter een overschot van afval dan komt er meer ammoniak vrij dan dat je vijver kan verwerken en dat is natuurlijk funest voor je vijver. Zorg daarom dat bij een overschot aan afval je dit verwijdert uit je vijver. De Microbe-Lift Sludge-Away kan hierbij werken en het proces van organisch afval afbreken versnellen.

Stap 9: Begin weer met voeren

Als de watertemperatuur in je vijver boven de 7 graden uitkomt kun je ook weer beginnen met voeren. Belangrijk is dat je kiest voor een makkelijk verteerbaar type voer. Het aantal voerbeurten en de hoeveelheid voer per voerbeurt pas je aan de watertemperatuur aan. Kijk als je weer gaat voeren goed naar de activiteit van je vissen en de hoeveelheid voer die ze eten en pas de hoeveelheid daar op aan. Voor de normale siervis adviseren we Velda zinkend wintervoer. Heb je koi's? Dan adviseren we om naast je basis wintervoer, zoals Takazumi Gold Plus, te kiezen voor Takazumi Yugen. Takazumi Yugen is ideaal om tijdelijk te voeren na de winterperiode. De toegevoegde bacteriele immunomodulator heeft een zeer sterk effect op het immuunsysteem van de koi.

Op naar een prachtig voorjaar met een mooie en schone vijver

Als je deze onderdelen van het onderhouden en schoonmaken van jij vijver goed volgt en de juiste hulpmiddelen gebruikt, kun je met een gerust hart van het voorjaar en je vijver gaan genieten!

Onafhankelijk gekeurd op basis van 11508 beoordelingen!
 • Onafhankelijke beoordelingen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • Gecertificeerde webwinkel

Martin, Dilsen-Stokkem

21-04-2019 |

“Alles vlot verlopen”

10
Toppershops heet vanaf nu Toppy!

Dat ziet er misschien even anders uit dan je gewend bent. Toppershops is namelijk van naam veranderd, vanaf nu heten wij Toppy! En bij een nieuwe naam hoort een nieuw uiterlijk én een spiksplinternieuwe webshop.

Toppy.nl is voortaan de plek voor ons gehele zwembad-, spa-, vijver- en outdoorassortiment. Zo vind je voortaan al het beste voor buiten onder één dak! Meer over Toppy lees je hier 🎉